Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2018

11134 - Χαιρετισμός καθηγουμένου Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στην εκδήλωση «Ραβάσια Μεγίστης Λαύρας»

Αγαπητοί μας
το Άγιο Όρος αποτελεί τόπο ιερό, τόπο προσευχής και ησυχασμού, τόπο αγίων ασκητών και μαρτύρων, τόπο άξιο θαυμασμού του φυσικού του κάλλους. Είναι ο τόπος που αγάπησε ιδιαίτερα η Παναγία και τον κανε το περιβόλι Της.
Η πορεία του, μέσα στο πέρασμα των αιώνων, ήταν ένα διαρκές μήνυμα ενότητος, σταθερότητος, πίστης και αφοσιώσεως, προσευχής και αέναης λατρείας στον τριαδικό Θεό. Σαν φάρος μέσα στο πέλαγος της ιστορίας έφεγγε και φέγγει μέχρι σήμερα, φωτίζοντας τα σκοτάδια στην ζωή των ανθρώπων, οι οποίοι αναζη-

11133 - Ομιλία του νομικού κ. Διογένη Καραγιαννακίδη για το βιβλίο του «Ραβάσια Μεγίστης Λαύρας 1912-13, Η περίοδος της απελευθέρωσης του Αγίου Όρους και των ρωσικών διεκδικήσεων»

H εργασία μου με τα ραβάσια ξεκίνησε από μια απλή περιέργεια να δω πώς αποτυπώνεται σ’ αυτά η φάση της απελευθέρωσης του Αγίου Όρους το 1912 και κατέληξε σε ένα βιβλίο, που δεν μπορούσα να φανταστώ στην αρχή. Η απελευθέρωση καθαυτή, αφ’ ης στιγμής ξεκίνησε ο πρώτος βαλκανικός πόλεμος τον Σεπτέμβριο του 1912, υπήρξε, τρόπον τινά, αναμενόμενη. Αναμενόμενα δεν ήταν άλλα, τα οποία με αδρό τρόπο εμφανίζονται στα ραβάσια και απασχολούν ζωηρότατα τους αγιορείτες, προξενούν μεγάλο άγχος και μια πραγματική υπερδραστηριότητα.

11132 - Ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ στον Λευκό Οίκο

Του Θεοδώρου Καλμούκου
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ και η συνοδεία του επισκέφθηκαν τον Λευκό Οίκο όπου είχαν συναντήσεις υψηλού επιπέδου για θέματα θρησκευτικής ελευθερίας με την ειδική σύμβουλο του Προέδρου των ΗΠΑ, Σάρα Μάκιν (Sarah Makin), καθώς επίσης και τις Λώρα Γκάμπριελ Κόαν (Laura Gabrielle Cowan) ειδική σύμβουλο του αντιπροέδρου Μάικλ Πενς (Michael Pence) και Ελένη Ρούμελ (Eleni Roumel), ανώτατη σύμβουλο του Αντιπροέδρου.
Στη συνάντηση, που έλαβε χώρα σε μία επίσημη αίθουσα στο συγκρότημα

11131 - Μοναχός Αρτέμιος Σιμωνοπετρίτης (1866 - 5 Οκτωβρίου 1943)
...Σ’ ένα από τα χειρόγραφά του σημείωνε: «Όστις το παρόν μου τετράδιον κτήσεται και αναγινώσκει ή όλον ή και μέρος τούτου και οποσούν ωφεληθή εκ τούτου πνευματικώς τε και ψυχικώς, ουδέν άλλο ζητώ παρά σου, ευλαβέστατε φίλε και αδελφέ, ει μη ίνα εύξη προς Κύριον υπέρ απολωλυΐας ψυχής εμού του οικτρού Μοναχού Αρτεμίου τω 1914»...  Περισσότερα

11130 - Δύο Βατοπαιδινοί Άγιοι εορτάζοντες την 5η Οκτωβρίου
Αγιορείτες Άγιοι
Μνήμη 5 Οκτωβρίου