Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

11340 - Στη μαγεία του Αγίου Όρους: Από τη Σιμωνόπετρα... στη Σκήτη της Αγίας Άννας

«Τ πλον βασιλικν κα ντως θεον μεταξ πασν τν ρων». Τα λόγια του βυζαντινού Αυτοκράτορα, Αλέξιου Α' Κομνηνού, συμπυκνώνουν τη μαγεία του Αγίου Όρους.
Στην επίσημη ιστοσελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου διαβάζουμε ότι ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Β' ο Παλαιολόγος το ονομάζει «καταφγιον πασν τν ρετν».
Ο Ιωάννης Καντακουζηνός το αποκαλεί «θείαν πολιτείαν» και «πόλιν ουράνιον».
Ο βυζαντινός ιστορικός, Νικηφόρος Γρηγοράς, γράφει το Άγιον Όρος ότι «ξ

11339 - Αγρυπνούν απόψε οι Καρεώτες μοναχοί επί τη ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του Οσιομάρτυρος Κοσμά του Πρώτου

Σήμερα, Παρασκευή 30/17 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 21.00, στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους Καρυές, θα τελεσθεί πανηγυρική αγρυπνία επί τη ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του Οσιομάρτυρος Κοσμά του Πρώτου.
Η ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του αγίου Πρώτου Κοσμά έγινε την 18 Νοεμβρίου 1981 επί Πρωτεπιστάτου Προηγουμένου Ματθαίου Βατοπαιδινού.
Στο Πρακτικό των Συνάξεων της Ιεράς Κοινότητος του Άγιου Όρους της 28 Νοεμβρίου 1981 σημειώνεται:
«Την Τρίτην περί ώραν 9ην πρωϊνήν, συναθροισθέντος του ιεροκοινοτικού Σώματος εν τη πλειονότητι αυτού κατήλθον εις τον Ιερόν του Πρωτάτου Ναόν, θέσαντες άπαντες μετάνοιαν τη θαυματουργώ της θεομήτορος εικόνι Άξιον Εστίν. Εν συνεχεία ήρξαντο της Παρακλήσεως προς την Θεοτόκον εγγύς του χώρου της ανακομιδής, εντός της Λιτής του Ιερού Ναού του Πρωτάτου.

11338 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες το Δεκέμβριο. Ποιες Μονές και Σκήτες πανηγυρίζουν

Στο Άγιον Όρος δεν γεννήθηκε κανένας άγιος, ούτε όλοι εκοιμήθησαν εδώ. Φιλοξενήθηκαν όλοι για λίγο ή πολύ. Αγάπησαν τον ιερό τόπο...
... Έζησαν στον Άθωνα από τον 9ο αιώνα και αρκετοί έδρασαν ποικιλόμορφα σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Βέβαια δεν είναι αυτοί οι μόνοι που ευαρέστησαν τον Θεό και δοξάσθηκαν από Αυτόν. Υπάρχει κι ένα πλήθος αγνώστων σ' εμάς αγίων, που απολαμβάνουν τους μισθούς των καμάτων τους στη Βασιλεία των Ουρανών... (Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης) 
Αγιορείτες Άγιοι, η Μνήμη των οποίων τιμάται τον Δεκέμβριο:

11337 - Μοναχός Νέστωρ Γρηγοριάτης (1886 - 30 Νοεμβρίου 1965)

       […] Ο Γέροντας Νέστωρ την ελεήμονα συνήθεια της αγαπώσης Θεό και άνθρωπο καρδίας του συνέχισε και τα επίσης δύσκολα χρόνια του ανταρτο-πολέμου. Πολλούς έσωσε ως καλός Σαμαρείτης ανεξάρτητα του φρονήματος και της καταστάσεως που είχαν. Όλους τους έβλεπε ως εικόνες Θεού. Δεν ανεχόταν την αδικία και με κίνδυνο της ζωής του υπεράσπιζε τους άδικα διωκόμενους. Κατάφερνε με μύριους τρόπους να μη μείνουν οι πατέρες της μονής του δίχως τις απαραίτητες προμήθειες για τη συντήρησή τους. Έσωσε κρατούμενους από το απόσπασμα με τη μεσολάβησή του. Χαιρόταν να βοηθά. Δεν φοβόταν να υποστηρίζει πάντα το δίκαιο. Όσοι είχαν με διάφορους τρόπους βοηθηθεί μετά το πέρας του εμφυλίου δεν φείδονταν εγκωμίων κι επαίνων για τον προ­στάτη, ευεργέτη και σωτήρα τους Γέροντα Νέστορα, τον οποίο χαρα­κτήριζαν καλό Σαμαρείτη, άνθρωπο του Θεού,  […] Περισσότερα

