Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018

11145 - Δημήτρια 2018. Ομιλία και Ενοριακό Αρχονταρίκι με τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Γέροντα Εφραίμ τον Βατοπαιδινό


       Την Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου στις 7.00 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα ομιλία του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Γέροντα Εφραίμ, Ηγούμενου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους με θέμα: "Τοῦτο γάρ ἐστι θέλημα τοῦ Θεοῦ, ὁ ἁγιασμὸς ὑμῶν" εντός του Ιερού Ναού.
Ο Γέροντας Εφραίμ μεταξύ των άλλων είπε:

11144 - Κτήματα (μετόχια) των αθωνικών μονών στη βυζαντινή Θράκη (15ος-19ος αι.)

Τα μοναστήρια του Άθω (Αγίου Όρους) διέθεταν κτήματα (μετόχια) εκτός από εκείνα στην Αθωνική χερσόνησο, στη Χαλκιδική, στα περίχωρα και την ίδια την πόλη της Θεσσαλο-νίκης, στην κοιλάδα του ποταμού Στρυμόνα και γενικότερα στη Μακεδονία, σε νησιά, όπως για παράδειγμα η Λήμνος, η Θάσος και ο Άγιος Ευστράτιος, στη Θράκη, καθώς και σε άλλες περιο-χές της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.
Τα μετόχια ήταν κτήματα, ιδιοκτησίες που διέθεταν οι μονές συνήθως μακριά από αυτές. Είχαν κυρίως αγροτικό χαρακτήρα, δηλαδή επρόκειτο για εκτάσεις γης, χωράφια, αμπε-λώνες, κήπους, περιβόλια, ακόμη και ολόκληρα μοναστήρια με τα εξαρτήματά τους.

11143 - Ιερομόναχος Ευδόκιμος Ξηροποταμηνός (1868 - 10 Οκτ. 1938)

Γεννήθηκε ο κατά κόσμον Ελευθέριος Παύλου Δουρουντάκης στο χωριό Γεράνι των Χανίων της Κρήτης. Εργάσθηκε ως δάσκαλος. Ήταν συμμαθητής και φίλος με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. 
Το 1890 προσήλθε στη μονή Ξηροποτάμου και το 1893 εκάρη μοναχός. Το 1893 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1896 πρεσβύτερος. 
Το 1900 προήχθη σε προϊστάμενο. «Υπήρξε μια δυναμική πνευματική παρουσία στη μονή της μετανοίας του, την οποία υπηρέτησε από διάφορες σημαντικές θέσεις. Σημαντική ήταν και η συμμετοχή του στα κοινά της μοναστικής πολιτείας». 
Χρημάτισε μέλος της πενταμελούς επιτροπής για τη σύνταξη του Καταστατικού Χάρτου του Αγίου Όρους το 1924. Το 1925 εξέδωκε βιβλίο για τη μονή του και το 1933 κατάλογο των χειρογράφων της.
Το πρώτο βιβλίο του αφιερώνεται: «Ταις μακαρίαις ψυχαίς των τον ασκητικόν δίαυ-