Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2018

11033 - Προετοιμασίες για την Πανήγυρη του ιστορικού Κελλιού του Τιμίου Προδρόμου στις Καρυές του Αγίου Όρους

Στίς Καρυές, τήν πρωτεύουσα το γίου ρους, βρίσκεται τό στορικό κελλί το Τιμίου Προδρόμου, χτισμένο τό 1695 πό τόν στοριογράφο καί γιογράφο ερομόναχο Διονύσιο, τόν κ Φουρν τν γράφων (1670-1746).
ναός το κελλίου εναι φιερωμένος στόν Τίμιο Πρόδρομο καί κοσμείται μέ φορητές εκόνες καί τοιχογραφίες, γιογραφημένες μέ φιλοκαλλία πό τόν διο τόν κτήτωρα.
ερομόναχος Διονύσιος εναι πίσης συγγραφέας το περισπούδαστου

11032 - Ο νέος Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους στο Χιλιανδάρι (φωτογραφίες)

       Τέταρτος σταθμός της περιοδείας του νέου Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Κωστή Δήμτσα ήταν η Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου, στην οποία μονάζουν Σέρβοι μοναχοί.
Ο κ. Δήμτσας έτυχε θερμής υποδοχής από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Γέροντα Μεθόδιο, ο οποίος κατά την προσφώνηση τόνισε πως ο νέος Διοικητής είναι γνωστός φίλος του σερβικού λαού και έχει επισκεφθεί δώδεκα φορές τη Σερβία παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια σαν επικεφαλής της φιλανθρωπικής οργάνωσης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

11031 - Το θαύμα της Παναγίας στο Ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Όρους (21-8 / 3 Σεπτεμβρίου 1903)
11030 - Ιερομόναχος Βασίλειος Βατοπεδινός (1867 - 3 Σεπτεμβρίου 1934)

[…] Στη μονή Βατοπεδίου σώζονται πολύτιμα αφιερώματά του, όπως τα αργυροεπίχρυσα κι επισμαλτωμένα μανουάλια της Παναγίας της Βηματάρισσας, τα οποία τοποθετούνται μπροστά από την αγία και θαυματουργή εικόνα της κατά τις πανηγύρεις.
Λόγω της κακής πολιτικής καταστάσεως «αυτό το όποιον εστερείτο ο Αρχιμ. Βασίλειος δεν ήσαν οι τίτλοι και αι τιμαί, αλλά αυτά ταύτα τα πρώτα χρειώδη διαβιώσεως και επιβιώσεως εκ της πείνης και των κακουχιών». Σ’ επιστολή του προς τη μονή της μετάνοιας του μεταξύ των άλλων έγραφε: «Η εδώ κατάστασις καθημερινώς βαίνει επί τα χείρω ιδία εις τα πρώτα είδη της αυτοσυντηρήσεως. Γνωστός κομμουνιστής είπεν ότι οι κάτοικοι της Μόσχας θα τρέχουν από πρωίας μέχρις εσπέρας να πιάσουν έναν ποντικόν προς βρώσιν. Ο λόγος του εν λόγω κομμουνιστού ήρχισε να επαληθεύη εις την πραγματικότητα του ημερησίου βίου». Ήταν άνθρωπος καλοκάγαθος, καλοπροαίρετος και καλοδιάθετος. […] Περισσότερα

11029 - Ο Αγιοπαυλίτης Μητροπολίτης Ιεζεκιήλ Θεσσαλιώτιδος (1874 - 3 Σεπτεμβρίου 1953)

[…] Το Άγιον Όρος το αγάπησε υπέρμετρα. Από το 1936 ενεγράφη αδελφός της ιεράς μονής Αγίου Παύλου. Πρωτοσύγκελλο στη μητρόπολή του είχε τον Αγιοπαυλίτη αρχιμανδρίτη Λουκιανό. Λόγω της κάρας του οσίου Φιλοθέου του Διονυσιάτου, που φυλάγεται στη μονή Πέτρας της επαρχίας του, συνδέθηκε και με τη μονή Διονυσίου, στην οποία αφιέρωσε τεμάχιο του λειψάνου του οσίου, και ιδιαίτερα με τον ηγούμενο Γαβριήλ († 1983). Επίσης συνδέθηκε με τους Λαυριώτες πατέρες Αβραάμ († 1947), Παντελεήμονα τον βιβλιοφύλακα, Αθανάσιο τον ιατρό († 1940) και άλλους. Το Άγιον Όρος το επισκεπτόταν συχνά για να λειτουργήσει, να προσευχηθεί, να χειροτονήσει, να γράψει για τα μνημεία του, τους αγίους του, τους κεκοιμημένους πατέρες. Το 1950 παρητήθη του θρόνου του και θέλησε να μονάσει στο Άγιον Όρος, αλλά για λόγους υγείας δεν τα κατάφερε. Το Άγιον Όρος τον μνημονεύει ευγνωμόνως για τις πολλές προς αυτόν άοκνες υπηρεσίες του. […] Περισσότερα

11028 - Άγιος Ιωαννίκιος ο Α΄, αρχιεπίσκοπος των Σέρβων (†1279)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 3 Σεπτεμβρίου & 28/5