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

11336 - Ιερομόναχος Αρσένιος Μπόκα (1910 - 29 Νοεμβρίου 1989)

        Γεννήθηκε στο χωριό Βάτσα Ντε Σους της Ρουμανίας το 1910, ο Ιωάννης, ο υιός του Ιωσήφ Μπόκα και της Χριστίνας. Το «παρατσούκλι» του στο σχολείο από τους συμμαθητές του ήταν «άγιος», για την ωραία και καθαρή ζωή του. Το σχολείο τελείωσε το 1929 αριστεύοντας. Κατόπιν σπούδασε στη Θεολογική Ακαδημία Σιμπίου. Επίσης έμαθε εκκλησιαστική μουσική, αγιογραφία και ιατρική. Το 1939 εκάρη μοναχός στο μοναστήρι Σίμπαντα Ντε Σιούς και στη συνέχεια χειροτονήθηκε ιερεύς από τον μητροπολίτη Νικόλαο.
Το 1940 ήλθε στο Άγιον Όρος για να εμβαθύνει στον μοναχισμό. Μη γνωρίζοντας κανένα, περιδιάβαινε τα δάση και προσευχόταν να του φανερώσει ο Κύριος πνευματικό οδηγό. Μη βρίσκοντας απάντηση στις προσευχές του, παρακαλούσε θερμά και μετά δακρύων την Παναγία, η οποία του παρουσιάσθηκε και τον ανέβασε στον Άθωνα. Περισσότερα

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

11335 - Μη ζητάς... δείξε! (Γέρων Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)

Μη ζητάς να σ' αγαπούν, αγάπησε!
Μη ζητάς να υπερβούν, κάνε εσύ την υπέρβαση!
Μη ζητάς να χαμογελούν, χαμογέλασε!
Μη ζητάς να ειρηνεύουν, ειρήνευε!
Μη ζητάς να θυσιαστούν, θυσιάσου!
Μη ζητάς να γίνουν καλοί Χριστιανοί, γίνε εσύ καλός Χριστιανός!

       Μη ζητάς σε κανέναν να κάνει κάτι, γιατί δεν γνωρίζεις αν μπορεί ή αν ξέρει

11334 - Αναφορά εις τους Λόγους του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου

       Σε ομιλία του στο Ιερό Μετόχιο της Αναλήψεως της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας, στον Βύρωνα της Αττικής, ο σεβαστός ιερομόναχος π. Μύρων αναφέρεται στο πρόσωπο και την διδασκαλία του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου. Με αναφορές στον Γέροντα Σωφρόνιο Σαχάρωφ, βιογράφο του Αγίου Σιλουανού, ο π. Μύρων λέγει ότι ο Άγιος Σιλουανός αποτελεί συνέχεια της ασκητικής παράδοσης των μεγάλων ασκητών της ερήμου των πρώτων αιώνων. Στη συνέχεια της ομιλίας του με παρεμβάσεις αναδεικνύει τα σημαντικότερα σημεία της ζωής αυτού του μεγάλου και σύγχρονου Αγίου και προβάλλει τον τρόπο με τον οποίον ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να τα προσλάβει και να τα ενσωματώσει στην πορεία της Κατά Χριστόν ζωής.

Για το πρώτο μέρος πατήστε εδώ
Για το δεύτερο μέρος πατήστε εδώ
Για το τρίτο μέρος πατήστε εδώ

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

11333 - Ο Βίος του Αγίου Πορφυρίου


Ο γέρος Ρώσος Μοναχός με την Προσευχή του θα σημαδέψει τη ζωή του νεαρού τότε Μοναχού Νικήτα.
Έτσι αρχίζει η Ιστορία του σημερινού Αγίου Πορφυρίου...

