Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018

11091 - Πρόσκληση σε εκδήλωση για το Άγιο Όρος


       Η Ιερά Μονή Εσφιγμένου Αγίου Όρους σας προσκαλεί, την Δευτέρα 1η Οκτωβρίου και ώρα 18.00, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, σε εκδήλωση με θέμα

«Η απελευθέρωση του Αγίου Όρους 
και οι ρωσικές διεκδικήσεις την περίοδο 1912-1913».

Στην εκδήλωση ο νομικός κ. Διογένης Καραγιαννακίδης θα παρουσιάσει το σχετικό με το θέμα βιβλίο του.
Επίσης, θα ομιλήσει ο προηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Γοντικάκης, ο οποίος θα αναπτύξει την ιστορική και διαχρονική διάσταση του θέματος.
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν οι Ιερές Μονές Μεγίστης Λαύρας, Ιβήρων και Εσφιγμένου Αγίου Όρους, οι καθηγούμενοι των οποίων θα παραβρεθούν και θα απευθύνουν χαιρετισμό.
Η εκδήλωση διεξάγεται με την φροντίδα του Συλλόγου Φίλων της Ι.Μ.Εσφιγμένου. 

11090 - Άγιος Σιλουανός, η μεγάλη πνευματική μορφή του 20ού αι.

Ο όσιος Σιλουανός —κατά κόσμον Συμεών Ιβάνοβιτς Αντόνωφ— γεννήθηκε το 1866 σε οικογένεια χωρικών της περιφερείας Ταμπώβ της Ρωσίας. Από την ηλικία των τεσσάρων ετών αναρωτιόταν: «Πού είναι αυτός ο Θεός; Όταν μεγαλώσω, θα γυρίσω όλη την γη αναζητώντας τον!» Στη νεανική του ηλικία όταν άκουσε το βίο ενός αγίου εγκλείστου ασκητού και τα θαύματα που γίνονταν στον τάφο του σκέφτηκε: «Αν αυτός είναι άγιος, άρα ο Θεός είναι μαζί μας και δεν υπάρχει λόγος να γυρίσω όλο τον κόσμο για να τον βρω». Με αυτή τη σκέψη η καρδιά του πυρώθηκε από αγάπη προς το Θεό.

11089 - Όσιος Σιλουανός ο Αθωνίτης (†1938)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 24 Σεπτεμβρίου
Όσιος Σιλουανός ο Αθωνίτης (†1938)