Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2018

11113 - Με επιτυχία η εκδήλωση «Η απελευθέρωση του Αγίου Όρους και οι ρωσικές διεκδικήσεις» (φωτογραφίες)


       Παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 1 Οκτωβρίου εκδήλωση με θέμα «Η απελευθέρωση του Αγίου Όρους και οι ρωσικές διεκδικήσεις την περίοδο 1912-1913».
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν οι Ιερές Μονές Μεγίστης Λαύρας, Ιβήρων και Εσφιγμένου Αγίου Όρους. Συνέχεια

11112 - Το ιστορικό ιδρύσεως της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους

Αφιέρωμα της εφημερίδας «Εθνικός Κήρυξ» της Νέας Υόρκης

       Η Μονή σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο. Εκεί που βρίσκεται τώρα το παρεκκλήσιο της Αγίας Ζώνης ο άγιος Κωνσταντίνος είχε ανεγείρει έναν ναό προς τιμή της Υπεραγίας Θεοτόκου. Μετέπειτα κτίτορες της Μονής είναι ο αυτοκράτορας Μέγας Θεοδόσιος με τους υιούς του Αρκάδιο και Ονώριο.

11111 - Φωτογραφίες από την υποδοχή του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Ειρηναίου στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους


       Με τη δέουσα εκκλησιαστική τιμή η αθωνική πολιτεία υποδέχτηκε σήμερα στο πάνσεπτο ναό του Πρωτάτου τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Σερβίας Μακαριώτατο Πατριάρχη κ.κ. Ειρηναίο, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα με αφορμή τις εκδηλώσεις για το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Χθες συμπροσευχήθηκε με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων στο Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο στα συμμαχικά μνήματα Σταυρούπολης και σήμερα επισκέπτεται την Αθωνική Πολιτεία και την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου.

11110 - Άθως και Οίνος στην Αγιορειτική Εστία       Την Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018, στις 19:00 στην όμορφη αυλή της Αγιορειτικής Εστίας, θα μιλήσουμε για το κρασί στο Άγιον Όρος.
Η Ελένη Κεφαλοπούλου και ο Άρης Φωτιάδης θα παρουσιάσουν το βιβλίο τους, ΑΘΩΣ και ΟΙΝΟΣ, ενώ για το βιβλίο θα μιλήσουν ο αρχαιολόγος Ιωακείμ Παπάγγελος και ο οινοποιοός Βαγγέλης Γεροβασιλείου.

11109 - Έφτασε στο Άγιον Όρος ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος

Για την Romfea.gr | Νικόλαος Κουιμτσίδης
Το Άγιον Όρος επισκέπτεται από σήμερα, Δευτέρα 1η Οκτωβρίου ο Πατριάρχης Σερβίας κ Ειρηναίος.
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Σερβίας έφτασε το πρωί της Δευτέρας στον αρσανά της Δάφνης, όπου εκεί τον υποδέχτηκε ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους Κωστής Δήμτσας, καθώς και η Αστυνομία και το Λιμενικό.
Στη συνέχεια ο Πατριάρχης Ειρηναίος μετέβη στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους τις Καρυές, όπου εκεί έτυχε θερμής υποδοχής από τον Πρωτεπιστάτη Ιερομόναχο Γέροντα Στέφανο Χιλανδαρινό και Μέλη της Ιεράς Επιστασίας.
Αμέσως μετά ο Πατριάρχης Σερβίας εισήλθε στον

11108 - Ο Αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά στην Αθωνιάδα

       
       Το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου τελέστηκε η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Αθωνιάδα Σχολή απο τον έφορο π.Γεώργιο Βατοπαιδινό και από τους Αγιορείτες πατέρες. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε ο επίσημος Αγιασμός για τη νέα

11107 - Θωρηκτή Μοίρα του ελληνικού Στόλου επισκέπτεται το υπό οθωμανική κατοχή Άγιο Όρος (φωτογραφίες)

Τη 1η Οκτωβρίου του έτους 1900 (σωστό 1901), ημέρα Δευτέρα αφίκετο εν Καρυαίς ο εν Θεσσαλονίκη γενικός Πρόξενος της Ελλάδος Ευγένιος Ευγενιάδης μετά του ακολούθου της εν Κωνσταντινουπόλει ελληνικής Πρεσβείας Νικολάου Θεοτόκη γνωστοποιήσας τη ιερά Κοινότητι, ότι την εσπέραν της Τρίτης καταπλέει εις Δάφνην η ελληνική θωρηκτή Μοίρα, απαρτιζομένη εκ των θωρηκτών Ψαρών, Ύδρας και Σπετσών, και του ως προσκόπου ατμομυοδρόμωνος Ποταμού Ευρώτα, ίνα προσκυνήσωσι τα πληρώματα αυτών τας ιεράς Μονάς κατά την εξής τάξιν:

11106 - Ο Αγιορείτης Επίσκοπος Μοσχονησίων κυρός Φώτιος (1871 - 1 Οκτωβρίου 1930)


Ο κατά κόσμον Δημήτριος Μαρινάκης γεννήθηκε στην Κρήνη Αλα­τσάτων της Μ. Ασίας το 1871. 
Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης το 1892. Στις 29 Αυγούστου 1907 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Καμπανίας. Τη χειροτονία τέλεσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος, συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτη Βοδενών Στέφανο και τον Επίσκοπο Πολυανής Φώτιο. Στις 30 Απριλίου 1913 εξελέγη Επίσκοπος Μοσχονησίων.
Το 1920 ενεγράφη στην ιερά μονή Ξηροποτάμου.
Το 1922 παραιτήθηκε και εφησύχαζε στο Άγιον Όρος. Από το 1924 μέχρι το 1925 διετέλεσε Διευθυντής της Αθωνιάδας Σχολής.
Το 1926 προσήλθε στο ιερό Καρακαλλινό Κελλίον των Γαλατσάνων, που το αγιογράφησαν οι ίδιοι, του Γενεσίου της Θεοτόκου-Καρυών, απέναντι του πάνσεπτου Ιερού

11105 - Σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου της ΓοργοϋπηκόουΣύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου
της Γοργοϋπηκόου
1η Οκτωβρίου

11104 - Αγιορείτες Άγιοι, Μνήμη 1η Οκτωβρίου