Σάββατο, 5 Μαΐου 2018

10598 - Ο μητροπολίτης Λευκάδος Θεόφιλος στη Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους (φωτογραφίες)

Με λαμπρότητα και  κατά την πρέπουσα αγιορείτικη τάξη και παράδοση πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του μητροπολίτη Λευκάδος Θεόφιλου στην Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους. Τον ιεράρχη της Ελλαδικής Εκκλησίας υποδέχθηκαν ο ηγούμενος Γέρων Αλέξιος Ξενοφωντινός και η μοναστική αδελφότητα. 
Ο μητροπολίτης Λευκάδος Θεόφιλος προσκλήθηκε από την Μονή Ξενοφώντος για να προστεί των λατρευτικών εκδηλώσεων για την πανήγυρη του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

10597 - Ειρηνεύετε!

Η σύλληψη, τα πάθη και η Σταύρωση του Χριστού προκάλεσαν ταραχή και αβεβαιότητα στους μαθητές Του. Ο φόβος τους κυρίευσε και τους οδήγησε να κρυφθούν έντρομοι. Τα πάντα έδειχναν να έχουν καταρρεύσει στην ζωή τους. Απελπισία και σκοτάδι. Ξέχασαν αμέσως τα λόγια του Διδασκάλου τους, τις νουθεσίες και τα θαύματα.
Με ποια δύναμη και με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να συνεχίσουν την ζωή τους; Τι έπρεπε να πράξουν και με ποιον τρόπο έπρεπε να κινηθούν; Αδιέξοδο απόλυτο!
Την λύση έδωσε ο Ίδιος ο Διδάσκαλός τους. Αυτός τους απάντησε τα ερωτήματα και διέλυσε τα αδιέξοδα, δείχνοντας τον δρόμο, που έπρεπε να ακολουθήσουν.
Όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά, μετά την Ανάστασή Του, είδε τους μαθητές Του φοβισμένους. Είδε την εικόνα του παιδιού, που απομακρύνεται από τον Πατέρα του και τρέμει από τον φόβο. Είδαν και οι μαθητές τον Διδάσκαλό τους και γέμισαν χαρά και φως από την γλυκιά παρουσία Του.

10596 - Αγρυπνία απόψε στο Άγιο Όρος για τον Άγιο Γεώργιο. Πανηγυρίζουν οι Ιερές Μονές Ζωγράφου, Ξενοφώντος και Αγίου Παύλου

Πλήθος προσκυνητών, κυρίως από Ελλάδα και Βουλγαρία, έχει συρρεύσει τις δυο τελευταίες ημέρες στο Άγιο Όρος λόγω της εορτής του Αγίου Γεωργίου αύριο 6 Μαΐου/23 Απριλίου. Διαβάστε περισσότερα »

10595 - Τέσσερα μοναδικά ιστορικά ντοκουμέντα από την Αγιορειτική Φωτοθήκη

Επιτροπή Αγιορειτών στην Αθήνα (Οκτώβριος 1913)
Μετά την απελευθέρωση του Αγίου Όρους από το Βασιλικό Ναυτικό της Ελλάδας (2 Νοεμβρίου 1912) και μετά από τις πολιτικές κινητοποιήσεις για τον καθορισμό του νέου αγιορειτικού καθεστώτος, οι μοναχοί φοβούμενοι οποιεσδήποτε αλλαγές στους θεσμούς της αυτοδιοίκησής τους, καθώς αυτές δρομολογούνταν από προσπάθειες διεθνοποίησης του Αγίου Όρους, σπεύδουν να δηλώσουν την επιθυμία τους για ενσωμάτωση της χερσονήσου του Άθω, ως αυτοδιοικήτου τμήματος, στον κορμό του νέου ελεύθερου κράτους.
Στις 3 Οκτωβρίου 1913 υπογράφεται από την Έκτακτη Σύναξη εκπροσώπων των μονών «Ιερόν Ψήφισμα» προ της εικόνας του «Άξιον εστί».

10594 - Η μαθητεία του Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη στον Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή

Ο Γέροντας Ιωσήφ έμενε τότε στον Άγιο Βασίλειο, το υψηλότερο ασκητικό μέρος πάνω από τα Κατουνάκια, παράλληλο σε υψόμετρο με την Κερασιά. Κυρίαρχος Μονή των ασκητικών αυτών περιοχών είναι η Μεγίστη Λαύρα. Σε αυτά τα ερημικά μέρη ησύχαζε ο Γέροντας μας. Εκεί τον γνώρισε ο αείμνηστος Γέροντας Εφραίμ.
Τον επισκέφθηκαν με τον Γέροντα Νικηφόρο, που είχε ιδιαίτερη ευλάβεια στον Γέροντα Ιωσήφ. Όπως μας έλεγε ο ίδιος, του προκάλεσε συγκίνηση και θαυμασμό η ερώτηση του Γέροντος Ιωσήφ προς τον Γέροντά του, που έγινε κατά την πρώτη συνάντησή τους. Δεν αναφερόταν στο εργόχειρο ή την ικανότητα του υποτακτικού στις διάφορες εργασίες της καλύβης.
Ο Γέροντας ρώτησε: « Κάνει, παπά Νικηφόρε, ο Εφραίμ υπακοή;». Ο παπα- Εφραίμ μας έλεγε γι’ αυτήν την ερώτηση κατά την πρώτη συνάντησή τους. « Αυτό με συγκλόνισε. Αισθάνθηκα ότι μέσα σε αυτόν τον Γέροντα υπάρχει ζωή και Χάρις, γιατί αυτή την ερώτηση

10593 - Μεγαλώνοντας κοντά στον Άγιο Πορφύριο

Η Νεκταρία Καραντζή, Υμνωδός, Ερμηνεύτρια βυζαντινής μουσικής και αρχέγονης παράδοσης στο δεύτερο μέρος της αποκλειστικής της συνέντευξης στην Πεμπτουσία αναφέρεται στα παιδικά της χρόνια και τα πρώτα  βήματα της στο αναλόγιο. Ο κόσμος της Βυζαντινής Μουσικής την γνώρισε, ήδη από παιδί, κυρίως μέσω ηχογραφήσεων με τον Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη. Η κα Καραντζή αναφέρει θαυμαστές εμπειρίες και βιώματα από τον Άγιο Πορφύριο, καθώς η οικογένεια της συνδεόταν πνευματικά με τον Άγιο Πρφύριο, με την παρότρυνση του οποίου ακολούθησε από την παιδική της ηλικία τη σπουδή της ψαλτικής τέχνης.