Παρασκευή, 4 Μαΐου 2018

10592 - Βηρυτός: Κλείνει σήμερα η έκθεση χαρακτικών «Παρθένος Μαρία», Εικόνες από το Περιβόλι της, το Άγιον Όρος.Κλείνει σήμερα η έκθεση χαρακτικών στο μουσείο Beit Beirut της Βηρυτού με θέμα «Παρθένος Μαρία», Εικόνες από το Περιβόλι της, το Άγιον Όρος.
Την έκθεση διοργάνωσε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) με έργα από τη συλλογή της Αγιορειτικής Πινακοθήκης.
Το εμβληματικό και συμβολικό κτήριο για την πόλη της Βηρυτού Beit Beirut (Σπίτι της Βηρυτού) κτίστηκε από τον ελληνικής καταγωγής διάσημο αρχιτέκτονα Youssif Aftimus. Σήμερα, μετά από πολλές περιπέτειες στην ιστορία του, στεγάζει πλέον την μνήμη και την ιστορία της πόλης Βηρυτού.

10591 - Εσχατολογική παιδαγωγική και νοερά προσευχή

Ο ομ. Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών κ. Γεώργιος Κρουσταλάκης στην αποκλειστική του συνέντευξη στη Πεμπτουσία μιλάει για τη ζωή και τις εμπειρίες του Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη. Στο όγδοο και τελευταίο μέρος της συνέντευξης ο ομ.

10590 - Ιερομόναχος Γρηγόριος Αγιαννανίτης (1869 - 4 Μαΐου 1932)

Σταυροβουνιώτες πατέρες (1913), 
ο ιερομόναχος Γρηγόριος καθήμενος 
αριστερά του ηγουμένου Βαρνάβα
Γεννήθηκε στο Καϊμακλί Λευκωσίας Κύπρου το 1869. 
Το 1888 μετέβη στο Άγιον Όρος με τ’ αδέλφια του μοναχούς Καλλίνικο († 1943) και Βαρνάβα († 1948). Μόνασε με τον αδελφό του Καλλίνικο στην Καλύβη του Αγίου Γεωργίου Καρτσωναίων της ιεράς σκήτης Αγίας Άννης. Υπήρξε βαθύς γνώστης της εκκλησιαστικής μουσικής κι εξαιρετικά καλλίφωνος.
Το 1897 επέστρεψε με τ’ αδέλφια του στη μονή Σταυροβουνίου, μετά από πρόσκληση του ηγουμένου Διονυσίου († 1902). Το 1898 χειροτονήθηκε ιερεύς και προχειρίσθηκε Πνευματικός από τον μητροπολίτη Κιτίου Κύριλλο. Η ζωή του ήταν μεταξύ ναού, κελλιού και αγρών. Ησχολείτο με τη γεωργία. Διαβάστε περισσότερα »

10589 - Όσιος Νικηφόρος ο Ησυχαστής
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 4 Μαΐου