Τρίτη, 15 Μαΐου 2018

10644 - Ναό του Αποστόλου Μάρκου στο Άγιον Όρος εγκαινίασε ο Πατριάρχης ΑλεξανδρείαςΔείτε το δημοσίευμα και φωτογραφίες εδώ:

10643 - Η Μονή Βατοπαιδίου, η Αγία Ζώνη και οι περιοδείες της, τα μετόχια και η πνευματική ακτινοβολία της μονής

Δρ Νικόλαος Μπονόβας, Αρχαιολόγος Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού
Το κείμενο αποτελεί εισήγηση του αρχαιολόγου, δρος Νικόλαου Μ. Μπονόβα, στο Θ’ Επιστημονικό Συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας Θεσσαλονίκης που είχε ως θέμα «Η εξακτίνωση του Αγίου Όρους στον Ορθόδοξο κόσμο: Τα Μετόχια». Η εισήγηση με τίτλο «Έγγραφα από το αρχείο της μονής Βατοπαιδίου σχετικά με περιοδείες μοναχών (19ος αι.): τεκμήρια για την ιστορία των μετοχίων και την πνευματική ακτινοβολία της μονής»* δημοσιεύεται στον τόμο των πρακτικών του συνεδρίου.
Έχουμε την τύχη να γνωρίζουμε την παρουσία μοναχών από το Βατοπαίδι σε

10642 - Ο Χαρισματούχος γέροντας παπά Εφραίμ ο Κατουνακιώτης

Ομιλία του ιερομονάχου Εφραίμ Σιμωνοπετρίτη στη Σχολή Γονέων Κατερίνης – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014 στο Συνεδριακό Κέντρο της Κατερίνης με θέμα: «Ο Χαρισματούχος γέροντας παπά Εφραίμ ο Κατουνακιώτης».

10641 - Η αμαρτία μέσα από απορίες και ερωτήματα (Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)

Ποια η σχέση του ανθρώπου με την Θεό;
Ο Θεός Δημιούργησε τον άνθρωπο να είναι ελεύθερος, απλός και να αγαπά. Με αυτές τις προδιαγραφές έπλασε τον άνθρωπο και τον έκανε να ζει μέσα στον παράδεισο, δηλαδή να έχει επικοινωνία μαζί Του. Ο άνθρωπος τρέφεται με την επικοινωνία του με τον Θεό, παίρνει ζωή, χαίρεται. Η διακοπή αυτής της σχέσης οδηγεί σε πνευματικό μαρασμό τον άνθρωπο, λυπάται, σκοτεινιάζει η ζωή του. Γεννιέται η αμαρτία...

10640 - Κραυγή αγωνίας προς τους Αγιορείτες Πατέρες
Στην πρόσφατη ανάρτηση, με την ανακοίνωση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, ανώνυμος (προφανώς γονέας ανήλικου τέκνου) έγραψε σχόλιο με το οποίο ζητά την προστασία των Αγιορειτών Πατέρων. Θεώρησα καλό να το προβάλλω αφού πιστεύω πως την ίδια αγωνία ζουν χιλιάδες ελληνικές οικογένειες.

10639 - Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στο Άγιο Όρος (φωτογραφίες)


 Δείτε το δημοσίευμα και φωτογραφίες εδώ:

10638 - Μοναχός Κάνδιδος Ξηροποταμηνός (1856 - 15 Μαΐου 1916)

