Σάββατο, 2 Ιουνίου 2018

10711 - Άγιον Όρος: Κελλίον Αγίου Γεωργίου Φανερωμένου (φωτογραφίες)

Το ιστορικό Κελί του Αγίου Γεωργίου του Φανερωμένου βρίσκεται στην άνω Παντοκρατορινή Καψάλα του Αγίου Όρους. Ο Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας φανερώθηκε στους ληστές για να τους εμποδίσει από την ληστεία που σκόπευαν να κάνουν στο Κελί. Την επωνυμία αυτή του Φανερωμένου την συναντάμε στο Αυτοκρατορικό συγκύλιο του Μανουήλ του Παλαιολόγου (14 αιώνας). Η Φανέρωση του Αγίου Γεωργίου, κατά τη προφορική και γραπτή παράδοση έγινε και στην περίοδο της Ελληνικής Επαναστάσεως στον αρχιληστή Σταμάτη (1821). Κτήτορες του νεότερου ναού είναι οι Άγιοι Ασκητές Χατζηγιώργιδες. Οι Γέροντες Ευλόγιος, Παχώμιος και Γεώργιος γνώρισαν στο Κελί μεγάλες πνευματικές καταστάσεις. Μετά την κοίμηση του Γέροντος Γεωργίου (1982) το Κελί για είκοσι χρόνια ήταν ακατοίκητο. 
Τα κελιά δυστυχώς κατέρρευσαν, όμως με την βοήθεια των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων αδελφών αναστηλώθηκε εκ θεμελίων στα τελευταία χρόνια η εκκλησία.

10710 - Ο Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός στη γιορτή νεολαίας της Ι. Μητροπόλεως Πειραιώς

Η 33η Γιορτή Νεολαίας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Ιουνίου, στις 19:00, στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιώς.
Στην εκδήλωση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, θα υποδεχθεί τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους Γέροντα Εφραίμ, ο οποίος θα απευθύνει λόγο πνευματικό και παρηγορητικό προς τους γονείς και τα παιδιά αντλώντας από την προσωπική ποιμαντική του εμπειρία στηριγμένη στην διδασκαλία της Εκκλησίας μας. Ο Γέροντας Εφραίμ, με την πατρική αγάπη και τη νηφαλιότητα που τον διακρίνουν, θα απευθύνει παραινέσεις στους παρευρισκομένους που αφορούν σε ζητήματα της καθημερινής τους ζωής αλλά και της πνευματικής τους πορείας.
Σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, θα απονείμει στον Γέροντα Εφραίμ την ανώτατη τιμητική διάκριση της τοπικής μας Εκκλησίας, τον Σταυρό του Αγίου Σπυρίδωνος, Πολιούχου Πειραιώς.

10709 - Η αίτηση του Αγίου Παϊσίου, στον Σταθμό Χωροφυλακής Αγίου Όρους, για την έκδοση Αστυνομικής Ταυτότητας (φωτογραφίες)


Τον Αύγουστο του 1961, ο Μοναχός Παΐσιος προσήλθε στον Σταθμό Χωροφυλακής του Αγίου Όρους και υπέβαλε αίτηση έκδοσης Αστυνομικής Ταυτότητας.
Οι δύο μάρτυρες που βεβαίωσαν τα στοιχεία της ταυτότητας του αιτούντος, ήταν ο Ιερομόναχος Ευμένιος Φιλοθεΐτης και ο Μοναχός Ευδόκιμος Φιλοθεΐτης.
Οι φωτογραφίες που δημοσιεύω είναι από το αρχείο του φίλου Κωστας Γκιοργκινης


10708 - Νεομάρτυς Κωνσταντίνος εξ Αγαρηνών


Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 2 Ιουνίου