Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018

10580 - Προσκύνημα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στο Άγιον Όρος

Την επιθυμία του να προσευχηθεί στην προστάτιδα και Έφορο του Αγιωνύμου Όρους Κυρία Θεοτόκο αλλά και να επισκεφθεί τις Ιερές Μονές Διονυσίου και Γρηγορίου στο Άγιον Όρος, στις οποίες ηγουμενεύουν Κύπριοι ιερομόναχοι, έχει προγραμματίσει να εκπληρώσει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στις αρχές του Μαΐου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Μακαριώτατος θα μεταβεί προσκυνηματικώς στο Άγιον Όρος στις 7 Μαΐου 2018, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, τον ιεροδ. Τριφύλλιο Ονησιφόρου, τον φιλόλογο Ιωάννη Γιά-

10579 - Ο αυθεντικός διδάσκαλος της υπακοής και προσευχής παπα-Εφραίμ

Στην παιδική μου ηλικία, είχα τη συνήθεια να στέκομαι μπροστά στις εικόνες των Αγίων, για να διαβάζω και αποστηθίζω τα ρητά που αναγράφονταν στα ειλητάρια που κρατούσαν στα χέρια τους.
Εκείνο που μου άρεσε περισσότερο και το αποστήθισα αμέσως, ήταν το εξής: «Μοναχός εστίν αληθινός, ο μηδέν έχων εν τω παρόντι βίω, ει μη τον Χριστόν μόνον».
Αν, Σεβασμιώτατε, μου ζητούσατε να σκιαγραφήσω με δύο λόγια την οσιακή μορφή του Γέροντος Εφραίμ Κατουνακιώτη, για τον οποίον με καλέσατε να μιλήσω σ’ αυτή τη σύναξή σας, και σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό, αυτό το ρητό θα