Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018

10652 - Της Αναλήψεως στο Άγιο Όρος - Μεγαλοπρεπής Πανήγυρις στη Μονή Εσφιγμένου (φωτογραφίες)

Φανούρης Ευστράτιος, Θεολόγος – Κοινωνιολόγος, Αρθρογράφος
Φωτορεπορτάζ - Νίκος Κουιμτσίδης
Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάσθηκε η Ανάληψη του Κυρίου στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου Αγίου Όρους.
Της Θείας Λειτουργίας χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου Νικηφόρος. Συμπροσευχόμενοι παρευρέθηκαν ο Καθηγουμενος της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Αρχιμανδρίτης Πρόδρομος και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος.

10651 - Ανάληψη

«ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος».
Λόγια αγάπης, λόγια στοργής και ενδιαφέροντος, λόγια καθησυχασμού και παρηγοριάς.
Λόγια πατρικά που βγαίνουν από χείλη θεϊκά.
Αυτά τα λόγια είναι η υπόσχεση του Χριστού προς τους μαθητές κατά την στιγμή της Ανάληψής Του.
Είναι το συμβόλαιο της αγάπης Του για τον άνθρωπο.

10650 - Ο μακαριστός γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης, απαντά


Ο μακαριστός γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης απαντά σε ερωτήσεις του ομ. Καθηγητή Παιδαγωγικών κ.Γεωργίου Κρουσταλάκη.

10649 - Ιερομόναχος Νικάνωρ Καυσοκαλυβίτης (1913 - 17 Μαΐου 1998)

Θα προσυπέγραφα άνετα τα παρακάτω λόγια του αγαπητού ιερομονάχου Ιωαννικίου Κοτσώνη για τον αείμνηστο παπα-Νικάνορα, τον οποίο γνωρίσαμε από κοντά, όπως ακριβώς τον περιγράφει: 
«Ο παπα-Νικάνωρ υπήρξε η δεσπόζουσα των τελευταίων ετών μορφή στα Καυσοκαλύβια. Τον ενθυμούμαι με ευγνωμοσύνη για την αγάπη και τη φιλοξενία του. Ήταν χαρακτηριστικός τύπος και εικών Αγιορείτου ασκητού. Μακρυγένης, υψηλός, άδολος στην ομιλία, στη συμπεριφορά, παιδική καρδιά, εργατικός (ησχολείτο με την κατασκευή μάλλινων φανελλών). Πρόσχαρος, προσηνής κι ομιλητικός, σαν Μωραΐτης που ήταν στην καταγωγή. Προπάντων όμως διεκρίνετο για την αγάπη του προς τη θεία Λατρεία. Υπήρξε φιλακόλουθος και ευλαβής λειτουργός του Κυρίου. Έτρεχε σε όλα τα Καλύβια να λειτουργήσει, να εξυπηρετήσει τους Πατέρες και, στο τέλος, άφησε την τελευταία του πνοή, κατά την ώρα της θείας Λειτουργίας». Διαβάστε περισσότερα »

10648 - Σαν σήμερα κηρύσσεται η Επανάσταση στο Άγιο Όρος

Το μήνυμα της Επανάστασης του 1821 βρίσκει τον Αθω να δονείται από ενθουσιασμό. Η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη και τα πνεύματα εξημμένα. Η διάδοση της συγκλονιστικής είδησης του απαγχονισμού του Εθνομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ (10 Απριλίου 1821), της τραγικής εκείνης μορφής της τόσο συνδεδεμένης με το Αγιον Όρος. Η αναγγελία της Επανάστασης στο Μωριά και η μόνιμη τούρκικη τυραννία, είναι ισχυρά εναύσματα για ν ανάψουν μεγάλη πυρκαγιά.
Στον πυρετό της Επανάστασης οι Μονές παραχωρούν στους επαναστάτες τα κανόνια τους, πυρομαχικά και τρόφιμα, ενώ μετατρέπουν τα χαλκιάδικα σε οπλουργεία.
Η Ιερά Κοινότητα συντονίζει τις ενέργειες όλες, κι αυτή συγκεντρώνει τα χρήματα του αγώνα. Ταυτόχρονα καλεί τον Εμμανουήλ Παπά, που βρίσκεται από το Μάρτιο του ιδίου έτους στη Μονή Εσφιγμένου να παραλάβει τα τρόφιμα και τα πολεμοφόδια.

10647 - Όσιοι Νεκτάριος (†1550) και Θεοφάνης (†1544), οι Αψαράδες
Αγιορείτες Άγιοι
Μνήμη 17 Μαΐου