11332 - Τα Ραβάσια (*) ως πολύτιμη πηγή της Αγιορειτικής Ιστορίας


Ομιλία του Κρίτωνα Χρυσοχοΐδη, Ομότιμου Δ/ντή Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου Ραβάσια Μεγίστης Λαύρας (1912-1913), «Η περίοδος της απελευθέρωσης του Αγίου Όρους και των ρωσικών διεκδικήσεων», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018 στην Αίθουσα Τελετών Παλαιού Κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. «Αλέξανδρος Παπαναστασίου», με ομιλητές τον Αρχιμ. Βασίλειο Γοντικάκη, Προηγούμενο Ι.Μ. Ιβήρων, τον Κρίτωνα Χρυσοχοΐδη, Ομότιμο Δ/ντή Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και τον συγγραφέα του έργου Διογένη Καραγιαννακίδη, Δρ. Ν. Δικηγόρο.

11331 - Η κλοπή ενός από τα αρχαιότερα κειμήλια του Αγίου Όρους και η ευτυχής κατάληξη

Πρόκειται για τον περγαμηνό κώδ. 234, τον γνωστό ως «Ευαγγέλιο του αγίου Ιωάννου του Καλυβίτου» (μέσα του 11ου αιώνος), της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος, ένα εξαιρετικής ποιότητας εικονογραφημένο χειρόγραφο με ποικίλη ύλη και μοναδικές μικρογραφίες με παραστάσεις των Ευαγγελιστών και διαφόρων αγίων.
Ο εν λόγω κώδικας, του οποίου γίνεται ιδιαίτερη μνεία από τον Άγγλο περιηγητή R. Curzon το 1837, εκλάπη το πρώτο

11330 - Όσιος Θεοδόσιος Τυρνόβου (†1362/3)








Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 27 Νοεμβρίου

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

11329 - Μη επιλάθου του Όρους


       Λεύκωμα Πολυτελείας  που περιγράφει και αναδεικνύει την απελευθέρωση του Αγίου Όρους και την ενσωμάτωσή του στην Ελλάδα κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913. Το υλικό κατανεμήθηκε ως εξής: ο πόλεμος και το καθεστώς του Αγίου Όρους, απελευθέρωση της Χαλκιδικής και του Αγίου Όρους, το ημερολόγιο της VII Μεραρχίας σχετικά με τη Χαλκιδική, ο Τύπος για την απελευθέρωση και τα ψηφίσματα της Ιεράς Κοινότητας.
Δείτε ολόκληρο το λεύκωμα εδώ:

11328 - Φωτογραφίες από τη σημερινή Πανήγυρη στο Βατοπαίδι

11327 - Ο αρσανάς της Ιεράς Λαυριωτικής Σκήτης του Τιμίου Προδρόμου


       «Το νεώριον (σημ. αρσανάς) της σκήτης κείμενον εις απόστασιν απ’ αυτής 25΄ έχει σχήμα σήραγγος ως έγγιστα 30 μέτρων, διατρηθέντος του όρους προς τούτο, καθόσον η τοποθεσία ήτο όλως ακατάλληλος και δυσήνεμος.» (Γεράσιμος Σμυρνάκης, 1903). Δείτε πρόσφατες φωτογραφίες (Σεπτέμβριος 2018) του αρσανά και του περιβάλλοντα χώρου, στην ανάρτηση του φίλου Wim Voogd, arsanas Prodromou

11326 - Μοναχός Αβέρκιος Καρυώτης (1882 - 26 Νοεμβρίου 1954)

