Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018

10621 - Η πέμπτη ημέρα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στο Άγιο Όρος


10620 - Ιερομόναχος Διονύσιος Κολιτσιώτης (1909 - 11 Μαΐου 2004)

Ο Οσιώτατος Γέροντας Διονύσιος, ο Κολιτσιώτης, ως πνευματικός καθοδηγητής, όπως τον γνώρισα
Ο οσιώτατος Γέροντας Διονύσιος, ο Κολιτσιώτης, όπως όλοι οι Άγιοί μας, δεν υπήρξε υπερφυσικό ον αν και πολιτεύθηκε ξεπερνώντας την ανθρώπινη φύση. Ήταν άνθρωπος «ομοιοπαθής ημίν» (Ιακ. ε΄ 17), που φορούσε το ίδιο με εμάς χοϊκό σαρκίο και ζούσε, όπως και εμείς, τη μεταπτωτική κατάσταση των πόνων, των θλίψεων και των αγώνων για την επιβίωση. Ενώ δεν διέφερε από εμάς στο χρόνο, αφού είναι σύγχρονός μας, διέφερε στον τρόπο που πολιτεύθηκε. 
Κουβαλούσε, όπως όλοι οι άνθρωποι μέσα στους αιώνες το ίδιο ψυχικό άλγος με εμάς, τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες θλίψεις, την ίδια αγωνία του θανάτου, όπως μας λέει και ο μεγάλος διηγηματογράφος, ο Άγιος των Ελληνικών γραμμάτων, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, «Σαν νάχαν ποτέ τελειωμό τα πάθια κι οι καϋμοί του κόσμου». Τα ξεπερνούσε όμως όλα με απαράμιλλο ψυχικό σθένος, με το σθένος της αγιότητος που δεν

10619 - Μοναχός Σπυρίδων Μικραγιαννανίτης (1951 - 11 Μαΐου 2015)

Ὁ Λεβεντόκορμος, λεβεντόψυχος καὶ αὐθεντικὰ ταπεινὸς π. Σπυρίδων ἔφυγε "πρὸς ὅν ἐπόθησε", λόγῳ ἀσθενείας καρκίνου, τὴν Δευτέρα 11 Μαΐου 2015 καὶ ὥρα 4.30 π.μ.. Πρὸς ἐκεῖνον ποὺ ἀπὸ τὴν ἡλικία τῶν 20 μόλις ἐτῶν ἀφιέρωσε τὴν ζωή του, γενόμενος μοναχὸς στὴν Καλύβη τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου στὴν μικρὰ Ἁγία Ἄννα.
Θἐλω πολλὰ, πάρα πολλὰ νὰ γράψω ἀφοῦ μᾶς συνέδεε πολύχρονη καὶ πολυφίλητη φιλία. Θὰ γράψω ὅσα τῶρα θυμᾶμαι καὶ ὅσα μπορῶ.
Θὰ γεμίσω τὰ λόγια μὲ ἄνθη ἀπὸ τὶς κατ᾿ ἱδίαν μας συζητήσεις, στὸ Ἅγιον Ὄρος, στὴν Ἀθήνα, στὸ σπίτι μου...
***

10618 - Μοναχός Κύριλλος Ιβηρίτης (1839 - 11 Μαΐου 1908)

Ο αρχιμανδρίτης Χριστόφορος Δοχειαρίτης τον χαρακτηρίζει: «Άνδρα ευσεβέστατον, χρηστότατον, ιεροπρεπέστατον, υπεράγαν πατριώτην και θερμότατον ζηλωτήν των πατρικών ιερών παραδόσεων και πρόμαχον σθεναρόν των εθνικών ημών δικαίων εν τη ακροπόλει ταύτη του τε χριστιανισμού και του ελληνισμού».
Γεννήθηκε στο χωριό Σπαθί της Κεφαλλονιάς το 1839 από γονείς ευσεβείς και τίμιους, ο κατά κόσμον Ηλίας Σπαθής. Το 1859 ήλθε στο Άγιον Όρος και κοινοβίασε στη μονή Κουτλουμουσίου. Ήταν αυτός που ύψωσε την αγγλική σημαία, επειδή αρκετοί μοναχοί τότε ήταν Ιόνιοι-Επτανήσιοι πολίτες, κι έτσι δεν εκρωσίσθηκε η μονή, όπως η Αγίου Παντελεήμονος. Διαβάστε περισσότερα »

10617 - Άγιος Νικόδημος, αρχιεπίσκοπος Πεκίου (†1325)
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 11 Μαΐου