Σάββατο, 12 Μαΐου 2018

10626 - Η άγνωστη σκήτη του Μαυροβήρου στα όρια της μονής Ζωγράφου Αγίου Όρους (φωτογραφίες)

Ο ιστορικός Γεράσιμος Σμυρνάκης στο κλασικό βιβλίο του «Το Άγιον Όρος» (1903) γράφει: Εγγύς της μονής Ζωγράφου εις απόστασιν 40 λεπτών υπάρχει το μονύδριον Μαυρόβηρος, όπερ μετά ταύτα εγένετο σκήτη. Ήδη υφίσταται ναός σεμνυνόμενος επί τω «Γενεσίω της Θεοτόκου» (8η Σεπτεμβρίου) και πέριξ αμπελώνες της μονής. Η λέξις Μαυρόβηρος φαίνεται ημίν σύνθετος εκ του “μαύρος” και “βηρός”, ήτις εκ του σλαυικού ειλημμένη σημαίνει καταβόθραν και συστροφήν ύδατος ένεκα του παραρρέοντος χειμάρρου.
Με αφορμή την παραπάνω αναφορά, το 1998 αγιορείτης ιερομόναχος και ο βυζαντινολόγος Κύριλλος Παυλικιάνωφ θέλησαν να εντοπίσουν τη θέση της. Με πολλή δυσκολία, λόγω της εξαιρετικά πυκνής βλάστησης, εντόπισαν το κυριακό της και έβγαλαν τις πρώτες φωτογραφίες. 
Στη συνέχεια εντόπισαν φωτογραφία της σκήτης στο Αρχείο της μονής Ζωγράφου

10625 - Γραμματόσημα με θέμα την Ιερά Μονή Καρακάλλου

Κατά καιρούς τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εξέδωσαν γραμματόσημα με θέματα που αφορούσαν το Άγιον Όρος. Στην παρούσα ανάρτηση δημοσιεύω τα γραμματόσημα που απεικονίζουν παραστάσεις σχετικές με την ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΑΡΑΚΑΛΛΟΥ

10624 - Ο όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, «εις ουδέν των παλαιών αγίων υπολοιπόμενος»

Ο Συμεών Πασχαλίδης, Διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών μιλάει στην Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο: «Αγιοκατατάξεις και σύγχρονοι Άγιοι της Εκκλησίας». Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Μελέτης του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στη Μητρόπολη Λαγκαδά (Κέντρο Νεότητος «Αγία Κυράννα», Μεγάλου Αλεξάνδρου 25, Λαγκαδάς). Θέμα της εισηγήσεως του είναι:

10623 - Προσεγγίζοντας τον γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη


Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ενορία εν δράσει…» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2015, ο Πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Βασιλάκος, Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Βοιωτική Εκκλησία» παρουσίασε αφιέρωμα στην αγιασμένη μορφή, του καταγομένου από την Βοιωτία, Γέροντος Εφραίμ του Κατουνακιώτου.

10622 - Μοναχός Μιχαήλ Καυσοκαλυβίτης (1905 - 12 Μαΐου 1979)

Μιχαήλ μοναχός Καυσοκαλυβίτης (1905-1979)
με τον υποτακτικό του μον. Γαβριήλ (†2010)
Στη Σύμη των Δωδεκανήσων γεννήθηκε το 1905 ο κατά κόσμον Δημήτριος Καλαμάς του Γεωργίου και της Μαρίας. 
Προσήλθε το 1922 στην Καλύβη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου των Καυσοκαλυβίων κι εκάρη μοναχός το επόμενο έτος από τον τυφλό Γέροντα Αρσένιο († 1930).
Ήταν ένας μοναχός, που στο πρόσωπό του φέγγιζε η εσωτερική του νηνεμία, νηφαλιότητα, χάρη, χαρά, ηρεμία και γαλήνη. Ανέπαυε στοργικά τις ψυχές όσων τον πλησίαζαν. Έτσι τον γνωρίσαμε κι εμείς οι ταπεινοί προσκυνητές στην πρώτη μας επίσκεψη στα θαυμάσια Καυσοκαλύ-βια. Διαβάστε περισσότερα »