Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2018

11224 - Το Άγιον Όρος τίμησε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

       Την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου τίμησαν σήμερα στις Καρυές του Αγίου Όρους, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της Μοναστικής Κοινότητας στην μεγαλειώδη εθνική προσπάθεια άμυνας και αντίστασης.
Παρουσία μελών της Ιεράς Επιστασίας και της Ιεράς Κοινότητας, του πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους κ. Κωνσταντίνου Δήμτσα, μοναχών, σπουδαστών της Αθωνιάδας Σχολής και προσκυνητών τελέστηκε στον Ι. Ναό του Πρωτάτου η επίσημη Δοξολογία για την εθνική επέτειο. 
Περισσότερα

11223 - Η εορτή της αγίας Σκέπης και ο εορτασμός της στο Άγιον Όρος

[…] Στό γιον ρος πάρχουν ρκετοί ναοί πού τιμονται στήν ορτή ατή.  γνωστότερος εναι τό παρεκκλήσιο τς γίας Σκέπης, πού βρίσκεται στή μονή γίου Παντελεήμονος.  γκαινιασμός το παρεκκλησίου ατο ορτάστηκε μέ λαμπρότητα στή μονή ατή, στίς 10 ανουαρίου το 1853. Τήν ποχή κείνη ταν  πρτος μεγάλος ναός πού φιερώθηκε στή θεομητορική ατή ορτή στό γιον ρος. Μέχρι τότε πρχαν τά παρεκκλήσια τς γίας Σκέπης στή μονή Χιλανδαρίου καί στή βατοπαιδινή Σκήτη γίου νδρέου στίς Καρυές καθώς καί  κοιμητηριακός ναός στή γιοπαυλίτικη σκήτη γίου Δημητρίου (Λακκοσκήτη), πού οκοδομήθηκε πό τό Μολδαβό μοναχό άκωβο τό 1849. Θά πρέπει πίσης νά σημειωθε τι πρίν πό τό προαναφερόμενο παρεκκλήσι τς γίας Σκέπης τς μονς γίου Παντελεήμονος, εχε ναγερθε  μώνυμο παρεκκλήσι στίς Καρυές, στό βατοπαιδινό κελλί το γίου νδρέα, τήν μετέπειτα Σκήτη γίου νδρέα, πού θεμελιώθηκε τό 1845 πό τό ρώσο μέγα δούκα Κωνσταντίνο (1827-1892), δευτερότοκο γυιό το τσάρου Νικολάου Α΄.[…] Περισσότερα

11222 - 28η Οκτωβρίου

28η Οκτωβρίου 1940:
Ημέρα ορόσημο για την ιστορία της Ελλάδος.
Ημέρα μνήμης για τα παιδιά της Ελλάδος, που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά τους.
Στο μεγαλείο αυτό, των ηρώων, εμείς, οι σύγχρονοι Έλληνες, οφείλουμε να γονατίσουμε και με δέος να φέρουμε στην μνήμη μας τον άνισο αγώνα τους, ο οποίος μετετράπη σε νίκη, γιατί δεν δείλιασαν ποτέ, αλλά όρθωσαν το ανάστημά τους εμπρός στον κατακτητή.

11221 - Μοναχός Πανάρετος Παντοκρατορινός (1901-28 Οκτωβρίου 1969)

Ο κατά κόσμον Παντελεήμων Βασιλειάδης γεννήθηκε στην Προύσα της Μ. Ασίας το 1901. Στην ιερά μονή Παντοκράτορος προσήλθε το 1938 κι εκάρη μοναχός το επόμενο έτος. Ανεπαύθη εν Κυρίω στις 28.10.1969. Αυτά τα λίγα αναφέρει το μοναχολόγιο της μονής του γι’ αυτόν.
Οι άνθρωποι που τον γνώρισαν τον περιγράφουν ψηλό, λιπόσαρκο, ρυτιδωμένο, σκληραγωγημένο, του οποίου το βλέμμα, η ιλαρότητα του προσώπου και τα μετρημένα λόγια του, τους προβλημάτιζαν. Τον είχαν για ελαφρόμυαλο οι παλαιοί Παντοκρατορινοί και μόνο για θελήματα. Τον θεωρούσαν υπαίτιο της φωτιάς, που έκαψε το 1948 μία ωραία πτέρυγα της μονής. Δεν χρησιμοποιούσε ποτέ ζώο. Καθημερινά πήγαινε κι ερχόταν φορτωμένος στις Καρυές, μεταφέροντας την αλληλογραφία και ό,τι άλλο του ζητούσαν οι πατέρες, κάνοντας σε όλους υπακοή. Το δρομολόγιο αυτό το επιτελούσε για χρόνια χειμώνα-καλοκαίρι, με παγωνιές και με καύσωνα. Συνέχεια

11220 - Άγιος Αθανάσιος ο Α΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 28 Οκτωβρίου