Κυριακή, 3 Ιουνίου 2018

10714 - Η βιβλιοθήκη των Καυσοκαλυβίων (βίντεο)

Ξενάγηση στη βιβλιοθήκη της Ιεράς Σκήτης Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων Αγίου Όρους από τον λόγιο Μοναχό Πατάπιο Καυσοκαλυβίτη, ο οποίος και διακονεί επί σειρά ετών τη σπάνια βιβλιοθήκη.

10713 - Κυριακή των Αγίων Πάντων

Του Μοναχού Μωυσή Αγιορείτη (†2014)
Κυριακή των Αγίων Πάντων σήμερα και ποιος σκέφτεται πως ο κύριος σκοπός της ζωής του ανθρώπου στη ζωή του και στη Γη αυτή είναι η κατάκτηση της αγιότητος; Υπάρχουμε για να γίνουμε άγιοι.
Η αποτυχία αυτής της επιτεύξεως αποτελεί τη μεγαλύτερη τραγωδία της ανθρώπινης ύπαρξης. Όμως πώς θεωρείται σήμερα η αγιότητα; Πώς στεκόμαστε απέναντί της, πώς την αντικρίζουμε και πώς τη ζούμε; Πώς μπορούμε να τη βρούμε και να τη χάσουμε, να τη χρησιμοποιήσουμε και να την εκμεταλλευθούμε ακόμη; Διαβάστε περισσότερα »

10712 - Οι Άγιοι Πάντες. Φορητή Εικόνα στο Κυριακό της Νέας Σκήτης Αγίου Όρους

Άγιοι Πάντες
έτος 1770
Nέα Σκήτη-Kυριακό
Ξύλο, αυγοτέμπερα 52 x 32 εκ.
Στην εικόνα παριστάνεται η σύναξη των Αγίων Πάντων, θέμα που αποτελεί τμήμα της Δευτέρας Παρουσίας και έχει καθιερωθεί ήδη από τον 15ο αιώνα (Millet 1945, 6-7. Βοκοτόπουλος 1990, σ. 155). Tο άνω τμήμα καταλαμβάνει σε κυκλική μορφή η δόξα του Χριστού στο κέντρο και γύρω οι χοροί των δικαίων. H Ετοιμασία του θρόνου βρίσκεται πάνω από τη δόξα και οι δύο προφήτες Δαβίδ και Σολομών γονατιστοί με ανοικτά ειλητάρια. Κάτω εικονίζεται ο παράδεισος, τοπίο ειδυλλιακό με δένδρα και άνθη, και οι προπάτορες Αβραάμ, Ισαάκ και Iακώβ καθισμένοι σε θρόνους. Μεταξύ τους παρεμβάλλεται ο ληστής ντυμένος μόνον με περίζωμα, κρατώντας τον σταυρό.