Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018

10765 - Η ταπείνωση (Γέροντας Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)

Δεν είναι κακό ο άνθρωπος να κάνει λάθος. Κακό γίνεται όταν δεν αναγνωρίζει το λάθος του και δεν το διορθώνει.
Η φύση μας, μετά την παρακοή και την έξοδο από τον παράδεισο, βρίσκεται εξαιτίας της αμαρτίας σε αλλοιωμένη κατάσταση. Η κατάσταση αυτή είναι διαφορετική από αυτήν ακριβώς που έπλασε ο Θεός και αντίθετη από την παραδείσια, υποκείμενη στην φθορά και στον θάνατο.
Ανθρώπινο και λογικό είναι ο άνθρωπος να κάνει συνεχώς λάθη, καθώς η φύση του αλλοιώθηκε και υπόκειται στην φθορά. Δαιμονικό, όμως, είναι ο άνθρωπος να μην δέχεται την κατάστασή του και να μην αναγνωρίζει τα λάθη του.

10764 - Φωτογραφίες από την χθεσινή τελετή εγκατάστασης της Χιλιανδαρινής Επιστασίας στις Καρυές του Αγίου Όρους με το φακό του Κώστα Τζιβανίδη

Η Νέα Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους 2018-2019
Πρωτεπιστάτης: Ιερομόναχος Στέφανος Χιλιανδαρινός
Επιστάτες: Ιερομόναχος Παύλος Ξηροποταμινός, Μοναχός Νικόδημος Αγιοπαυλίτης, Ιερομόναχος Παΐσιος Γρηγοριάτης

10763 - Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης: Ο ασκητής των μεγάλων αγώνων και των μυστικών αρετών


Ανέστη Κεσελόπουλου, Καθηγητή Θεολογίας του Α.Π.Θ.
Αν κάποιος ζητούσε ένα βιογραφικό του παπα-Εφραίμ, αυτό δεν θα είχε να του προσφέρει ιδιαίτερα εντυπωσιακά γεγονότα. Ο Ευάγγελος Παπανικήτας, αυτό ήταν το κοσμικό του όνομα, γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1912, ανήμερα του Αγίου Νικολάου στο Αμπελοχώρι της Βοιωτίας. Στη Θήβα τελείωσε το Δημοτικό και το εξατάξιο Γυμνάσιο, ενώ το 1933 πήγε στο Άγιον Όρος στην Καλύβη του Αγίου Εφραίμ στα Κατουνάκια. Το 1934 παίρνει ρασοευχή, ενώ το 1935 έλαβε το Μεγάλο και Αγγελικό Σχήμα και ονομάστηκε Εφραίμ Μοναχός. Την επόμενη χρονιά χειροτονήθηκε Διάκος και Παπάς. Στην ίδια Καλύβη άφησε και την τελευταία του πνοή στις 14/27 Φεβρουάριου 1998[1].
Ωστόσο, αυτό που ήταν ο παπα-Εφραίμ δεν μπορεί να περιγραφεί και να προσδιοριστεί στα όρια οποιουδήποτε βιογραφικού σημειώματος. Μεγάλα γεγονότα που συνδέουν τη ζωή των Αγίων παραμένουν άρρητα και απερίγραπτα.

10762 - Η έκδοση των Αρχείων του Αγίου Όρους στη σειρά «Archives de l’Athos»

Στην αποκλειστική του συνέντευξη στην Πεμπτουσία ο Αλέξης Χρυσοστάλης, Ερευνητής στο College de France, μιλάει για την έκδοση των Αρχείων του Αγίου Όρους στην

10761 - Ιερομόναχος Παντελεήμων Χιλιανδαρινός (1947 - 15 Ιουνίου 2016)

       Ο π. Παντελεήμων, Γερμανός στην καταγωγή, γεννήθηκε στις 26 Απριλίου 1947. Ήλθε στο Άγιο Όρος και στην Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου το 1982, όπου εκάρη μοναχός και αργότερα χειροτονήθηκε Διάκονος.
Από το 1987 εγκαταβίωνε στο οίκημα του αρσανά της Γιοβάνιτσα, όπου στο διώροφο κτίριο υπάρχει εκκλησάκι που τιμάται στους κτίτορες της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου Αγίους Σάββα και Συμεών, καθώς και στον Άγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο, ο οποίος ετιμάτο σε ερημωμένο πλέον Κελλί των Καρυών
Τον Φεβρουάριο του 2010 εγκατέλειψε το Άγιον Όρος και πήγε στο Σερβικό Μοναστήρι Grabovac της Ουγγαρίας, όπου χειροτονήθηκε ιερέας και ανέλαβε την ηγουμενία της Μονής.
Πλην της Γερμανικής γνώριζε άπταιστα ελληνικά, σερβικά, ρωσικά και την εκκλησιαστική σλαβονική γλώσσα. Ήταν άριστος ψάλτης και συμμετείχε

10760 - Άγιος Εφραίμ, πατριάρχης των Σέρβων (†1399)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 15 Ιουνίου