Ο κατά κόσμον Κωνσταντίνος Ζαχαριάδης γεννήθηκε το 1856 στη Βλάστη Σισανίου, όπου έμαθε τα πρώτα του γράμματα. Δεκάχρονος μετέβη στη μονή Παναγίας της Κλεισούρας, πλησίον μίας θείας του μοναχής, επί τριετία. Κατόπιν ήλθε στο Άγιον Όρος, όπου εργαζόταν ο πατέρας του. Έμεινε για ένα διάστημα στο Κουτλουμουσιανό Κελλί του Άγιου Νικολάου-Χαλκιά παρά τις Καρυές, και άλλου, μαθαίνοντας ραπτική και κάνοντας τον εργάτη. Λόγω όμως του ζωηρού του χαρακτήρα δεν τον κρατούσαν για πολύ πουθενά. Το 1876 προσήλθε στη μονή Ξηροποτάμου παρά τον Γέροντα Λεόντιο. Πλησίον όμως του Γέροντος Ιακώβου του Πελοποννησίου στη μονή Βατοπεδίου «μετέβαλε τον ατίθασον χαρακτήρα αυτού επιδειξάμενος έκτοτε διαγωγήν αρίστην, επιμέλειαν περί τα μαθήματα λιπαράν, σωφροσύνην, ταπεινοφροσύνην, σύνεσιν και εγκράτειαν γλώσσης, και εν γένει βίον οσίου ανδρός, αρετάς, αίτινες περιεκόσμουν αυτόν μέχρι του θανάτου αυτού». Εκάρη μοναχός στη μονή Βατοπεδίου το έτος 1879. Διαβάστε περισσότερα »

10637 - Μοναχός Μόδεστος Κωνσταμονίτης (1901 - 15 Μαΐου 1984)

Γεννήθηκε στο χωριό Μανολιόπουλο Κυδωνιάς Χανίων Κρήτης το -1901 ο κατά κόσμον Εμμανουήλ Κατσανεβάκης. Από μικρός ήθελε ν’ ακολουθήσει τη στενή ευαγγελική πύλη και τη μακαρία τεθλιμμένη οδό, αλλά οικογενειακές ανάγκες δεν τον άφησαν. Έτσι έγινε αστυφύλακας στην Αθήνα. Εκεί πονούσε πολύ η ψυχή του, παρατηρώντας την ανθρώπινη πτώση σ’ έσχατο βαθμό. Φοβήθηκε τον παρασυρμό του. Προσευχόταν θερμά να τον συνδράμει ο Θεός ν’ απαλλαγεί από τα δεσμά της βιοπάλης και ν’ αφιερωθεί ολόκαρδα, ολόψυχα και ολόθερμα στην υπηρεσία Του. Το του αββά Αρσενίου βοούσε συνεχώς στ’ αυτιά του· «φεύγε στην έρημο και σώζου».
Τ’ άφησε όλα, λοιπόν, και μία ημέρα του 1931 αναχώρησε για το εράσμιο Άγιον Όρος, τη μοναχοπολιτεία των αζύγων, των φίλων του Θεού. Εκάρη μοναχός στην Ιερά μονή Κωνσταμονίτου το 1932, το επόμενο έτος έγινε μεγαλόσχημος και το 1943 προϊστάμενος της μονής του, την οποία διακόνησε με περισσή αγάπη ως νοσοκόμος, βιβλιοθηκάριος, αντιπρόσωπος και με άλλα κοινοβιακά διακονήματα μέχρι τα γεράματά του. Διαβάστε περισσότερα »

10636 - Ιερομόναχος Αμβρόσιος Εσφιγμενίτης (1901 - 15 Μαΐου 1987)

Γεννήθηκε στο χωριό Τεμελικόι της Αμάσειας του Πόντου το 1901, ο κατά κόσμον Αλέξανδρος Χαραλαμπίδης του Πέτρου. Από μικρός ποθούσε τη μοναχική αφιέρωση. Τελικά προσήλθε στο Άγιον Όρος το 1931. Κοινοβίασε στην Ιερά μονή Σίμωνος Πέτρας. Εκάρη μοναχός τη Μεγάλη Πέμπτη του 1933 από τον ηγούμενο Καισάριο Βουρλιώτη (1895-1969), πρώην Διονυσιάτη. Χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος στην πανήγυρη της μονής της αγίας Μαγδαληνής της Μυροφόρου. Το 1940 αναχώρησε για τη σκήτη του Άγιου Βασιλείου.
Κατόπιν εξήλθε σε διάφορες πόλεις της Μακεδονίας ως σεμνός, ευλαβής και ιεροπρεπής Ιερομόναχος. Όμως τα βιώματα που είχε τα δυνατά από τις αγρυπνίες, τις μελέτες, τις δεήσεις και τους αγώνες στο Άγιον Όρος δεν τον κράτησαν στον κόσμο. Διαβάστε περισσότερα »