Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2018

11103 - Το μονοπάτι από το Κελλί Μολυβοκκλησιά μέχρι το Κελλί Μαρουδά (βίντεο)


       
Μισή ώρα περίπου από τις Καρυές και μέσα σε ένα πυκνό δάσος από καστανιές, βρίσκονται δυο Χιλιανδαρινά Κελλιά κτισμένα τον 16ο και 17ο αιώνα. Το πρώτο, η Μολυβοκκλησιά, τιμάται στην Κοίμηση της Θεοτόκου, ενώ το δεύτερο, το Κελλί Μαρουδά, τιμάται στη Γέννηση της Θεοτόκου.
     Το ανηφορικό μονοπάτι που τα ενώνει καλύπτεται σε λιγότερο από 5 λεπτά της ώρας. Δείτε το σχετικό βίντεο

11102 - Αγιορείτες Άγιοι, η Μνήμη των οποίων τιμάται τον Οκτώβριο

Στο Άγιον Όρος δεν γεννήθηκε κανένας άγιος, ούτε όλοι εκοιμήθησαν εδώ. Φιλοξενήθηκαν όλοι για λίγο ή πολύ. Αγάπησαν τον ιερό τόπο...
Έζησαν στον Άθωνα από τον 9ο αιώνα και αρκετοί έδρασαν ποικιλόμορφα σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Βέβαια δεν είναι αυτοί οι μόνοι που ευαρέστησαν τον Θεό και δοξάσθηκαν από Αυτόν. Υπάρχει κι ένα πλήθος αγνώστων σ' εμάς αγίων, που απολαμβάνουν τους μισθούς των καμάτων τους στη Βασιλεία των Ουρανών ... (Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης) 
Αγιορείτες Άγιοι, η Μνήμη των οποίων τιμάται τον Οκτώβριο:

11101 - Οι λογισμοί (Γέροντας Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)

Το πλοίο, όταν ξεκινά από το λιμάνι, έχει χαράξει την πορεία, που θα ακολουθήσει, ώστε να φθάσει με ασφάλεια στον προορισμό του. Η πορεία, που έχει χαράξει, χρησιμεύει, ώστε να γνωρίζει ποια κατεύθυνση στον ορίζοντα να ακολουθήσει, όταν βρεθεί μεσοπέλαγα, για να μην χαθεί.
Όταν το πλοίο βρεθεί μεσοπέλαγα και πέσει σε κακοκαιρία και φουρτούνα, ο καπετάνιος κάνει ελιγμούς, ξεφεύγοντας από τα ορμητικά κύματα, που προσπαθούν να βουλιάξουν το πλοίο. Υπάρχει ακόμη και περίπτωση, όταν είναι μεγάλος ο κίνδυνος, να βγει και από την πορεία του προς στιγμήν, ψάχνοντας εναλλακτικούς τρόπους να διαφύγει τον κίνδυνο και να ξαναβρεί την πορεία του, οδηγώντας με ασφάλεια το πλοίο στο λιμάνι.
Ο άνθρωπος λειτουργεί κατά τον ίδιο τρόπο, όπως το πλοίο. Είναι πλασμένος από τον Θεό να ζει κοντά Του, ο Θεός είναι «το λιμάνι» του. Με την πτώση του και την