Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018

11063 - Τα αθωνικά μετόχια των βορείων Σποράδων

Θεσσαλικό Ημερολόγιο 62 (2012), σ. 335-343. 
Λάρισα 2012

11062 - Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος θα προεξάρχει στον εορτασμό της Αγίας Ζώνης στο Βατοπαίδι. Φωτογραφίες από την άφιξή του στο μοναστήρι

Στο Άγιον Όρος και συγκεκριμένα στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου έφτασε σήμερα, Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστο-μος.
Ο Σεβασμιώτατος μετά από πρόσκληση του Καθηγουμένου της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ, θα προεξάρχει των Ιερών Ακολουθιών για την εορτή της Αγίας Ζώνης.

11061 - Η παραμονή του Γέροντα Δανιήλ Κατουνακιώτη στο Βατοπαίδι και το θαύμα που ο ίδιος βίωσε

Επιστρέφοντας στο Άγιον Όρος αφού πρώτα παρέλαβε τις αποσκευές του από την Μονή του Αγίου Παντελεήμονος, σκέφθηκε να κατευθυνθή στην αρχαία μονή του Βατοπεδίου. Δεν πρόλαβε καλά-καλά να φθάση και έπαθε οξεία προσβολή της νεφρίτιδος. Ο «σκόλοψ τη σαρκί» τον εκέντησε αυτή την φορά πολύ οδυνηρά και τον καθήλωσε για εβδομάδες στο κρεββάτι.
Οι Προϊστάμενοι της μονής τον ενοσήλευσαν με περισσή αγάπη. Περισσότερη όμως στοργή του έδειξε ο μεγάλος γιατρός του Όρους, η Θεοτόκος.
Στο Βατοπέδι τιμάται ιδιαίτερα η Παναγία. Το Καθολικό του είναι επ΄ ονόματι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, οι δε θαυματουργές εικόνες της (Βηματάρισσα,