Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2018

11256 - Γραμματόσημα με θέμα την Ιερά Μονή Αγίου Παύλου


Κατά καιρούς τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εξέδωσαν γραμματόσημα με θέματα που αφορούσαν το Άγιον Όρος. Στην παρούσα ανάρτηση δημοσιεύω τα γραμματόσημα που απεικονίζουν παραστάσεις σχετικές με την ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

11255 - Εκδήλωση Συλλόγου Πολυτέκνων Θεσσαλονίκης και τιμητική διάκριση στον Γέροντα Εφραίμ Βατοπαιδινό


       Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018 μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ η καθιερωμένη εκδήλωση του Κεντρικού Συλλόγου Πολυτέκνων Νομού Θεσσαλονίκης για την βράβευση των 700 (επτακοσίων) αριστούχων μαθητών Γυμνασίου – Λυκείου, παιδιά πολύτεκνων οικογενειών του Συλλόγου. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον Μακεδονικό αγώνα και στον ήρωα Παύλο Μελά.

11254 - Μοναχός Χαραλάμπης Νεοσκητιώτης (1871 - 5 Νοεμβρίου 1961)

       Ο κατά κόσμον Δημήτριος Παναγιώτου Λυγερός γεννήθηκε στο Πλωμάρι της Μυτιλήνης το 1871. Είχε εφτά αδέλφια. Στην Καλύβη του Αγίου Χαραλάμπους-Χαλδέζων της Νέας Σκήτης ήλθε το 1888. Εκάρη μοναχός το 1889. Ήταν εξαίρετος αγιογράφος. Αγιογράφησε εικόνες σε πολλούς ναούς της Ελλάδος. Για την αγιογραφική του τέχνη βραβεύθηκε από διεθνή έκθεση αγιογραφίας στη Θεσσαλονίκη. Ήταν ευλαβής μοναχός και ό,τι ζητούσε από τον Θεό τού το έκανε, όπως λέγουν.
Το 1937, σε μία πανήγυρη του Αγίου Χαραλάμπους, δεν είχαν ψάρια για την εορτή. Πήγε στην εικόνα του αγίου και τον παρακάλεσε θερμά.