Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018

11099 - Αγιογραφίες από το Άγιο Όρος στο Προξενείο Νέας Υόρκης (φωτογραφίες & βίντεο)

Της Γιάννας Κατσαγεώργη
Φωτογραφίες Κώστα Μπέη
ΜΑΝΧΑΤΑΝ. Με έργα Βυζαντινής Αγιογραφίας των αποφοίτων της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας του Αγίου Ορους γέμισε, την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου, το βράδυ, η Αίθουσα Πολιτιστικών εκδηλώσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Μανχάταν.
Η Ιερά Μονή της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου είχε την πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την Αθωνιάδα και την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου, να φέρουν από τις Καρυές του Αγίου Ορους 44 έργα Βυζαντινής Αγιογραφίας με θέμα «Θεοτόκος: η Ελπίς του Κόσμου», των οποίων η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.

11098 - Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο Ολλανδός φιλαγιορείτης Jan Paul ten Bruggencate

Την περασμένη Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο Jan Paul ten Bruggencate, Ολλανδός φιλαγιορείτης, ο οποίος επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Άγιο Όρος τον Αύγουστο του 1967! Για μισό αιώνα πραγματοποίησε πολλές προσκυνηματικές επισκέψεις, έχοντας τα τελευταία χρόνια συνήθη προορισμό την Ιερά Μονή Καρακάλλου και το Ιερό Κελλί Μαρουδά.
Τον γνώρισα τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν συνπανηγυρίσαμε στο κελλί Μαρουδά την εορτή της Γέννησης της Θεοτόκου, ημέρα που φέτος έφυγε από τη ζωή.
Πολλές από τις φωτογραφίες του, ειδικά τα πρώτα χρόνια των επισκέψεων στο Άγιο Όρος έχουν σημαντική ιστορική αξία. Τις περισσότερες έχει χαρίσει στους αδελφούς Voogd, διαχειριστές της σελίδας https://athosweblog.com/
Καλό Παράδεισο να έχει!
Παλαιότερη ανάρτησή μας: (7121 - Το Άγιον Όρος του Jan Paul ten Bruggencate)

11097 - Ιερομόναχος Χρυσόστομος Διονυσιάτης (1860 - 28 /9/ 1933)


       […] Κατά τον μακαριστό ηγούμενο Γαβριήλ Διονυσιάτη (†1983): «ούτος ο μακάριος εις τόσον ύψος ταπεινώσεως ήρθη, ώστε να ερωτά πάντοτε τους αδελφούς και διά τα μηδαμινά πράγματα, η δε απάθειά του κατέστη παροιμιώδης εν τη αδελφότητι της Μονής μας και εν Αγίω Όρει γενικώς. Ουδέποτε τον είδε τις εν Καρυαίς ως αρχιγραμματέα της Ιεράς Κοινότητος ή καθηγητήν εν τη Αθωνιάδι οργιζόμενον, πολύ δε περισσότερον αξιούντα έστω και παραμικράν τιμήν και ότε τω απενεμήθη υπό της γαλλικής κυβερνήσεως το παράσημον της λεγεώνος, αμέσως το αφιέρωσεν εις την εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, το “Άξιόν έστιν”, προειπών ότι “πάντα όσα έχει ο αγιορείτης μοναχός ανήκουν εις την μεγάλην Μητέρα του την Παναγίαν”[…] Περισσότερα