Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2018

11049 - Τιμήθηκε στο Δοχειαρίτικο Μετόχι στο Σοχό η εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου (φωτογραφίες)


        Με επίκεντρο την Ιερά Γυναικεία Μονή της Παναγίας της Θεοσκεπάστου Σοχού, η οποία και αποτελεί μετόχιο της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Δοχειαρίου  Αγίου Όρους, τιμήθηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης η πρώτη Θεομητορική Εορτή του νέου εκκλησιαστικού έτους, η εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου.
Της πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, η οποία ετελέσθη σύμφωνα με το Αγιορείτικο Τυπικό προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, τον οποίο πλαισίωναν οι Καθηγουμένοι των Ιερών Μονών Ζωοδόχου Πηγής Λογγοβάρδας-Πάρου Αρχιμ.

11048 - Το εξαιρετικό αγιορείτικο παρθένο ελαιόλαδο (βίντεο)

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΕυΔόκιμον, παράγεται σε πιστοποιημένες μονάδες, με την επίβλεψη και τη φροντίδα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, με σεβασμό στις παραδοσιακές αρχές της αρχέγονης σχέσης του ανθρώπου με την ελιά. Προέρχεται από ελαιώνες με ιδανικό μικροκλίμα, οι οποίοι καλλιεργούνται με αγάπη και με απόλυτο σεβασμό στους ιερούς ρυθμούς της γης.

11047 - Μοναχός Γεώργιος Παλιομοναστηριώτης (1920 - 8 Σεπτ. 1972)

[…] Τ’ απαραίτητα για να ζει τα εξοικονομούσε φτιάχνοντας σκούπες. Ήταν πάμπλουτος με την έσχατη πενία του. Μέσα στην κακουχία και τη στέρηση ζούσε μία υπέροχη χαρά. Χαιρετούσε τους επισκέπτες του με το «Χριστός Ανέστη» όλο τον χρόνο. «Είμαστε παιδιά της Αναστάσεως», έλεγε. «Εμείς οι μοναχοί χωρίς τη χαρά της Αναστάσεως δεν είναι δυνατόν να ζήσουμε ούτε να σωθούμε». 
Ο φίλος του και βιογράφος του Γέροντας Μητροφάνης Χιλανδαρινός (†1999) έλεγε: «Απ’ αυτή την πνευματική του χαρά καμιά φορά προερχόταν και κατάλληλο και οικοδομητικό χιούμορ, το οποίο χειριζόταν πάντα στους αγώνες του με τον πειρασμό, τον διάβολο».
Ο μορφωμένος και πολύγλωσσος αυτός μοναχός είχε κάλους στα γόνατα και τα χέρια από τις αμέτρητες γονυκλισίες. Λέει ο Γέροντας Χερουβείμ της μονής του Παρακλήτου που τον γνώρισε: […] Περισσότερα

11046 - Γέροντας Δανιήλ Κατουνακιώτης (1846 - 8 Σεπτεμβρίου 1929)

Ο Γέροντας Δανιήλ γεννήθηκε στην Σμύρνη το ίδιο έτος με τον άγιο Νεκτάριο (1846). Το κατά κόσμον όνομα του ήταν Δημήτριος Δημητριάδης. Ήταν ο μικρότερος γιος μιας ευσεβούς, πολύτεκνης οικογένειας και αριστούχος της περίφημης Ευαγγελικής Σχολής της Σμύρνης. Έχοντας διακαή πόθο να μονάσει έφυγε σε νεαρή ηλικία (19 ετών) από την οικογένεια του και επισκέφθηκε στην αρχή, μετά από συμβουλή του Αγιοταφίτη πνευματικού του, διάφορα μοναστήρια στην Πελοπόννησο και στα νησιά (Ύδρα, Τήνο, Πάρο, Ικαρία), όπου γνώρισε σπουδαίους και φημισμένους για την αγιότητα τους Γέροντες.
Αποφασιστική ήταν η συνάντηση του στην Πάρο με τον πνευματικό Αρσένιο, τον όσιο Αρσένιο της Πάρου, ο όποιος στην παράκληση του νεαρού Δημητρίου να μείνει και να ασκητεύσει κοντά του, του συνέστησε να μεταβεί στο περιώνυμο τότε και ακμάζον κοινόβιο του αγίου Παντελεήμονος στο Άγιον Όρος. Προέβλεψε μάλιστα προφητικά ότι θα πεθάνει στις υπώρειες του Άθω.

11045 - Ο Άγιος Νεομάρτυς Αθανάσιος ο Κουλακιώτης (†1774)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 8 Σεπτεμβρίου

Διαβάστε τον βίο του Αγίου:

11044 - Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου