Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018

10759 - Εγκατάσταση της Χιλανδαρινής Επιστασίας στο Άγιον Όρος

Με κάθε επισημότητα και όπως ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης του Αγίου Όρους πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 14 Ιουνίου 2017 (π.η. 1/6/2017) η αλλαγή της Ιεράς Επιστασίας στο Άγιον Όρος.
Την ράβδο του Πρώτου παρέδωσε ο απερχόμενος Πρωτεπιστάτης Γέρων Χριστοφόρος Ιβηρίτης μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Επιστασίας: Γέροντα Ιερομ. Ευάρεστο Παντοκρατορινό, Γέροντα Νικηφόρο Φιλοθεΐτη και Γέροντα Ιερομ. Ιερώνυμο Σιμωνοπετρίτη στη νέα Χιλανδαρινή Επιστασία.
Πρωτεπιστάτης ενεχειρίστηκε ο Ιερομ. Γέρων Στέφανος Χιλανδαρινός, ενώ την Επιστασία των Ιερών Μονών αποτελούν τα μέλη της τέταρτης τετράδας στη

10758 - Ο Αγιορείτης Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων (1902 - 14 Ιουνίου 1979)

Ο κατά κόσμο Γεώργιος Παπαγεωργίου γεννήθηκε στο Κρανίδι της Αργολίδος το 1902 από ευσεβείς γονείς. 
Νέος εκάρη μοναχός στην Καλύβη του Αγίου Γεωργίου-Καρτσωναίων στην ιερά σκήτη της Αγίας Άννης. 
Από εκεί μετεγράφη στη μονή Γρηγορίου κι εκεί χειροτονήθηκε διάκονος. 
Τελείωσε τη Θεολογική Σχολή Αθηνών αριστεύοντας. Το 1927 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στον Πειραιά. Το 1928 μετέβη για ανώτερες σπουδές στην Αμερική. Υπηρέτησε την Εκκλησία σε διάφορες υψηλές θέσεις με ζήλο και θέρμη.
Το 1936 χειροτονήθηκε στην Αθήνα επίσκοπος με τον τίτλο Ταλαντίου. Το 1941 εξελέγη μητροπολίτης Εδέσσης. Επί μία δεκαετία εργάσθηκε με ανιδιοτέλεια και αυτοθυσία για το ποίμνιό του, ιδιαίτερα τις δύσκολες ημέρες της κατοχής, όπου έσωσε πολλούς ανθρώπους από τον θάνατο με διάφορους τρόπους. Διαβάστε περισσότερα »

10757 - Μοναχός Συμεών Γρηγοριάτης (†14 Ιουνίου 1901)

Γεννήθηκε στην ωραία νήσο της Ζακύνθου και νέος προσήλθε στην ιερά μονή Γρηγορίου για να μονάσει. Διετέλεσε οικονόμος του μετοχιού της μονής στη Βούλτσιστα Πιερίας. Εκεί συκοφαντήθηκε δεινώς από αυτούς που πριν ευεργετούσε. Ένας τότε φοβερός ληστής τον έδειρε ανιλεώς, τον ξύρισε, τον έβαλε πάνω σ’ έναν όνο ανάποδα να κάθεται και τον περιέφερε επί δύο ώρες στο χωριό Κολινδρό, παίζοντας όργανα, χορεύοντας και τραγουδώντας κοροϊδευτικά. Ο πνευματικός νόμος όμως, ως συνήθως, λειτούργησε άψογα, και το τέλος των συκοφαντών ήταν φοβερά οικτρό. Η σωτηρία του αποδίδεται στη συνδρομή του αγίου Νικολάου, του μεγάλου προστάτου της μονής.
Ο καθηγούμενος Συμεών († 1905) έγραφε προς αυτόν σ’ επιστολή του, όταν τον αντικαθιστούσε στη θέση του οικονόμου του μετοχιού: «Να διαπεραιωθήτε υγιώς εν τη Μετανοία σας, όπου τη θεία βοηθεία θα παρέλθη και το λυπηρόν τούτο και θα μετατραπή εις ευφροσύνην…». Διαβάστε περισσότερα »

10756 - Όσιος Νήφων ο Καυσοκαλυβίτης (†1411)


Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 14 Ιουνίου