Ο κατά κόσμον Ευστάθιος Καραγιάς του Γεωργίου και της Μαρίας γεννήθηκε στο νησί της Μεγαλόχαρης Ευαγγελίστριας Παναγίας, στον Πύργο της Τήνου, από ευσεβείς γονείς το 1882. 
Νέος ήλθε και μόνασε στο Κουτλουμουσιανό Κελλί των Καρύων του Προφήτου Ηλιού το 1900. Πήρε από τους Γεροντάδες του αυστηρή καλογερική σειρά και τη μετέδωσε αργότερα στη συνοδεία του. 
Ήταν από τα ηγετικά μέλη του λεγομένου Κελλιωτικού Ζητήματος, το οποίο είχε δημιουργηθεί λόγω διαφορών των Κελλιών με τις μονές. Το θέμα ελύθη διά πατριαρχικού σιγιλλίου του Οικουμενικού Πατριάρχου Ιωακείμ Γ’, της 7.6.1909. Ήταν ακριβοδίκαιος και φιλοδίκαιος, άριστος γλύπτης, κατά την παράδοση του νησιού του, καλογερικός και ελεήμων. Συνέχεια

11325 - Ιερομόναχος Αθανάσιος Ιβηρίτης (1885 - 26 Νοεμβρίου 1973)



[…] Ως βιβλιοθηκάριος εξυπηρέτησε πολλούς πολύ. Πάντοτε επιθυμούσε να δει τη μονή του κοινόβιο. Ο χαριτωμένος λόγος του και η αγάπη του σκλάβωναν τις καρδιές των πολλών προσκυνητών της μεγάλης μονής του. Μοναδική του ασχολία η αναπόληση τ’ ουρανού. Η μυστική του αρετή τον ήθελε ν’ ασχολείται με όσα υπάρχουν μετά τον τάφο. Τα παρόντα θεωρούσε παγίδες και απάτες. «Ο αόρατος κόσμος», έγραφε, «είναι ο πραγματικός κόσμος, ο κατ’ εξοχήν κόσμος, ο κυρίως κόσμος. Ο αισθητός κόσμος είναι η έρημος, η εξορία με πάσαν αθλιότητα. Κατατείνομεν εις τούτον ή εις εκείνον αναλόγως της ψυχικής μας υγείας. Ναι, και της πίστεως εις Χριστόν». […] Περισσότερα

11324 - Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄ ο Μεγαλοπρεπής (18 Ιανουαρίου 1834 - 26/13 Νοεμβρίου 1912)

[...] Ο μονάζων Πατριάρχης, ο οποίος δεν ήλπιζε ότι θα επανεξελέγετο, ζούσε κατά τα συνήθη τον βίο του. Λίγες ημέρες μάλιστα πριν από την εκλογή του επισκέφθηκε τα Καυσοκαλύβια και ακολούθως τις Μονές Σίμωνος Πέτρας, Γρηγορίου και Διονυσίου. Κατόπιν, γύρισε στον Μυλοπόταμο και έκανε εν συνεχεία μια εκδρομή στην αγαπημένη του Λαύρα. Εκεί ετέλεσε τον εσπερινό, τη νυχτερινή αγρυπνία και την επομένη, της Πεντηκοστής, τη θεία λειτουργία. Αυτή η διαδρομή θα ήταν και η τελευταία του στο αγιασμένο Όρος.
Ήδη τα δύο σώματα, αυτό των λαϊκών και των αρχιερέων, τηλεγράφησαν στον Παναγιώτατο, συγχαίροντάς τον επί τη εκλογή του. Η χαρμόσυνη είδηση σχεδόν αστραπιαία μαθεύτηκε ακόμη και στις εσχατιές του Άθωνα, το απόγευμα της 25ης Μαΐου. [...] Περισσότερα

11323 - Αγρυπνία για τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου (φωτογραφίες)


       Με αγιορειτική μεγαλοπρέπεια τελείται αυτήν την ώρα η Ιερά Αγρυπνία, επί τη εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου.
Μετά από πρόσκληση του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Γέροντος Εφραίμ, στην Ιερά Αγρυπνία προεξάρχει ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.
Να αναφερθεί ότι στην Ιερά Αγρυπνία ψάλλουν οι Βατοπαιδινοί πατέρες, παρουσία πλήθος προσκυνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Περισσότερα

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

11322 - Ραβάσια Μεγίστης Λαύρας (1912-1913) - Χαιρετισμοί

Χαιρετισμοί στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου: Ραβάσια Μεγίστης Λαύρας (1912-1913), «Η περίοδος της απελευθέρωσης του Αγίου Όρους και των ρωσικών διεκδικήσεων», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018 στην Αίθουσα Τελετών Παλαιού Κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. «Αλέξανδρος Παπαναστασίου». Το Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου εκφώνησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Κωνσταντίνος Μανιώτης Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου, την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους εκπροσώπησε ο Γέροντας Συμεών Διονυσιάτης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Πρόδρομος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας.

