Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2018

10928 - Αναμένεται Προεδρικό Διάταγμα για τον διορισμό νέου Πολιτικού Διοικητή στο Άγιο Όρος

Του Επαμεινώνδα Μανδρώνη
Νέος Πολιτικός Διοικητής του Αγιώνυμου Όρους αναμένεται να ορισθεί σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κωστής Δήμτσας, Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Η επιλογή στο πρόσωπο του κ. Δήμτσα έγινε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, με τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού.
Ως γνωστόν η τήρηση των αγιορειτικών καθεστώτων τελεί

10927 - Ιερομόναχος Κυπριανός Ξενοφωντινός (1887-2 Αυγούστου 1986)


       […] Υπήρξε ευλαβής και συνετός ιερομόναχος. Έναν εγγονό του ιερομόναχο και συνώνυμό του τον είχαμε στη σκήτη μας. Κάποια χρήματα που είχε τα μοίρασε ελεημοσύνες.
Χαιρόταν πολύ για την επάνδρωση του Αγίου Όρους και την πρόοδο του μοναχισμού. Ήταν απλός κι ευκολόπιστος. Διάβαζε καθημερινώς την Παράκληση της Παναγίας στο κελλί του, προ του γεύματος, φορώντας το πετραχήλι του, με το οποίο και μερικές φορές έτρωγε το λιτό φαγητό του. […] Περισσότερα

10926 - Ιερομόναχος Κοσμάς Καυσοκαλυβίτης (1857-2 Αυγούστου 1919)

Η Καλύβη του Ακαθίστου 
στη σκήτη των Καυσοκαλυβίων
[…] Κάποτε επιστρέφοντας στο σπήλαιο της ασκήσεώς τους από την Προβάτα, καθώς ήταν πεινασμένος, έκοψε κι έφαγε ένα μήλο από ένα κήπο που πέρναγε. Όταν το εξαγορεύθηκε στον Γέροντά του, εκείνος τον επιτίμησε λέγοντάς του, πως παπάς και Πνευματικός παρασύρθηκε να πάρει ένα μήλο! Του είπε να επιστρέψει πέντε ώρες δρόμο να ζητήσει συγχώρεση από τον ιδιοκτήτη της μηλιάς. Ο παπα-Κοσμάς έβαλε αμέσως μετάνοια, αλλά εξέφρασε την αδυναμία του να επιστρέψει τόσο δρόμο. Τότε του είπε να κάνει χίλιες μετάνοιες. Αφού έκανε τις μετάνοιες, τον έβαλε να πάει να ζητήσει και συγνώμη. […] Περισσότερα