Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2018

11158 - Αγρυπνία απόψε στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου

Αγρυπνία τελείται απόψε στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου για την Παναγία την Γοργοϋπήκοο (Σύναξις 1/14 Οκτωβρίου). Θ’ ακολουθήσει η Θεία Λειτουργία, μετά το τέλος της οποίας θα γίνει η Λιτάνευση της θαυματουργού Εικόνος και η Ευλόγηση του δοχειού.

Σχετικά: 

11157 - Υποδοχή της Παναγίας της Παραμυθίας στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους (φωτογραφίες)


 Άγιον Όρος | Νικόλαος Κουιμτσίδης
Λαμπρή υποδοχή στον Καθηγούμενο της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ, επεφύλαξαν πριν από λίγο ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Ξενοφώντος Γέροντας Αλέξιος και η Αδελφότητα.
Ο Ηγούμενος Εφραίμ με αφορμή τον εορτασμός της Παναγίας της Οδηγήτριας, μετέφερε στην Μονή Ξενοφώντος το Ιερό Εικόνισμα της Παναγίας της Παραμυθίας.
Στη συνέχεια με πάσα λαμπρότητα και με πομπή το Ιερό Εικόνισμα μεταφέρθηκε στο Καθολικό του Αγίου Γεωργίου, παρουσία και του Καθηγουμένου της Ι.Μ. Παντοκράτορος κ. Γαβριήλ. Συνέχεια

11156 - Δημήτρια 2018. Ομιλία και Ενοριακό Αρχονταρίκι με τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Γέροντα Πρόδρομο τον Λαυριώτη


Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, με τον Παρακλητικό Κανόνα της Αγίας Υπομονής, άρχισαν οι απογευματινές ενοριακές, εορταστικές, εκδηλώσεις «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018», της 6ης ημέρας.
Ακολούθησε ομιλία με θέμα: "Η Οσία Μαρία η Αιγυπτία, πρότυπο μετανοίας", με ομιλητή τον Πανοσιολο-γιώτατο Αρχιμανδρίτη Γέροντα Πρόδρομο, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους εντός του Ιερού Ναού με την παρουσία πλήθους πιστών.

11155 - Η «τρέλα» της αγάπης! (Γέρων Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)

«Να αγαπάτε και τους εχθρούς σας, όχι μόνο αυτούς που σας αγαπούν, γιατί αυτό δεν έχει καμιά ωφέλεια». Αυτά είναι λόγια του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, με τα οποία μας αποκαλύπτει την τέλεια αγάπη.
Αυτό όμως δεν θεωρείται απλά δύσκολο, αλλά τελείως ανέφικτο, για τα δικά μας δεδομένα. Πώς θα αγαπήσω αυτόν που με πονά, αυτόν που με αδικεί, αυτόν που με συκοφαντεί, αυτόν που δεν μ' αγαπά! Είναι άκυρος δηλαδή, ο λόγος του Χριστού; Λέει ανακρίβειες και ψέματα; Όχι, βέβαια!
Μας προτρέπει να αγαπήσουμε, γιατί το έχουμε ξεχάσει, δεν γνωρίζουμε τι είναι η αγάπη και μέχρι πού μπορούμε να φθάσουμε με την αγάπη... Μπορείς να κάνεις και το ανέφικτο, το πιο τρελό, να αγαπήσεις ακόμη και τον εχθρό σου! Σου δείχνει μέχρι πού μπορείς να φθάσεις με την αγάπη και σου ζητά, πολύ απλά, να ξεκινήσεις να αγαπάς.

11154 - Μοναχός Ενώχ Καψαλιώτης (1895 - 13 Οκτωβρίου 1979)

Ο κατά κόσμον Ιωάννης Μπένια του Κωνσταντίνου και της Κασσάνδρας γεννήθηκε στο Βιντερέη Τουτοβά της Ρουμανίας το 1895. Ο πατέρας του είχε καταλάβει ότι θέλει να πάει να γίνει μοναχός και του έφτιαξε μεγάλο σπίτι, για να τον δελεάσει και να παραμείνει. Εκείνος πήγε στρατιώτης και όταν επέστρεψε, είπε πως θέλει να πάει για προσκύνημα στο Άγιον Όρος. Ο πατέρας του πάλι δεν τον άφηνε. Έφυγε κρυφά με πλοίο από την Κωνστάντζα κι έφθασε στον Πειραιά, όπου βρήκε πολλούς πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Δεν είχε τίποτε χαρτιά μαζί του. Μπήκε σ’ ένα τρένο και πήγε στη Θεσσαλονίκη και από εκεί μ’ ένα πλοίο έφθασε χαρούμενος στη Δάφνη.
Ήλθε στο πολυύμνητο Περιβόλι της Παναγίας το 1923 από τη Μολδαβία. Εκάρη μοναχός κατά την εορτή του Λαυριώτικου Κελλιού της Αγίας Σκέπης στη Βίγλα την 1.10.1927. Η βιογραφία του δεν είναι τόσο γνωστή. Σε αυτόν ίσχυαν απόλυτα οι μακαρισμοί του Κυρίου για την πτωχεία του πνεύματος και την παιδική ακακία. Συνέχεια