11321 - Αγρυπνία απόψε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου


Αγρυπνία θα τελεσθεί απόψε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου για την εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου (13/26 Νοεμβρίου). Στη Μονή φυλάσσεται η Κάρα του Αγίου.
Της Ιεράς Αγρυπνίας καθώς και αύριο στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία θα προεξάρχει ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής, κατά την άφιξή του, χθες το μεσημέρι, στο μοναστήρι. (φωτογραφίες εδώ).

11320 - Στην αυλή της Ιεράς Μονής Ιβήρων (25 Νοεμβρίου 1912)




Στην αυλή της μονής Ιβήρων μετά την τέλεση μνημοσύνου
υπέρ των εν πολέμω πεσόντων.
Στο κέντρο ο μητροπολίτης Κασσανδρείας Ειρηναίος,
ο επίσκοπος Αμισού Ευγένιος
και ο ταγματάρχης Γεώργιος Πάνου Κολοκοτρώνης
(25 Νοεμβρίου 1912).
(Φωτογραφία: Προκόπιος ιεροδιάκονος)


11319 - Όσο ανασαίνω θα διψώ! (Άγιο Όρος 2018). Μέρος 4

Δούλη η ψυχή αλύγιστη, παλεύει να μην πέσει!
Στυλίτης κεροφώτιστος χαρίζει λίγη ζέση!
Αγίου Μεγαλομάρτυρος πρόσωπο ξημερώνει!
Θεοποιό μυστήριο στον Ένα μας ενώνει!
Θυμούνται άραγε οι Άγιοι; ο αδελφός ρωτάει!
Δίψα για την Αλήθεια Του, ο Άγιος του γεννάει!
Στρατιώτες όλοι του Χριστού σε τάγματα ορμητήρια!
Ναζαρηνός ο Διοικητής, σωτήρια επιδοτήρια!
Κυλάνε οι παραπόταμοι πολύρρητο ποτάμι!
Ζωντάνεψε το όνειρο παιδιού Θεία δυνάμει!
Πόθος και κλήση βήματα σε κάστρο οδηγούνε!
Της Παναγιάς οι θύμησες τους δαίμονες νικούνε!

11318 - Η συντήρηση των τοιχογραφιών στο Πρωτάτο


Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

11317 - Παραιτήθηκε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κωνσταμονίτου Γέροντας Αγάθων









Διαβάστε την αποκλειστική είδηση της Ρομφαίας, εδώ:

11316 - Ο Γέροντάς μας Ιωσήφ


       Ο οσιολογιώτατος Μοναχός π. Αδριανός Βατοπαιδινός αναφέρεται στην έκδοση του τόμου «Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός (1.7.1921 – 1.7.2009)» του Γέροντος Εφραίμ Βατοπαιδινού καθώς και σε εμπειρίες από τον μακαριστό Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινό στην εκδήλωση παρουσίασης του τόμου στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο των εκδηλώσεων «Πρωτοκλήτεια 2018».


11315 - Μοναχός Αμβρόσιος Λαυριώτης (1884 - 24 Νοεμβρίου 1977)

