Σάββατο, 9 Ιουνίου 2018

10740 - «Ελεήσαντες ελεήθησαν», οι Άγιοι Πατέρες του Άθω


Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ
Εγκωμιάζοντας ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης τη χορεία των Αγίων Πατέρων, που ως άστρα ανέτειλαν στο νοητό στερέωμα της Εκκλησίας «και ως κρίνα αειθαλή και πανεύοσμα εξήνθησαν εν τοις κοιλάσι και παραλίοις»1 στον αγιώνυμο Άθω, στον ωραίο παράδεισο της Θεοτόκου, τους δίνει το ίδιαίτερο χαρακτηριστικό του ελεήμονος.
« Ελεήσαντες, ηλεήθησαν».
Γι΄ αυτό και ψάλλει γεμάτος θαυμασμό ο θεοφόρος ασκητής της Αθωνικής Πολιτείας: «Ούτοι γαρ ως αληθώς, διά πάντων των μακαρισμών του Κυρίου διήλθον· πτωχεύσαντες γαρ τω πνεύματι, επλουτίσθησαν· και πραϋνθέντες, την γην των πραέων εκληρονόμησαν· πενθήσαντες, παρεκλήθησαν· πεινάσαντες την δικαιοσύνην, εχορτάσθησαν· ελεήσαντες, ηλεήθησαν· καθαροί γενόμενοι τη καρδία, τον Θεόν ως δυνατόν εθεώρησαν· ειρηνοποιήσαντες, θείας ηξιώθησαν υιοθεσίας»2.

10739 - «Άξιον εστίν», ήχ. πλ. α΄ – Ιερομ. Παντελεήμων Κάρτσωνας


       Ο μακαριστός Ιερομόναχος Παντελεήμων Κάρτσωνας (1936-1992) ψάλει το «Άξιον εστίν»  στη Σκήτη των Δανιηλαίων στην πανήγυρη των Αγιορειτών Πατέρων το έτος 1978.

10738 - Ο χαριτωμένος Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης

       Ο κ. Βασίλειος Κέκης, ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο πρώτο μέρος της αποκλειστικής του συνέντευξης στην Πεμπτουσία μιλάει για τον μακαριστό Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη και διηγείται περιστατικά από τη γνωριμία τους και την πνευματική σχέση που ανέπτυξε ο ίδιος και η οικογένεια του με τον μακαριστό Γέροντα.