Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018

10822 - Ετελέσθη σήμερα το 9ετές Μνημόσυνο του Γέροντος Ιωσήφ Βατοπαιδινού (βίντεο – φωτογραφίες)

Άγιον Όρος | Αιμίλιος Πολυγένης
Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε σήμερα, Παρασκευή 29 Ιουνίου το 9ετές μνημόσυνο του μακαριστού Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού στο Καθολικό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.
Το μνημόσυνο τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Γέροντα Εφραίμ και την Αδελφότητα. Περισσότερα

10821 - Έκθεση έργων ζωγραφικής με τίτλο «Tim Vyner: Μια εμπειρία ζωής στο Άγιον Όρος» στις Σέρρες


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών σε συνεργασία με την Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης, παρουσιάζουν στην πόλη των Σερρών, την έκθεση ζωγραφικής του Βρετανού ζωγράφου Tim Vyner με τίτλο: «Tim Vyner: Μια εμπειρία ζωής στο Άγιον Όρος».
Ακουαρέλες, σχέδια με μελάνι και μολύβι, ψηφιακά έργα σε iPad, εντυπώσεις, βιώματα, παρουσιάζονται στην  Έκθεση που εγκαινιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Ζιντζιρλί Τζαμί Σερρών, την Τρίτη 3 Ιουλίου 2018, στις 19:30.

10820 - Βίντεο από την υποδοχή της Παναγίας της Βηματάρισσας στη Μητρόπολη Βεροίας

Στιγμές από την υποδοχή της θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας της «Βηματάρισσας» στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018 το απόγευμα στο πλαίσιο των ΚΔ΄ Παυλείων.

10819 - Προσευχή! (Γέροντας Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)

-Γέροντα, έχουμε τόσα προβλήματα, οικονομικά, οικογενειακά, έλλειψη χρημάτων, ανεργία, γενικά αδιέξοδο. Θα μας πεις: «Κάντε προσευχή»! Εντάξει. Πες μας κάτι πιο πρακτικό, για να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο στην ζωή μας.
-Παιδί μου, το πιο πρακτικό που έχω να σου πω είναι η προσευχή!
Όλα ξεκινούν με προσευχή και τελειώνουν με προσευχή! Αυτό που διακρίνω επάνω σου είναι η ταραχή, το άγχος και η αγωνία για το αδιέξοδο της ζωής σου. Αυτή η ταραχή αποκαλύπτει την έλλειψη προσευχής. Αν προσευχόσουν συνεχώς, σίγουρα θα είχες γευθεί, έστω και προσωρινά, το αποτέλεσμα της προσευχής που είναι η ηρεμία, η ασφάλεια, η ενδυνάμωση της πίστης, η εμπιστοσύνη. Χωρίς αυτά

10818 - Η άγνωστη αγιορειτική υμνογαφία (Γέροντας Πατάπιος Καυσοκαλυβίτης)

Ο Μοναχός Πατάπιος Καυσοκαλυβίτης μιλάει για την χορεία των Αγιορειτών πατέρων που ασχολήθηκαν με την Υμνογραφία και την σημασία του έργου τους για την λειτουργική παράδοση. Στους περισσότερους από τους Αγιορείτες υμνογράφους, όπως τονίζει ο π. Πατάπιος, κατά το μέτρο του χαρίσματος που δόθηκε στον καθένα απ’ αυτούς, διακρίνει ο πλούτος και η πυκνότητα των νοημάτων, το εύρυθμον των ύμνων, η εκφραστικότητα και η ευχέρεια κατά την ποίηση, η κομψότητα του ποιητικού λόγου, η ευρηματικότητα των ιδεών και η εν συντομία περιεκτικότητα καθώς και η μεταφορά του ασκητικού πνεύματος, του

10817 - Ιερομόναχος Αρτέμιος Ιβηρίτης (1889 - 29 Ιουνίου 1957)

 […]Αγαπούσε πολύ και χαιρόταν να μονοιάζει τους ανθρώπους. Ειρηνικός ο ίδιος ήθελε να ειρηνεύει τους πάντες. Ήταν όμως και πιστός τηρητής των Ιερών Κανόνων της Εκκλησίας μας. Όταν σε μία μονή ο ηγούμενος δεν τήρησε αυτά που του είπε για ένα μοναχό του, που τον εξομολογούσε ο ίδιος, προτίμησε να μην ξαναπάει στη μονή αυτή ποτέ άλλοτε.
Δεν δεχόταν δώρα από τις μονές που εξυπηρετούσε. Ήταν τρομερά εχέμυθος, πάντοτε συμβουλευτικός, γλυκομίλητος, προσηνής, απλός και καταδεκτικός. Έγραφε ωραία, παρότι δεν ήξερε πολλά γράμματα. Τον καλούσε και η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους για κάποια σοβαρά θέματα, για να καταθέσει τη γνώμη του. Όταν κάποτε τον ζήτησαν σ’ ένα γυναικείο μοναστήρι μόνιμο Πνευματικό, αρνήθηκε επίμονα. Όλοι οι μοναχοί τον εκτιμούσαν, ακόμη κι αν υπήρχαν και κάποιοι αμελείς […] Περισσότερα

10816 - Σαν σήμερα η θεμελίωση (29/6/1867) και τα εγκαίνια (29/6/1900) του Ιερού Ναού της Σκήτης Αγίου Ανδρέα