Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2018

11041 - Τι έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου ο νέος Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους


Η σημερινή επίσκεψη στο αντιπροσωπείο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου με γέμισε με αισθήματα πίστης, αγάπης, κυρίως αισιοδοξίας για τον τερματισμό της περιπέτειας που ζει η Αδελφότητα. 
Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να εφαρμόζει τους νόμους και να προστατεύει το Άγιον Όρος από δράσεις αντιχριστιανικές, αντιεκκλησιαστικές και παράνομες. 
Εύχομαι, ελπίζω, προσεύχομαι να μας αξιώσει ο Θεός σύντομα να λειτουργηθούμε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής. 
01.09.2018
(υπογραφή)
Κων/νος Δήμτσας
Διοικητής Αγίου Όρους

11040 - Ο Χαιρετισμός του Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους προς τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο
       Ο χαιρετισμός που απηύθυνε ο Πολιτικός Διοικητής Αγίου Όρους κ. Κωστής Δήμτσας προς τον Καθηγούμενο της Ι.Μ. Εσφιγμένου αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο, στην πρώτη του επίσημη υποδοχή στην έδρα της εσφιγμενίτικης αδελφότητας, 19.8 / 1.9.2018.

11039 - Ανεπιτυχής προσπάθεια του Ανδρέα Παπανδρέου να πλήξει το αυτοδιοίκητο του Αγίου Όρους, πριν 34 χρόνια

Διαβάστε την ενδιαφέρουσα αλληλογραφία Πρωθυπουργού και Αγιορειτών, εδώ

11038 - Ιερομόναχος Ιωαννίκιος Προδρομίτης (1859 - 5 Σεπτ/ρίου 1944)
       Γεννήθηκε στην πόλη Ζαρχέστ της επαρχίας Μπρασόβ της Ρουμανίας. Νέος ήλθε σε γάμου κοινωνία και απόκτησε δύο παιδιά. Μετά καιρό έγιναν όλοι μοναχοί. Για μία περίπου δεκαετία μόνασε στη ρουμανική σκήτη του Τιμίου Προδρόμου στο Άγιον Όρος.
Κατόπιν επέστρεψε στην πατρίδα του και μόνασε στις μονές Νεάμτς και Συχάστρια. Στη δεύτερη διακρίθηκε ως ηγούμενος. Μελετούσε με αγάπη και προσοχή την Αγία Γραφή, ιδιαίτερα το Ψαλτήρι και τους αγίους πατέρες.