Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2018

10904 - Το τροπάριο της Τριχερούσας από Βατοπαιδινούς (Εορτάζει 12/25 Ιουλίου)

Η εικόνα της Παναγίας 
της Τρχερούσας,
 χωρίς την επένδυση
Η σεπτή Σου Εικόνα Τριχερούσα Πανάχραντε,
κρήνη ιαμάτων ποικίλων ανεδείχθη τοις χρήζουσι,
και παύει νοσήματα δεινά, κινδύνους τε και θλίψεις χαλεπάς,
και λαμβάνομεν ιάσεις παντοδαπάς οι ευλαβώς βοώμεν Σοι,
Χαίρε Πανάσπιλε Αγνή, χαίρε ιατρέ άμισθε,
χαίρε η φρουρούσα εκτενώς Μονήν Σου ταύτην Πάναγνε.

10903 - Φιλότιμο, αρχοντιά και λεβεντιά: οι τρεις λέξεις του Οσίου Παϊσίου

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος κηρύττει τον θείο λόγο στον πανηγυρικό εσπερινό εις μνήμην του οσίου Παϊσίου που τελέστηκε στον ι.ν. αγ. Κοσμά του Αιτωλού στη Κόνιτσα.

10902 - Πανήγυρις των οσίων Διονυσίου του Ρήτορος και Μητροφάνους του Πνευματικού στη Μικρά Αγία Άννα

       Με τη δέουσα λαμπρότητα, κατά το διήμερο 21 και 22 Ιουλίου (8 και 9 με το παλ. ημερολόγιο), πανηγυρίστηκε στην Μικρά Αγία Άννα στο Άγιο Όρος η μνήμη των αγίων Διονυσίου του Ρήτορος και Μητροφάνους του Πνευματικού, που είναι οι προστάτες της περιοχής.
Η αγρυπνία τελέστηκε στον ομώνυμο ιερό ναό στο σπήλαιο των αγίων Πατέρων προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, ενώ πολλοί αγιορείτες μοναχοί και φιλάγιοι προσκυνητές συμμετείχαν με κατάνυξη στην ιερά πανήγυρη.
Ο όσιος Διονύσιος κατοίκησε στην σκήτη των Καρυών, έπειτα στη σκήτη της Αγίας Άννης και τέλος στην ερημική περιοχή, στη σημερινή σκήτη της Μικράς Αγίας Άννης. Εκεί, μαζί με το μαθητή του όσιο Μητροφάνη, ασκήθηκαν μέσα στο σπήλαιο, στο οποίο από το 1956 ανοικοδομήθηκε ωραίος ναός, αφιερωμένος στο όνομα των

10901 - Μοναχός Αββακούμ Ιβηρίτης (1892 - 25 Ιουλίου 1943)

Η Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Πάρνωνα, 
όπου βρήκε μαρτυρικό θάνατο
[…]Βοηθούσε ο φιλόπονος και φιλάγαθος μοναχός όλους τους αναγκεμένους. Στην κατοχή έσωσε με κίνδυνο της ζωής του πολλούς Άγγλους στρατιώτες. Με τις εμπειρικές ιατρικές του γνώσεις γιάτρευε πολλούς -γνώριζε τρεις χιλιάδες βότανα- πάντα αφιλοκερδώς, πάντα ακούραστος, φιλότιμος και πρόσχαρος. Διακρινόταν, ο καλοκάγαθος αυτός μοναχός, για τη μεγάλη, σταθερή και συνεχή ευσπλαχνία του.
Περί το 1940 πήγε στη μονή των Αγίων Αναργύρων Πάρνωνα. Δεν έτρωγε ποτέ κρέας. Αρκούνταν σε λίγα χόρτα. Ήταν φιλότιμος, φίλεργος κι ευχάριστος στις συζητήσεις του.[…]