Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2018

11250 - Ο ναός του Πρωτάτου. Ιστορία και αρχιτεκτονικές μεταμορφώσεις

Ο ναός του Πρωτάτου ιδρυμένος τον 10ο αιώνα στις Καρυές του Αγίου Όρους, είναι η μητροπολιτική εκκλησία των Αγιορειτών μοναχών και το μνημείο που συμβολίζει την ενότητα, ταυτότητα και διάρκεια της Αθωνικής ασκητικής Πολιτείας.
Το κτίσμα έχει δεχθεί κατά καιρούς, αλλεπάλληλες επισκευές και ανακαινίσεις, λόγω σοβαρών ζημιών, με αποτέλεσμα να μεταβληθεί υπερβολικά η ανωδομή και η στέγη του. Για το λόγο αυτό, είναι σήμερα δυσχερής, χωρίς ειδική αναλυτική μελέτη, η αναγωγή στην αρχική μορφή και στις διαδοχικές διαρθρώσεις κατά τις ενδιάμεσες οικοδομικές φάσεις του. Αν και το μνημείο χρωστάει τη φήμη του στις εξαιρετικού κάλλους τοιχογραφίες του, η αποκατάσταση της οικοδομικής ιστορίας του αναδεικνύει ως πολύ σημαντική και τη θέση του μέσα στην ιστορία της βυζαντινής αρχιτεκτονικής.
Διαβάστε τη Διδακτορική Διατριβή του κ. Παντελή Γ. Φουντά εδώ: http://www.kedak.gr/images

11249 - Μοναχός Βαρθολομαίος Σταυρονικητιανός (1913 - 3 Νοεμ. 1982)

[…] Ο αυστηρός και λίαν ασκητικός Γέροντας του τον έστελνε να εργάζεται στα μοναστήρια και στα Κελλιά διάφορες χειρωνακτικές εργασίες. Έσκαβε τους κήπους, τ’ αμπέλια, κόσιζε τα χόρτα και ό,τι άλλες βαριές δουλειές του έλεγαν. Ήταν δυνατός και ικανός για τέτοιου είδους εργασίες και γι’ αυτό ήταν περιζήτητος.
Το 1966, σκάβοντας μία ημέρα από το πρωί ένα αμπέλι, το μεσημέρι κάθισε λίγο να ξεκουραστεί. Όταν σηκώθηκε να συνεχίσει την εργασία του, αισθάνθηκε μία τρεμούλα στα πόδια του. Από τότε τα πράγματα για τον π. Βαρθολομαίο, τον φιλότιμο εργάτη, άλλαξαν. […] Περισσότερα 

11248 - Όσιος Ποιμήν ο Ζωγραφίτης (†1620)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 3 Νοεμβρίου