Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2018

11260 - Φωτογραφίες Αγιορειτών Μοναχών του πρώτου μισού του 20ού αιώνα


        Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι του Lacarriére Jacques (1925-2005), από το βιβλίο του  Mont Athos, montagne sainte (Παρίσι 1954)

11259 - Αγρυπνία απόψε στο Άγιο Όρος. Πανηγυρίζουν δύο Σκήτες

Το Άγιο Όρος γιορτάζει αύριο (8 Νοεμβρίου/ 26 Οκτωβρίου) τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο. Πανηγυρίζουν η Ιερά Βατοπαιδινη Σκήτη του Αγίου Δημητρίου, η Ιερά Αγιοπαυλίτικη Σκήτη του Αγίου Δημητρίου (Λακκοσκήτη) και Κελλιά, η Εκκλησία των οποίων είναι αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο. Ο εορτασμός του Αγίου αρχίζει απόψε με Αγρυπνία.
Κυριακό Αγιοπαυλίτικης Σκήτης Αγίου Δημητρίου
Αφιέρωμα στην Ιερά Αγιοπαυλίτικη Σκήτη 
Κυριακό Βατοπαιδινής Σκήτης Αγίου Δημητρίου
11258 - Θησαυροί του Αγίου Όρους / Treasures of Mount Athos

Το 1997 η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, Θεσσαλονίκη 1997, εξέδωσαν τον τόμο ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ.
Το λεύκωμα αυτό αποτέλεσε οδηγό της εκθέσεως που λειτούργησε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 1997 στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Τα κείμενα που περιλαμβάνονται σε αυτό τον τόμο, γραμμένα από διακεκριμένους επιστήμονες, είχαν σκοπό να βοηθήσουν τον επισκέπτη της εκθέσεως να κατανοήσει την καθαγιασμένη καλλιτεχνική παραγωγή των μοναχών του Άθωνα στο πέρασμα των αιώνων.
Η Αγιορειτική Βιβλιοθήκη δημοσίευσε ολόκληρο το έργο, σε ηλεκτρονική μορφή, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.