Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018

11408 - Ο Ιβηρίτης Ιερομόναχος Σπυρίδων Στογιάννος (1918 - 1974), εφημέριος του Αγίου Αθανασίου Σουφλίου


 Κουντουράκης Δημήτριος, Ο Ιβηρίτης Ιερομόναχος Σπυρίδων Στογιάννος, εφημέριος του Αγίου Αθανασίου Σουφλίου

11407 - Εργασίες Διεθνούς Επιστημονικής Ημερίδας: «Ο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός – Από το Άγιον Όρος στην Ρωσία (1518-2018)»

Η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως διοργάνωσαν σήμερα, Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου έ.έ., Διεθνή Επιστημονική Ημερίδα για τον Άγιο Μάξιμο τον Γραικό, «Ο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός – Από το Άγιον Όρος στην Ρωσία (1518-2018)», με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 500 ετών από της μεταβάσεως του Αγίου Μαξίμου στην Ρωσία στο κέντρο πολιτισμού της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Οι εργασίες της Ημερίδας ξεκίνησαν στις 9:00 π.μ. κατά την οποία παρουσιάστηκαν 13 πρωτότυπες εισηγήσεις εκκλησιαστικών προσώπων,

11406 - Άγιον Όρος και Χαρακτική

Χώρος κατ’ εξοχήν προσκυνηματικός, το Άγιον Όρος ευνόησε την ανάπτυξη της χαρακτικής τέχνης. Η μεγάλη παραγωγή χαλκογραφιών, με γενικές απεικονίσεις του Αθω, τα μοναστήρια και τους Αγίους τους σημειώνεται στον 19ο αι., οπότε λειτουργούν εκεί αξιόλογα εργαστήρια και διακρίνονται πολλοί μοναχοί χαράκτες. Ο χαράκτης δεν είναι πάντοτε κι ο σχεδιαστής, άλλος δε είναι ο «σταμπαδόρος», που τις τυπώνει και, συχνά, υπάρχει χορηγός. Τις «στάμπες» αυτές τις συναποκομίζουν οι προσκυνητές μαζί τους για ευλογία και σώζονται αντίγραφά τους σε πολλά αγιορείτικα μοναστήρια και εκτός Αγίου Όρους. Όπως σημειώνει η Ντόρη Παπαστράτου:
«Αν εξαιρέσουμε έναν περιορισμένο αριθμό λιθογραφιών, οι αγιορείτικες παραστάσεις είναι όλες χαλκογραφημένες. Ξυλογραφίες ανάλογες με τις σιναϊτικές του 17ου αιώνα δεν έχουν διασωθεί, όσο γνωρίζω, εκτός από δύο σέρβικά χαρακτικά που βρίσκονται στο Εθνικό Μουσείο του Βελιγραδιού» (Χάρτινες εικόνες. Ορθόδοξα Θρησκευτικά Χαρακτικά,, Αθήνα 1986, σελ. 385).

11405 - Μοναχός Γεώργιος, Χατζη-Γεώργης (1809 - 17 Δεκεμβρίου 1886)

Αλέξανδρος Χριστοδούλου, Θεολόγος
Βίος του οσίου πατρός ημών Γεωργίου (Χατζη-Γεώργη) 
του Αγιορείτου του εκ Καππαδοκίας της Μικράς Ασίας 
(1809 - 17 Δεκεμβρίου 1886)

Ο Οσιότατος πατέρας Γεώργιος γεννή­θηκε στην Κερμήρα της Καισάρειας της Καππαδοκίας το 1809. Οι γονείς του ήταν πλούσιοι, όχι μόνον από αρετές, αλλά και από αγαθά του Θεού, με τα οποία βοηθούσαν τους φτωχούς. Ο πατέρας του ονο­μαζόταν Ιορδάνης και ήταν από την Κερμήρα, η δε μητέρα του Μαρία ήταν από την Γκέλβερη (Ναζιανζό). Αφού απέκτησαν δύο παιδιά, τον Γαβριήλ (Χατζη-Γεώργη) και τον Αναστάσιο, μετά ζούσαν πιό πνευματικά, εν παρθενία. Η μητέρα του είχε ασκητικό πνεύμα από μικρή. Συνέχεια

11404 - Οι Όσιοι Βατοπαιδινοί Κτίτορες Αθανάσιος, Νικόλαος και Αντώνιος (10ος-11ος αι.)


Αγιορείτες Άγιοι
Μνήμη 17 Δεκεμβρίου