Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2018

10995 - Σε προκατασκευασμένο χώρο προσωρινά η Τράπεζα της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου Αγίου Όρους

       Στην αυλή της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου, παράλληλα προς το Μεγάλο Κονάκι, σε προκατασκευασμένο κτίριο, στεγάζεται η προσωρινή Τράπεζα του μοναστηριού, λόγω εργασιών ανακατασκευής της ιστορικής Τράπεζας. Οι εργασίες περιλαμβάνουν πλήρη ανακατασκευή του χώρου και επίλυση προβλημάτων με τα θεμέλια που βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τμήμα του μοναστηριού. Εκτός από τις εργασίες κατασκευής, οι τοιχογραφίες του Γεωργίου Μητροφάνοβιτς από τον 17ο αιώνα θα αποκατασταθούν πλήρως.

10994 - Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου Αγίου Όρους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Με την ευκαιρία της προετοιμασίας των εορταστικών εκδηλώσεων της 100ής επετείου από το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Σερβικό στρατιωτικό νεκροταφείο στη Θεσσαλονίκη στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου Αρχιμ. Μεθόδιος επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο.
Στο ελληνικό έδαφος είναι το μεγαλύτερο σερβικό νεκροταφείο εκτός των συνόρων της Σερβίας, το οποίο μαρτυρεί τις μεγάλες στιγμές της κοινής ιστορίας και την αδελφική σχέση των δύο λαών μέχρι σήμερα. 
Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης, ο Ηγούμενος Μεθόδιος κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επισκεφθεί τη Μονή Χιλιανδαρίου και έτσι να τιμήσει την αδελφότητα του μοναστηριού. 
Ως δώρο, ο Αγιορείτης Ηγούμενος παρέδωσε στον Έλληνα Πρόεδρο μια ειδική σειρά

10993 - Σπουδές στην Ιστορία, την Πνευµατικότητα, την Τέχνη και τη Μουσική Παράδοση του Αγίου Όρους

       Το Τµήµα Ποιµαντικής  και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής  Σχολής του Α.Π.Θ., κατόπιν έγκρισης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων (αρ. πρωτ. 102611/Ζ1/21.06.2018) και σε αναµονή της έκδοσης του σχετικού Φ.Ε.Κ., ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του Προγράµµατος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.), µε τίτλο «Σπουδές στην Ιστορία, την Πνευµα-τικότητα, την Τέχνη και τη Μουσική Παράδοση του Αγίου Όρους», το οποίο έχει ως αντικείµενο την επιστηµονική κατάρτιση και εξιδείκευση επιλεγµένων πτυχιούχων σε

10992 - Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους για την Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγίου Όρους


«Αθωνικοί Αντίλαλοι» Άγιον Όρος, Ιερά Μονή Παντοκράτορος
Mount Athos, Holy Monastery Pantokratoros
Το μοναδικό Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους που περιγράφει την ζωή των μοναχών στο Άγιον Όρος μέσα από τα διακονήματά τους, τον πνευματικό τους κανόνα, την εξέλιξή τους μέχρι την μεγαλοσχημία και την υπακοή τους στις συμβουλές του Γέροντά τους.

10991 - Εορτή της Μεταμορφώσεως, πανήγυρη στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγίου Όρους (φωτογραφίες)