Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018

10749 - Διάλεξη του Γέροντος Παταπίου Καυσοκαλυβίτου στη Ρουμανία

Μεγάλη ἀνταπόκριση στήν τοπική κοινωνία εἶχε ἡ διάλεξη τοῦ λογίου μοναχοῦ Παταπίου Καυσοκαλυβίτου, δρος Θεολογίας, στό Κλούζ, τήν δεύτερη μεγαλύτερη πόλη τῆς Ρουμανίας, μέ θέμα τόν Παιδαγωγικό Λόγο τῶν ἁγίων Πορφυρίου τοῦ Καυσοκαλυβίτου καί Παϊσίου τοῦ Ἁγιορείτου.
Ἡ ὅλη ἐκδηλωση ἔλαβε χώρα ὑπό τήν αἰγίδα τοῦ σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κλούζ, Ἄλμπα καί Μαραμούρες κ. Ἀνδρέα.
Ἡ διάλεξη, τήν ὁποία παρακολούθησαν φοιτητές τοῦ Πανεπιστημίου τοῦ Διαβάστε περισσότερα »

10748 - Σύναξις Υπεραγίας Θεοτόκου του «Άξιόν Εστιν» εν Αγίω Όρει (11 Ιουνίου)

ερ εκόνα τς Παναγίας το «ξιόν στιν» φυλάσσεται στ να το Πρωτάτου το γίου ρους, στς Καρυές. νας ατς κτίσθηκε τ 843 μ.Χ., μεγάλωσε π τν σιο θανάσιο τν θωνίτη κα γιογραφήθηκε κατ τν 13ο αώνα μ.Χ. π τν περίφημο γιογράφο μμανουλ Πανσέληνο.
Σύμφωνα μ τν παράδοση, κάποιος μοναχός, ποος ζοσε κοντ στς Καρυς μ ναν νεαρ ποτακτικό, φυγε να βράδυ π τ κελί, διότι πρεπε ν πάει στν κκλησία το Πρωτάτου, γι ν συμμετάσχει σ μι γρυπνία. ταν νύχτωσε, δόκιμος, πο μεινε μόνος, κουσε ργ τ βράδυ ν κτυπον τν πόρτα κα νοίγοντάς την εδε να γέροντα μοναχό, πο ζητοσε φιλοξενία. Τ μεσάνυχτα γέροντας κα δόκιμος ρχισαν ν ψάλλουν μαζ τν κολουθία. Μόλις φθασε ρα ν ψάλλουν «Τν Τιμιωτέραν», γέροντας πρόλαβε τ δόκιμο στ ψάλσιμό του λέγοντας πρς τ «ξιον στιν μακαρίζειν Σε τν Θεοτόκον, τν ειμακάριστον κα παναμώμητον κα Μητέρα το Θεο μν».

12747 - Άξιον Εστί σε ήχο πλ. Δ’, το αγαπημένο του Αγ. Παϊσίου

        Το «Άξιον Εστι» του Χαράλαμπου Παπανικολάου σε ήχο πλ. Δ’, που ήταν το αγαπημένο του Αγίου Παϊσίου, όπως το έψαλαν οι Πατέρες της Μονής Βατοπαιδίου στο Συνοδικό της Μονής, τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016 κατά την επίσκεψη του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Ειρηναίου.

10746 - Πολλά τα έτη της Πατριαρχίας Σας Παναγιώτατε


       Με αφορμή τα ονομαστήρια της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου (11 Ιουνίου), δημοσιεύουμε σήμερα, δύο στιχουργήματα του ομότιμου καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ιερέα Κώστα Μπέη, αφιερωμένα στον Πατριάρχη. 
Προέρχονται από την ανέκδοτη «Συλλογή ελεύθερων στίχων» του Κ. Μπέη και το πρώτο έχει τίτλο: «Του πατέρα Βαρθολομαίου», ενώ το δεύτερο «Ο πατριάρχης του Γένους μας», γραμμένο για τα ονομαστήρια του Πατριάρχου τον Ιούνιο του 2002.

10745 - Νεομάρτυς Ζαφείριος (†1821)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 11 Ιουνίου
Το 1821 με την επανάσταση της Χαλκιδικής πολλοί κάτοικοι των χωριών της περιοχής κατέφυγαν με τις οικογένειές τους στο Άγιον Όρος προκειμένου να διαφύγουν της σφαγής και του εξανδραποδισμού των Τούρκων. Υπήρξαν περιπτώσεις Χαλκιδικιωτών οι οποίοι αρνήθηκαν να αλλαξοπιστήσουν με αποτέλεσμα να δεχθούν τον στέφανο του μαρτυρίου, ένας από αυτούς ήταν και ο νεαρός Ζαφείριος. Έφηβος στην ηλικία ήταν ο μόνος από το σύνολο των νεαρών παιδιών που οδηγήθηκαν από το Όρος στη Θεσσαλονίκη που παρέμεινε πιστός στον Χριστό. Ο ακριβής τόπος καταγωγής του είναι ακόμη άγνωστος, σίγουρα ωστόσο κάποιο από τα χωριά της Χαλκιδικής. Ελπίζουμε η πρόνοια του Θεού να μας φανερώσει κάποια στιγμή το χωριό του νεομάρτυρα. Εμείς οι Χαλκιδικιώτες ας τιμήσουμε τον άγνωστο αυτό άγιο. Η ακολουθία του συντέθηκε από τον Αθανάσιο Σιμωνοπετρίτη και η μνήμη του τιμάται στις 11 Ιουνίου. (http://doumbia-istoria.blogspot.gr)