Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018

10793 - Ο παπα Εφραίμ ο Κατουνακιώτης υπήρξε ενσάρκωση της ταπείνωσης (Μέρος 2ο)

Ο Αρχιμ. Παύλος Ιωσηφίδης, Μικραγιαννανίτης σε αποκλειστική του συνέντευξη στην Πεμπτουσία καταθέτει τις προσωπικές του εμπειρίες από τον μακάριο Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη, τονίζοντας τη πνευματική προσφορά του Γέρ. Εφραίμ στο ανθρώπινο γένος και στον αγιορείτικο μοναχισμό. (Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα)

10792 - Ιερέας και Ιερωσύνη. Ομιλία καθηγούμενου Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στη Μητρόπολη Πρεβέζης

Στην κεντρική αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Πρεβέζης στις 18-06-2018 και ώρα 10:00 πραγματοποιήθηκε η μηνιαία Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Μητροπόλεως με ομιλητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Βαρθολομαίο, Καθηγούμενο της Ι.Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους, με θέμα: «Ιερέας και Ιερωσύνη».
Στην ομιλία του είπε:
Είναι μεγάλη ευλογία για τον ιερέα να βρεθεί κοντά σε έναν άνθρωπο αρετής, τον πνευματικό πατέρα και καθοδηγητή του, ο οποίος με αγάπη θα τον διδάσκει εμπράκτως, με την ίδια του την ζωή, το πώς πρέπει να ζει ο ιερέας, το πώς πρέπει να κινείται σε όλες τις φάσεις της ιερατικής του διακονίας. Βιώνει πραγματικά, τότε μόνο, το μεγαλείο της Ιερωσύνης, νιώθοντας την αναξιότητά του, αλλά και το μέγεθος της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο.

10791 - Ο αρχιμάγειρας του Αγίου Όρους προωθεί τα ελληνικά κρασιά στα Τίρανα

Είναι αυθεντικός, όπως και η μαγειρική του. Αυθόρμητος, χαμογελαστός, ο αρχιμάγειρας του Αγίου Όρους, μοναχός Επιφάνιος, δεν υπερβάλλει, δεν ωραιοποιεί την «τέχνη του». Μέσα από αυτήν προσφέρει μαθήματα ζωής.
«Η μαγειρική είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να δείξεις πόσο αγαπάς και πόσο εκτιμάς τον συνάνθρωπο σου» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, που τον συνάντησε στα Τίρανα να στηρίζει την προώθηση των ελληνικών κρασιών στην αλβανική αγορά.
Φέτος, ο μοναχός Επιφάνιος συμπληρώνει 45 χρόνια στο Άγιο Όρος. Πήγε εκεί από το χωριό του, στην Καβάλα, το 1973, όταν τελείωσε το Λύκειο.

10790 - Στη Μακεδονία ακούς μέσα στη σιωπή φωνές

Η προπομπή του νεκρού λειψάνου
του Παύλου Μελά, στην Καστοριά
υπό του μ. Γερμανού Καραβαγγέλη
«Μεγαλώσαμε με την ελπίδα της παρηγοριάς, ήταν η παραμυθία μας και η χαρά μας, χαρά μέσα από τις λύπες μας!
Παράξενα πράγματα.
Στη Μακεδονία ακούς μέσα στη σιωπή φωνές, πολλές φωνές, που σε ξυπνούν, από στόματα νηπίων θηλαζόντων.
Είναι η σιωπή των Αγίων με τα φωτοστέφανα του μαρτυριού των.
Τα άνθη του κόσμου τούτου είναι αμάραντα και πανεύοσμα. Πράγματα χωρίς τη σοφία του κόσμου αλλά από τον κόσμο της ελπίδας.»
παπα  Αναστάσης
Γέροντας του Ι. Κουτλουμουσιανού Κελλιού Τιμίου Προδρόμου
(Διονυσίου του εκ Φουρνά)

10789 - Ανέγερση Ιερού Ναού Αγίων Πορφυρίου και Παϊσίου και επικείμενα θυρανοίξια αυτού. Ο πρώτος ναός στην Κρήτη, αφιερωμένος στους δυο Αγιορείτες Αγίους

Μια ιδιωτική πρωτοβουλία, που ξεκίνησε πριν δύο περίπου χρόνια και στην πορεία αγκαλιάστηκε από πλήθος πιστών Χριστιανών, φθάνει τις μέρες αυτές στο τέλος της. Πρόκειται για την ολοκλήρωση της κατασκευής ιερού ναού αφιερωμένου στους νέους αγίους της Ορθοδοξίας μας, Όσιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη και Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη. 
Θα είναι ο πρώτος ναός  που κτίζεται στην Κρήτη αφιερωμένος στους εν λόγω Αγίους και ένας από τους πρώτους σε όλον τον Ορθόδοξο κόσμο.
Η αποπεράτωση του ναού θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες και τα θυρανοίξια του θα τελεστούν την 11η Ιουλίου 2018 ημέρα Τετάρτη στις 7:00 μμ από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιο. Η θεμελίωση του ναού έγινε από τον κ. Ευγένιο την 15η Μαΐου 2017 και η κατασκευή του προχώρησε γοργά.

10788 - Σημειώματα περί τις τοιχογραφίες του Πρωτάτου

Φωκᾶς Ανδρέας
Δν ξέρω ν εναι ερύτερα γνωστ τι ο Βυζαντινο θεωροσαν τν ραση σν τν ψηλότερη τν πέντε ασθήσεων, κυρίως μετ τν εκονομαχία (ν μέρει σως λόγω ατς) κα τι ξέχουσα θέση στς πιστμες δίναν στ γεωμετρία κα στς τέχνες στ ζωγραφικ («Σοφίας τι χρμα ζωγράφου χείρ»). σως πίσης ν μν εναι τόσο γνωστ τι κύριο διακριτικ χαρακτηριστικ νς ντικειμένου π να λλο θεωροσαν τ χρμα κι χι τ σχμα (1)
       Ατ ξηγε πιθανς τος διαφορετικος προπλασμος πο μετεχειρίζοντο στ ζωγραφικ πόδοση τν ντικειμένων, ντ το νιαίου προπλασμο λλων

10787 - Νεομάρτυς Νικήτας ο Νισύριος (†1792)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 21 Ιουνίου