Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018

11191 - Ο πνευματικός

       • Τι είναι ο πνευματικός; 
Είναι ο άνθρωπος, ο ιερέας, ο οποίος έχει λάβει την άδεια και την ευχή από τον αρχιερέα να ακούει και να συγχωρεί αμαρτίες.
• Πώς μπορεί ένας άνθρωπος να συγχωρεί αμαρτίες;
Την εξουσία αφέσεως αμαρτιών έχει ο ιερέας, ως λειτουργός της Εκκλησίας. Ο ίδιος ο Χριστός εφοδίασε τον ιερέα με την δύναμη τού «δεσμείν και λύειν» αμαρτίες επί της γης: «ν τινων φτε τς μαρτίας,

11190 - Θέμα και παραλλαγή στην πρωινή προσευχή του Γέροντος Σωφρονίου

Ιερομόναχος Σωφρόνιος
Αγιοπαντελεημονίτης
(1895 - 1993)
Αιώνιε Πατέρα, Δημιουργέ των απάντων, ο μόνος και αληθινός παιδαγωγός προς την πνευματική προκοπή και την επουράνια Πατρική στέγη. Εσύ που με αξίωσες να σε αποκαλώ «Πατέρα». Εσύ, που ως Πατέρας ανώτερος και του πλέον αρτιοτέρου επιγείου γονέως, βρίσκεσαι πάντα χορηγός, εμψυχωτής και προστάτης όλων των ανθρώπων και εμού του αναξίου. Εσύ που ως Πατέρας πλήρης κατανοήσεως και συγκαταβάσεως, δεν προσμετράς λάθη, παραλείψεις και τα φαιδρά της νεότητας καμώματα, αλλά συγχωρείς και ενθαρρύνεις τα τέκνα Σου εις μετάνοια και επιστροφή στην πατρική Σου αγκαλιά. Επάκουσον της δεήσεώς μου, διότι, άνευ Σου, δεν έχω ζωήν, φως, χαράν, σοφίαν και δύναμιν, προκειμένου να ολοκληρωθώ ως δικός Σου υιός και θυγατέρα και να επιτελέσω με στοιχειώδη συνέπεια και αποτελεσματικότητα το μεγαλειώδες και υπέροχο έργο του επίγειου γονέα.
Ιδιαιτέρως σε παρακαλώ Κύριε για τα παιδιά Σου που με αξίωσες να αναθρέψω. Δικά Σου είναι Κύριε και λίγος ο χρόνος που μου τα εμπιστεύτηκες. Ανάλαβε ξανά Κύριε την αληθινή Σου Πατρότητα και συγχώρησον τα άπειρα εγκλήματα που συντελέστηκαν από μένα τον ανάξιο κατά την ανατροφή τους.

11189 - Μοναχός Αβράμιος Κουτλουμουσιανοσκητιώτης (†21-10-1915)

Από την Καισαρεία της Καππαδοκίας όπου γεννήθηκε, νέος ήλθε στο Κελλί του Αγίου Μηνά της Κερασιάς, υπό τον περιβόητο Γέροντα Χατζη-Γιώργη (†1886), του οποίου είναι γνωστή η μεγάλη ασκητικότατα, την οποία είχε μεταδώσει και στους πολλούς υποτακτικούς του. Μετά την εξορία του Γέροντός του, το 1882, ο μοναχός Αβράμιος προσήλθε στην ιερά σκήτη του Αγίου Παντελεήμονος της μονής Κουτλουμουσίου, στην Καλύβη του Αγίου Γερασίμου του Νέου του εν Κεφαλληνία, την οποία ανακαίνισε εκ βάθρων.
Υπήρξε εξαίρετος αγιογράφος, καλός ιεροψάλτης, δίκαιος, δραστήριος, φιλόκαλος και φιλακόλουθος. Ως Δικαίος της σκήτης εργάσθηκε πολύ υπέρ αυτής και την κόσμησε με πολλά αφιερώματα. Απέκτησε καλή κι ευλογημένη συνοδεία, τρεις κατά σάρκα αδελφούς από το χωριό Ράχωβα Ερσέκας Β. Ηπείρου: τον Γεράσιμο (†1917), τον Γεώργιο (†1938), τον Λουκά (†1944). Συνέχεια

11188 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 21η Οκτωβρίου