Τρίτη, 17 Απριλίου 2018

10540 - Η επίσημη υποδοχή του Αμερικανού Πρέσβη στις Καρυές του Αγίου Όρους, με το φακό του Κώστα Τζιβανίδη


Με κάθε επισημότητα έγινε δεκτός από τους αγιορείτες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ κατά την διήμερη επίσκεψή του στο περιβόλι της Παναγιάς. Ο υψηλόβαθμος διπλωμάτης επισκέφθηκε το Άγιο Όρος και έγινε κοινωνός και θαυμαστής της ορθόδοξης μοναστικής παράδοσης. Διαβάστε τη συνέχεια και δείτε τις φωτογραφίες

10539 - Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ι. Επιστασία και στη Σιμωνόπετρα

Του Αιμίλιου Πολυγένη
Εντυπωσιασμένος από τον ιστορικό και πολιτισμικό πλούτο των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους συνεχίζει την επίσκεψή του ο Αμερικανός Πρέσβης κ. Τζέφρι Πάιατ.
Σε μία επίσκεψη γεμάτη συμβολισμούς και στέλνοντας εμμέσως το μήνυμα ότι η πνευματικότητα και το μήνυμα της χριστιανικής Εκκλησίας μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την θεμελίωση της ειρήνης στον κόσμο, ο Αμερικανός Πρέσβης εύχεται μέσω του twitter «Καλό Πάσχα» από τη Μονή της Σιμωνόπετρας, το μοναστήρι όπως λέει «με την επιβλητική θέα και την θαυματουργή κατασκευή του».
Δηλώνει δε «πολύ ευγνώμων που είδε από κοντά τα χειρόγραφα που φυλάσσονται στη βιβλιοθήκη της Μονής και τον ανακαινισμένο καθεδρικό ναό».
Ο Αμερικανός Πρέσβης τόνισε πως του δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσει με τους αγιορείτες πατέρες για τις κοινές αξίες που τους ενώνουν όπως «η ανοχή και η

10538 - Ιλαρίων Κασταμονίτης, ιδρυτής της Μονής Κασταμονίτου

Ο Ομότιμος Καθηγητής της Μεσαιωνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, μιλάει στο Γ΄ Επιστημονικό Συμπόσιο, που οργάνωσε στην Θεσσαλονίκη από 14-15 Μαΐου 2016 η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και είχε γενικό τίτλο: ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Θεολογία – Ιστορία -Φιλολογία – Δίκαιο – Αρχαιολογία – Τέχνη. Το Συμπόσιο έλαβε χώρα στην Αίθουσα Διαλέξεων της Εταιρείας (Εθνικής Αμύνης 4). 
Θέμα της ομιλίας του είναι: «Ιλαρίων Κασταμονίτης, ιδρυτής της Μονής Κασταμονίτου».

10537 - Η εξέλιξη της αρχιτεκτονικής κατά την βυζαντινή περίοδο στο Άγιον ΌροςΔιάλεξη με τίτλο «Βυζαντινή ναοδομία στο Άγιο Όρος» θα δώσει ο αν. καθηγητής, κ. Σταύρος Μαμαλούκος, αρχιτέκτονας-αναστηλωτής,  τη Δευτέρα 23 Απριλίου 2018 στις 20.00 στοΑμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Την εκδήλωση προλογίζει η διευθύντρια του ΜΒΠ, δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου.
Στη διάλεξη θα παρουσιαστεί η εξέλιξη της  αρχιτεκτονικής και ειδικότερα της ναοδομίας κατά την βυζαντινή περίοδο στο Άγιο Όρος και θα αναλυθούν οι ιδιαιτερότητες που τη χαρακτηρίζουν.

10536 - Ο Αμερικανός πρέσβης στο Άγιο Όρος

Η μονή Βατοπαιδίου ήταν ο πρώτος σταθμός της επίσκεψης του πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ στο Άγιον Όρος.
Το Όρος Άθως είναι ένα πραγματικά πνευματικό μέρος έγραψε ο κ. Πάιατ και δήλωσε εντυπωσιασμένος από την πλούσια ιστορία της Μονής Βατοπαιδίου και την καινοτόμο έρευνα και τις ιδέες της Μονής για τα βιολογικά φυτικά προϊόντα της.
Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, η οποία συνοδεύεται και από τέσσερις φωτογραφίες από την επίσκεψή του στη Μονή, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ ανέφερε:

10535 - Άγιος Μακάριος ο Νοταράς (†1805)
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 17 Απριλίου