[…] Άκρος νηστευτής και πάντα εγκρατής στο φαγητό του. Δεν επέτρεπε φλυαρίες και γέλια. Ο επίσκοπος Μιλητουπόλεως Ναθαναήλ, μετέπειτα Κώου και σχολάρχης της Αθωνιάδος, υποτακτικός του και αυτός, ως και ο Καρπάθου Αμβρόσιος, μεσολαβούσε για να μειώσει την αυστηρότητά του στα καλογέρια του, για ν’ ακούσει: «Δεν μπορώ τώρα στα γερά­ματά μου ν’ αλλάξω συμπεριφορά και τακτική, έχω όμως μέσα μου την βεβαιότητα πως δεν αστοχώ· αγωνιώ για την πορεία τους και δεν παύω να προσεύχωμαι στον Θεό για την χαρίτωσί τους. Και ελπίζω πως, με την βοήθειά Του, θα είναι για το πνευματικό τους συμφέρον· γι’ αυτό, σε παρακαλώ, μη με προτρέπης να κάνω αλλαγές, ανοχές και οικονομίες· όχι γιατί δεν τις μπορώ, αλλά γιατί τις φοβάμαι. Βοήθα και συ, με όποιον τρόπο νομίζεις, αυτές τις ψυχές, για τις οποίες θα δώ­σουμε λόγο στον Θεό». […] 

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

11314 - Δύο σπάνιες φωτογραφίες του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου

 


11313 - Μοναχός Ερμόλαος Λαυριώτης (1873 - 23 Νοεμβρίου 1960)

Ο Γερο Ερμόλαος ο Λαυριώτης
Αββακούμ μοναχός Λαυριώτης 
(1894 - 1978)
Εφραίμ μοναχός Λαυριώτης
(1926 -1999)

       Ο Γερο-Ερμόλαος με την απλότητα και καλοκαγαθία του είχε κερδίσει τις καρδιές όλων των πατέρων. Λέγουν πως νέος στον κόσμο ήταν παλαιστής και αρσιβαρίστας. Τη δύναμη και την αντοχή του εδώ τη χρησιμοποιούσε στην άσκηση και την εξυπηρέτηση των αδελφών του.
Κατά τον Γέροντα Εφραίμ Λαυριώτη τον Ρόδιο (†1999), ο Ερμόλαος έφτιαχνε πρόχειρες καλύβες και ζούσε ησυχαστικά σε αυτές και μερικές φορές τους βαρείς χειμώνες τον πλάκωνε το πολύ χιόνι. Έκανε τον διά Χριστόν σαλό. Ήταν φίλος και με τον Γέροντα Αββακούμ (†1978). Μαζί έψαλλαν στο προσκυνητάρι της Παναγίας μέσα από την καρδιά τους και με πολλά δάκρυα το «Άξιόν Έστι». Μερικοί τους περιγελούσαν. Δεν τους πείραζε καθόλου. Ο Γερο-Εφραίμ λέγει: «Ήμουν πολύ τυχε­ρός που γηροκόμησα τον Γερο-Ερμόλαο».  Περισσότερα

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

11312 - Ο Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός υπηρέτησε μετά ζεούσης καρδίας τον αγιορείτικο Μοναχισμό


       Χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου στην εκδήλωση παρουσίασης του τόμου «Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός (1.7.1921 – 1.7.2009)» του Γέροντος Εφραίμ Βατοπαιδινού, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πρωτοκλήτεια 2018», στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018.

11311 - Ο εορτασμός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αρχαγγέλλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στο Δοχειάρι


Τους προστάτες της Παμμέγιστους Ταξιάρχες Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ γιόρτασε χθές (21/8 Νοεμβρίου), η Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους.

11310 - Μοναχός Χρυσόστομος Λαυριώτης (1885 - 22 Νοεμβρίου 1964)

Ο κατά κόσμον Ιωάννης Μακαρέας του Αθανασίου και της Μαρίας γεννήθηκε στη Δρέσνα Ελευθερούπολης το 1885. Στην ιερά μονή Μεγίστης Λαύρας προσήλθε το 1909. Εκάρη μοναχός το 1912. Για πολλά χρόνια έμενε στο Κάθισμα της μονής του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Είχε το διακόνημα του βουρδουνάρη, του φροντιστή των ζώων, τα οποία αγαπούσε πολύ και τα φρόντιζε όσο μπορούσε, γιατί πάντοτε τους εξυπηρετούσαν τους πατέρες αδιαμαρτύρητα. 

11309 - Άγιος Κάλλιστος ο Β΄, πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (†1397)









Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 22 Νοεμβρίου