Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2018

11420 - Προεόρτια Χριστουγέννων

«Προεορτάσωμεν λαοί Χριστού τα γενέθλια» μας προτρέπει ο ψαλμωδός.
Δεν μας προτρέπει απλά και μόνο να εορτάσουμε τα Χριστούγεννα, μας προτρέπει να προεορτάσουμε, να αρχίσουμε το πανηγύρι, να αρχίσουμε την χαρά! Δεν μας καλεί μόνο σε προετοιμασία για την μεγάλη εορτή. Μας καλεί να χαρούμε από τώρα, γιατί πλησιάζει η εορτή! Ας χαρούμε, λοιπόν!
Έρχεται πάλι στην ταπεινή φάτνη να γεννηθεί το Θείο Βρέφος. Έρχεται πάλι να γεμίσει με φως την ζωή μας. Έρχεται πάλι, για να αντικρίσουμε το βρεφικό χαμόγελό Του για να αποκτήσουμε πάλι χαμόγελο!
Πολλοί οι λόγοι της χαράς. Μη χάνουμε χρόνο! Ας ετοιμαστούμε να υποδεχθούμε το Θείο Βρέφος με διάθεση χαράς, καρδιακά, μετατρέποντας κάθε παλμό της καρδιάς μας σε δοξολογία για την γέννησή Του, μη έχοντας να του προσφέρουμε τίποτε άλλο άξιο της αγάπης Του.

11419 - Νέο βιβλίο: Μαθητεύοντας στον Γέροντα της Αναλήψεως Ιερώνυμο Σιμωνοπετρίτη

ΜΙΑ ΟΣΙΑ ΜΟΡΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ
ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ-2018
Κάθε εποχή αναδεικνύει τους Αγίους της. Αν θέλουμε να είμαστε πιο ακριβείς τους Αγίους τους αναδεικνύει η Χάρις του Αγίου Πνεύματος μέσα από τον προσωπικό τους αγώνα. Ωστόσο κάθε Άγιος φέρει τα ιστορικά χαρακτηριστικά της εποχής του και τρόπον τινα, η παρουσία του αποτελεί μία ζωντανή απάντηση στα σύγχρονα φλέγοντα ερωτήματα, μία λύση στα παρόντα προβλήματα, μία διέξοδο στα εκάστοτε αδιέξοδα. Για τους λόγους αυτούς η ανάδειξη των αγιασμένων προσώπων μέσα από την καταγραφή του βίου τους είχε πάντοτε περίοπτη θέση στην ζωή της Εκκλησίας. Ο Γέρων Αιμιλιανός της Σιμωνόπετρας επέμενε ότι, αν υπάρχει ιεράρχηση στην μελέτη την οποία οφείλει να τηρεί κάθε χριστιανός ως μέρος του πνευματικού του αγώνα, οι βίοι των Αγίων κατέχουν σαφώς την πρώτη θέση.
Κινούμενος στο ίδιο πνεύμα, ο ιερομόναχος π. Μύρων, οικονόμος του Ιερού Σιμωνο-

11418 - Καλά Χριστούγεννα!

Εν όψει των Γενεθλίων του Σωτήρος Χριστού…
…Αν χρειάζεται να στολίσουμε ένα «χριστουγεννιάτικο έλατο», τούτο είναι
βέβαια το άκαρπο δένδρο της πνευματικής μας γυμνότητος, που χρήζει
αναγκαιότατα στολισμού αρετών θεοειδών, φωτεινών, αφθάρτων…
φιλοκαλικά ψηφιακά εργόχειρα «Ανατόλιον Φάος»

11417 - Ιερομόναχος Διονύσιος Αγιαννανίτης (1878 - 20 Δεκεμβρίου 1948)

Γεννήθηκε στη μοναχοτρόφο Μάδυτο της Α. Θράκης το 1878 από ευσεβείς γονείς, ο κατά κόσμον Σεραφείμ Ψαράς. Προσήλθε στην Καλύβη του αγίου ιερομάρτυρος Σεραφείμ της ιεράς σκήτης της Αγίας Άννης το 1894. Εκάρη μοναχός από τον Γέροντα Γελάσιο το 1900. Το 1911 χειροτονήθηκε ιερεύς και κατεστάθη Πνευματικός. Υπήρξε ομολο­γητής της πίστεως. Κατέθεσε διαμαρτυρία των Αγιορειτών Πατέρων για την αλλαγή του ημερολογίου στον βασιλέα Γεώργιο Β. Ήταν και καλός αγιογράφος.
Ο Γέροντας Χερουβείμ αναφέρει περί αυτού στις Νοσταλγικές αναμνήσεις του από το Περιβόλι της Παναγίας: Διαβάστε περισσότερα »

11416 - Άγιος Δανιήλ ο Β΄, Αρχιεπίσκοπος των Σέρβων (†1338)

Αγιορείτης Άγιος    
Μνήμη 20 Δεκεμβρίου