Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2018

10843 - Στο Αγιορείτικο Μοναστήρι των Στρατιωτικών, την Ιερά Μονή Δοχειαρίου, Έφεδροι Αξιωματικοί

Του Ηλία Προύφα
Στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου, η αλλιώς Αγιορείτικο Μοναστήρι των Στρατιωτικών, βρέθηκαν πριν λίγες ημέρες, ο  Πρόεδρος του ΣΕΑΝ Καρδίτσας, Εφ. Ταγματάρχη Ιωάννη Ντενισιώτη, με στελέχη και φίλους του Συνδέσμου.
Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα Μοναστήρια του Αγίου Όρους, δίπλα στη θάλασσα, στη δυτική πλευρά του Άθωνα, το πρώτο μοναστήρι που αντικρίζει κανείς όταν εισέρχεται με το καράβι από την Ουρανούπολη.

10842 - Η σχέση της Μαγνησίας με το Άγιο Όρος10841 - Από την ορθόδοξη ιδεολογία στη διάπλαση της βουλγαρικής ταυτότητας

10840 - Εορτασμοί για τα 500 χρόνια από την μετάβαση του Αγίου Μαξίμου του Γραικού στη Ρωσία

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης
Ξεκίνησαν οι εορτασμοί για την επέτειο 500 χρόνων από της μεταβάσεως του Αγίου Μαξίμου του Βατοπαιδινού στην Ρωσία.
Το απόγευμα της Τρίτης 3 Ιουλίου ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ υποδέχθηκε μαζί με την αδελφότητα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο, ο οποίος θα προεξάρχει των λατρευτικών ακολουθιών.
Στην συνέχεια στο Καθολικό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δράμας, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Σεβ. Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος και ο Αρχιεπίσκοπος Βιέννης και Βουδαπέστης κ. Αντώνιος (Πατριαρχείο Μόσχας).

10839 - Νέος Ιερομάρτυς Πορφύριος Ιβηρίτης (1870 - 4 Ιουλίου 1913)
       […]Οι Βούλγαροι μετά τη θανάτωση κατοίκων των χωριών Κορνοφωλεάς, Δαδιάς και Καβατζίκ (Λευκίμης), πολλούς από αυτούς τους έθαψαν ζωντανούς, εισήλθαν στην ιερά μονή Παναγίας Πορταΐτισσας Κορνοφωλεάς, μετοχιού της ιεράς μονής Ιβήρων, την οποία και πυρπόλησαν. Τον οικονόμο του μετοχιού Ιερομόναχο Πορφύριο τον έκαψαν ζωντανό μέσα στη μονή. Έτσι μαζί με τους ασκητικούς άθλους έλαβε και του μαρτυρίου τον στέφανο, στις 4.7.1913. […] Περισσότερα

10838 - Νέος Οσιομάρτυς Ακάκιος ο Ιβηρίτης († 4 Ιουλίου 1913)

[…]Στις 4.7.1913 οι Τούρκοι εισέβαλαν στο χωριό, το οποίο λεηλάτησαν και φόνευσαν όσους κατοίκους είχαν απομείνει. ‘Ο μοναχός Ακάκιος μαζί με τον οικονόμο Ευδόκιμο κι έναν άλλο ιερέα, Χρήστο, ήταν κρυμμένοι στο καμπαναριό του μετοχιού, δίχως να μπορούν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους. Όταν τους αντιλήφθηκαν οι Τούρκοι, προσπάθησαν να διαφύγουν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Τους συνέλαβαν και τους υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια, τραβώντας τους από τα γένεια. Ο οικονόμος Ευδόκιμος εσφάγη με δρέπανο. Ο ιερεύς Χρήστος μετά από πολλά κολαστήρια κατακρεουργήθηκε. […]Περισσότερα

10837 - Σαν σήμερα, 4 Ιουλίου 1913, ένοπλοι κελλιώτες μοναχοί αποτρέπουν βουλγαρικό σχέδιο κατάληψης αγιορειτικού εδάφους (φωτογραφίες)