Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018

11289 - Η Αγιορειτική Εστία παρουσιάζει το βιβλίο του Διογένη Καραγιαννακίδη «Ραβάσια Μεγίστης Λαύρας (1912-13) - Η περίοδος της απελευθέρωσης του Αγίου Όρους και των ρωσικών διεκδικήσεων»

Η παρουσίαση θα γίνει τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018, στις 19:00,  στην αίθουσα τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» του παλαιού κτιρίου φιλοσοφικής σχολής του Α.Π.Θ., με ομιλητές τους:
Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Βασίλειο Γοντικάκη, Προηγούμενο της Ιεράς Μονής Ιβήρων,
Κρίτωνα Χρυσοχοΐδη, ομότιμο Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και
τον συγγραφέα δικηγόρο κύριο Διογένη Καραγιαννακίδη.

11288 - Φωτογραφίες από την πανήγυρη στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος για την εορτή της Ανακομιδής των Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου

Φωτορεπορτάζ | Νίκος Κουϊμτσίδης
Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε Πανηγυρική Αγρυπνία και η Θεία Λειτουργία επί τη εορτή της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου στην Ιερά Βασιλική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Ξενοφώντος στο Άγιον Όρος.
Στην αγρυπνία και την Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου κ. Αμφιλόχιος, πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο της Μονής Γέροντα Αλέξιο και τον Καθηγούμενο της Ι.Μ. Παντοκράτορος Αρχιμ. Γαβριήλ.  Συνέχεια

11287 - Ιερομόναχος Ιωακείμ Βραχνιώτης (1942 - 16 Νοεμβρίου 2016)

Ο μακαριστός Ιερομόναχος Ιωακείμ αποτελεί μια σημαντική μορφή του συγχρόνου αθωνικού μοναχισμού. Έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στο Άγιον Όρος στο οποίο προσήλθε εγκαταλείποντας ακαδημαϊκή καριέρα και σίγουρα μια πετυχημένη κοσμική ζωή.
Υπήρξε υποδειγματικός τύπος ησυχαστή μοναχού κι ένας από τους σύγχρονους λογίους πατέρες του Αγίου Όρους. Διακόνησε με ζήλο ως εφημέριος στο ναό του Πρωτάτου. Διακρίνονταν για το φιλακόλουθο πνεύμα του και την αγάπη του για τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας. Πολλοί από τους μοναχούς που τον έζησαν μαρτυρούν για το ησυχαστικό ήθος του ανδρός,  και το φιλοκαλικό και φιλήσυχο πνεύμα του.

11286 - Συνέβη το 1871, σαν σήμερα

Ο Γεράσιμος Σμυρνάκης στο βιβλίο του ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ (1903) σημειώνει:
«Τω 1871, Νοεμβρίου 3η (σημ. 16/11) ο Κωνσταντινουπόλεως Άνθιμος ΣΤ΄ ο Κουταλιανός προτρέπει τας Ιεράς Μονάς αύθις κατά παράκλησιν της ρωσσικής πρεσβείας, ένεκα της εις άγιον Όρος προσφυγής πολλών Ρώσσων υπηκόων, ων άλλοι μεν διέπραξαν εν Ρωσσία διάφορα κακουργήματα, άλλοι δε έγγαμοι εγκατέλιπον τας οικογενείας αυτών και άλλοι αποφεύγουσι την στρατιωτικήν υποχρέωσιν, να μη κείρωσι Μοναχούς άνευ της προσαγωγής καταλλήλων πιστοποιητικών, ενδεικνυόντων ότι δεν υπάγονται εις τας ανωτέρω κατηγορίας».

11285 - Αγρυπνία στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους

Αγρυπνία τελείται τώρα στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος επί τη εορτή της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου.
Χθες, Πέμπτη 15 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε με αγιορειτική λαμπρότητα η υποδοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κισάμου κ. Αμφιλοχίου. Ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος θα προεξάρχει των εορταστικών εκδηλώσεων, έτυχε θερμής υποδοχής από τον Καθηγούμενο της Μονής Γέροντα Αλέξιο και την αδελφότητα.
Φωτογραφίες από την υποδοχή δείτε εδώ: https://www.romfea.gr