Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2018

11120 - Ο Πατριάρχης της Σερβίας στην Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου


      Την Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου επισκέφθηκε ο Πατριάρχης της Σερβίας κκ Ειρηναίος και σήμερα το πρωί προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στο Καθολικό της Λαύρας των Σέρβων
Τις φωτογραφίες και τα βίντεο δανείστηκα από την σελίδα 

11119 - Ο γέροντας Χρυσόστομος (†3 Οκτωβρίου 2013)

Άνθρωπος του Θεού, άνθρωπος της αγάπης. Ο βίος του όλος μια εφαρμογή του ευαγγελίου.
Μιλούσε και γαλήνευε με τον λόγο του, αλλά προτιμούσε την πράξη από τα λόγια. Αυτά που έλεγε και αυτά στα οποία μας προέτρεπε, τα εφήρμοζε πρώτος στην ζωή του. Μας κατεύθυνε με την πράξη, με την ίδια του την κίνηση και ζωή.
Αδικήθηκε, συκοφαντήθηκε, διώχθηκε, πολεμήθηκε ανελέητα καθ' όλη την διάρκεια της ζωής του. Λόγος πικρός δεν έβγαινε από το στόμα του, παρά τον πόνο, που μπορεί να γευόταν.
Το μόνο που έλεγε ήταν: «άσ' τους, παιδί μου, υπάρχει και ο πνευματικός νόμος!». Αυτή ήταν η πιο σκληρή κουβέντα που έλεγε. Πάντα είχε έναν καλό λόγο να πει για τον καθένα. Η ειρήνη και η πραότητα, που τον στόλιζαν, πήγαζαν από την εμπιστοσύνη του στον Θεό και στο σχέδιό Του.

11118 - Μια μοναδική έκθεση για τον φυτικό πλούτο του Αγίου Όρους!!!

       Η Αγιορειτική Εστία σε συνεργασία με την Αγιορειτική Βοτανοθήκη, παρουσιάζουν την έκθεση με τίτλο «Ο Φυτικός Πλούτος της Χερσονήσου του Αγίου Όρους» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Διεθνούς Συνεδρίου ECOCITY FORUM 2018 «Κυκλική Οικονομία στις Έξυπνες Πόλεις» που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τις 3 έως τις 5 Οκτωβρίου 2018. 
Η έκθεση είναι ανοικτή προς όλους και μπορείτε να την επισκεφθείτε στο φουαγιέ του κτιρίου Μ2 του Μεγάρου, ενώ πρέπει να αναφερθεί ότι στην εν λόγω έκθεση παρουσιάζεται μικρό αντιπροσωπευτικό δείγμα της

11117 - Αφιέρωμα στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους και τις νέες εκδόσεις της

Την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου στις 20:30 ο ΙΑΝΟS παρουσιάζει αφιέρωμα στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους και τις νέες εκδόσεις της.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ (
Σταδίου 24).
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και θα προβάλλεται ζωντανά στο ianos.gr.
Θα μιλήσουν οι:
Σωτήρης Γουνελάς, συγγραφέας
Δημήτρης Κοσμόπουλος, ποιητής-δοκιμιογράφος

11116 - Ιερομόναχος Θεοδόσιος Καρουλιώτης (1869 - 2 Οκτωβρίου 1937)


Γεννήθηκε στην επαρχία Σαράτοφ της Ρωσίας το 1869. Από μικρός αγάπησε την προσευχή, την οποία δίδασκε και στους συνομίληκούς του, αγόρια και κορίτσια, που τον σέβονταν ως Γέροντα του μικρού «κοινοβίου» τους. Αγάπησε τη μάθηση κι έφθασε ν’ αποφοιτήσει από τη θεολογική Ακαδημία του Καζάν. Εκεί εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε ιερεύς.
Το 1901 ήλθε στο Άγιον Όρος και Συνέχεια

11115 - Μνήμη Πατριάρχου Δημητρίου (1914 - 2 Οκτωβρίου 1991)
11114 - Νεομάρτυς Χατζη-Γεώργιος (†1794)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 2 Οκτωβρίου