Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018

11096 - Έκθεση για την επικρατούσα κατάσταση στο Άγιο Όρος

του Νεοκλή Καζάζη (*)
Την 23η Ιουνίου 1901 επισκέφθηκε το Άγιον Όρος ο Πρόεδρος της εταιρείας «του Ελληνισμού» και Πρύτανης του εθνικού Ελληνικού Πανεπιστημίου, Νεοκλής Καζάζης. Παρέμεινε ως τις 7 Ιουλίου, επισκέφθηκε όλες σχεδόν τις Μονές και τις Σκήτες αποκομίζοντας πλήθος ευγενών ιδεών περί του Αγίου Όρους. Τις κρίσεις του για την εν γένει κατάσταση του ιερού Τόπου και τους μελλοντικούς κινδύνους από την σλαβική επιδρομή, κατέγραψε ως εξής:
Ιδιαιτέρως επέστησα την προσοχήν μου εις το άγιον Όρος, επειδή ήκουον άλλοτε μεν ότι η ελληνική επιρροή εξέλιπεν εντελώς, άλλοτε δε ότι ουδείς φόβος υπάρχει εκ της σλαυϊκής επιδρομής.
Επί πολλάς ημέρας παρέμεινα εις το άγιον Όρος, προσπαθών να μελετήσω όσον το δυνατόν λεπτομερέστερον την εκεί κατάστασιν και ν΄αντιληφθώ οποίους κινδύνους

11095 - Η ευωδία του Σταυρού (Γέρων Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)

Σήμερα στο Άγιο Όρος εορτάζεται η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού.
«Σταυρός η ωραιότης της Εκκλησίας», αναφωνούμε, προσκυνώντας το Τίμιο Ξύλο.
Ο Σταυρός του Χριστού, ο οποίος είναι γεμάτος χάρη και ευλογία, σκορπίζει παντού το ουράνιο άρωμα, που ευωδίασε επάνω Του από τον Ίδιο τον Χριστό. Η ευωδία του Σταυρού, άρωμα ουράνιο, θεϊκό, μείγμα πόνου, αδικίας και θρήνου, αίματος και δακρύων, που τα καλύπτει και τα ανατρέπει η αγάπη. Τα μετατρέπει σε ζωή και χαρά, σε παράδεισο.
Τι δεν ένιωσε και τι δεν άκουσε αυτό το Τίμιο Ξύλο! Ένιωσε επάνω Του αυτό το άχραντο σώμα του Χριστού. Ποτίστηκε από το αίμα και τον ιδρώτα Του, που

11094 - Ξενάγηση στην πατρική οικία του οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου


        Η Μαρία Εζνεπίδου, συγγενής του οσ. Παϊσίου του Αγιορείτου μας ξεναγεί στην πατρική οικία του οσ. Παϊσίου στη Κόνιτσα στην οποία φυλάσσονται ξυλόγλυπτα που έχει κατασκευάσει ο όσιος, χειρόγραφα και βιβλία του, καθώς και πολλά άλλα οικογενειακά κειμήλια.