Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2018

11356 - Ιερομόναχος Αμφιλόχιος, Νέος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους


       Γεννήθηκε το 1961 στο Στεφάνι Kορινθίας ο κατά κόσμον Θεοφάνης Παπαντωνίου, γιος του ιερέα Iωάννη Παπαντωνίου. 
      Aπόφοιτος της Pιζαρείου Eκκλησιαστικής Σχολής, όπου και διδάχθηκε αρχικά τη μουσική από τον Δημήτριο Παναγιωτόπουλο-Kούρο. 
       Tις μουσικές του σπουδές τελειοποίησε με τον Θεόδωρο Xατζηθεοδώρου στο Mετόχι του Παναγίου Tάφου στην Aθήνα και αργότερα με τον π. Διονύσιο Φιρφιρή στο Άγιο Όρος.
     Εκάρη μοναχός στην I. M. Προυσού Eυρυτανίας το 1980. Αμέσως έπειτα εγκαταστάθηκε στην Iερά Μονή Δοχειαρίου Aγίου Όρους, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα (1980-2018).

Ακολουθεί βίντεο από την εκλογή του:

11355 - Φωτογραφίες και βίντεο από τη σημερινή εκλογή του νέου Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου, Ιερομονάχου Αμφιλοχίου


11354 - Η πρώτη φωτογραφία του Ιερομονάχου Αμφιλοχίου Δοχειαρίτη ως Ηγουμένου της Μονής!


11353 - ΑΞΙΟΣ! Ο π. Αμφιλόχιος Νέος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου ΌρουςΤου Ηλία Προύφα
Νέος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου, εξελέγη παμψηφεί  σύμφωνα με πληροφορίες του kranosgr πριν λίγο ο Αρχιμανδρίτης π. Αμφιλόχιος.
Πρόκειται για πνευματικό τέκνο του Μακαριστού Γέροντα Γρηγορίου,από ηλικίας 13 ετών, με καταγωγή από την Κόρινθο. Στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου προσήλθε με την αδελφότητα του Μακαριστού Γέροντα Γρηγορίου τον Ιούλιο του 1980, σε ηλικία 19 ετών.
Δείτε ένα αποκλειστικό βίντεο του kranosgr με τον νέο Ηγούμενο π. Αμφιλόχιο, να ψάλει στα ονομαστήρια του Γέροντα Γρηγορίου το 2016.
Άξιος!

11352 - Το Άγιον Όρος, δύναμη πνευματική (Αρχιμ. Βασίλειου Γοντικάκη, Προηγούμενου της Ιεράς Μονής Ιβήρων)


        Ομιλία του Αρχιμ. Βασίλειου Γοντικάκη, Προηγούμενου της Ιεράς Μονής Ιβήρων στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου: Ραβάσια Μεγίστης Λαύρας (1912-1913), «Η περίοδος της απελευθέρωσης του Αγίου Όρους και των ρωσικών διεκδικήσεων», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018 στην Αίθουσα Τελετών Παλαιού Κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. «Αλέξανδρος Παπαναστασίου».

11351- Διεθνής Επιστημονική Ημερίδα: «Ο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός – Από το Άγιον Όρος στην Ρωσία (1518-2018)»

Η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως διοργανώνουν Διεθνή Επιστημονική Ημερίδα για τον Άγιο Μάξιμο τον Γραικό, «Ο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός – Από το Άγιον Όρος στην Ρωσία (1518-2018)», με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 500 ετών από της μεταβάσεως του Αγίου Μαξίμου στην Ρωσία. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018 στο Κέντρο Πολιτισμού Δυτικής Θεσσαλονίκης (πρώην Μονή Λαζαριστών) στη Σταυρούπολη.
Η Ημερίδα θα αρχίσει στις 9:00 π.μ. και θα παρουσιαστούν 13 πρωτότυπες εισηγήσεις εκκλησιαστικών προσώπων, καθηγητών Πανεπιστημίου και ειδημόνων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η εναρκτήρια εισήγηση θα γίνει από τον Αρχιμ. Εφραίμ, Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος.

11350 - Όσο ανασαίνω θα διψώ! (Άγιο Όρος 2018). Μέρος 5

Ο τεταγμένος μοναχός μακρά ευχή απαγγέλει 
Φόβος Θεού απόρθητος απ του εχθρού τα βέλη! 
Λόγια σοφών επίτοιχα αιώνια μηνύματα
Δεν σταματούν να λέγονται ψυχής τα βοηθήματα
Μπροστά σε μάτια έκθαμβα Ορθοδοξίας θαμάσματα! 
Εύλαλα χείλη αγγίζουνε της Παύλου τα σεβάσματα! 
Σταυρός βαρύς του Κτήτορα, των Μάγων Δώρα τίμια, 
κι ένας Καθρέφτης που έσωσε Αυγούστας τα ενθύμια
Κοιμήθηκε ο ενάρετος ανήμερα Υπαπαντής! 
Στον Σπηλαιώτη ιάθηκε της άσκησης εθελοντής! 
Στην φυλακή ένας άσωτος το Όρος λαχταράει! 
Τις μέρες της μετάνοιας με σπαραγμό μετράει!