Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018

11056 - Ιστορικό λεύκωμα για τα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους! Νέα έκδοση.

Είκοσι επτά χρόνια περάσανε από την κοίμηση του Αγίου Πορφυρίου.
Ως Δικαίος της Ιεράς Σκήτης των Καυσοκαλυβίων του Αγίου Όρους και με τη βοήθεια φίλων της Σκήτης αναλάβαμε την πρωτοβουλία και καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα ιστορικό λεύκωμα, καρπός χρόνιας προσπάθειας και εργασίας.
Σκοπός μας είναι όχι μόνον να γνωρίσουν τα Καυσοκαλύβια όσοι δεν τα ξέρουνε, αλλά ακόμη και αυτοί που τα έχουν επισκεφτεί να μπορούν να κρατήσουν ζωντανές τις εικόνες μέσα από το μοναδικό τρόπο που αναδεικνύεται η Σκήτη, με φωτογραφίες που «αιχμαλωτίζουν» το βλέμμα με τη χρήση drone και όχι μόνον. Περισσότερα

11055 - Μοναχός Νεόφυτος Νεοσκητιώτης (1866 - 10 Σεπτεμβρίου 1949)

Ο κατά κόσμον Νικόλαος Μαργαρίτης του Κωνσταντίνου και της Αικατερίνης γεννήθηκε στην Κύμη Ευβοίας το 1866 από ευσεβείς γονείς.
Νέος προσήλθε προς μονασμό, το 1884, στην Καλύβη της Ζωοδόχου Πηγής της Νέας Σκήτης. Εκάρη μοναχός το 1885. Απόκτησε τρεις υποτακτικούς: τον μοναχό Παΐσιο (†1956) και τους κατά σάρκα αδελ­φούς Κύριλλο (†1960), τον εξαίρετο ξυλογλύπτη, και τον ιερομόναχο Νεόφυτο (†1975) τον Πνευματικό. Στα τέλη του ήλθε και μόνασε πλη­σίον τους και ο πατέρας τους Γεώργιος, που για την απλότητά του και ταπείνωσή του αξιώθηκε να δει στο ναό της Καλύβης τους την Παναγία με τον Χριστό ως βρέφος. Διαβάστε περισσότερα »

11054 - Ιερομόναχος Θεόφιλος Παντοκρατορινός (1882 - 10 Σεπτ. 1969)

Ο κατά κόσμον Αντώνιος Ζάμαρος του Δημητρίου και της Καλλιόπης γεννήθηκε στο χωριό Δρυόπη της νήσου Κύθνου των Κυκλάδων το 1882. Στον κόσμο ήταν σεβαστός και αγαπητός. Είχε πολλά πνευματικά τέκνα. Είχε φήμη εναρέτου κληρικού.
Στην Ιερά μονή Παντοκράτορος προσήλθε ηλικιωμένος το 1961. Κατέφυγε στο Άγιον Όρος, ως έλεγε, γιατί διάβασε και άκουσε ότι στο Περιβόλι της Παναγίας η Υπεραγία Θεοτόκος είναι άγρυπνη πρέσβειρα και ασφαλής μεσίτρια για τη σωτηρία όλων των προσφευγόντων στον ιερό Άθωνα. Διαβάστε περισσότερα »