Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018

10517 - Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός (1.7.1921-1.7.2009): Η νέα έκδοση της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου

Η πνευματική πατρότητα στην εν Χριστώ και εν Πνεύματι ζωή αποτελεί για τους ορθοδόξους χριστιανούς ένα μεγάλο μυστήριο. Η έννοια του μυστηρίου δεν περιορίζεται μόνον στο γεγονός ότι πολλές πτυχές της σχέσης πνευματικού πατρός και πνευματικού τέκνου μένουν «κεκρυμμένες» στα μάτια των πολλών. Περισσότερο αφορά το βάθος, την ενέργεια και την δύναμη αυτής της σχέσης. Ο πνευματικός πατέρας, ο Γέροντας, ο Αββάς, ο Στάρετς, ο διακριτικός καθοδηγητής γίνεται μυσταγωγός εις Χριστόν για το πνευματικό τέκνο, μέσα σε κλίμα και ατμόσφαιρα ελευθερίας αφ’ ενός και των υποχρεώσεων του πνευματικού αγώνα αφ’ ετέρου.
Σύμφωνα με τον Γέροντα Σωφρόνιο του Έσσεξ η εξωτερική ζωή του χριστιανού ασκητή είναι από πολύ απλή έως παντελώς αδιάφορη στις εκδηλώσεις της. Εντός του όμως συντελείται τιτάνιος αγώνας κοσμικών διαστάσεων που επηρεάζει τα πεπρωμένα ολόκληρης της ανθρωπότητας.

10516 - Η Λιτανεία της Παναγίας Άξιον Εστί με το φακό του Κώστα Τζιβανίδη


Χιλιάδες πιστοί κατέκλυσαν τη Δευτέρα μετά το Πάσχα την διοικητική πρωτεύουσα του Αγίου Όρους στις Καρυές και συμμετείχαν σε κλίμα ιερής κατάνυξης και κατά το έθος και τις παραδόσεις του Αγίου Όρους στη λιτάνευση της Εφέστιας εικόνας του Άθωνα της Θεοτόκου Άξιον Εστί.

10515 - Το συγκλονιστικό Πάσχα του Γέροντα Γαβριήλ Διονυσιάτη με τους Κρυπτοχριστιανούς στην Κωνσταντινούπολη!

Μέσα από το βιβλίο «Από τον κήπο του Παππού, Αγιορειτικές Διηγήσεις Αρχιμ. Γαβριήλ Διονυσιάτου», κεφάλαιο «Σύγχρονα Μαρτυρολόγια» (εκδόσεις Το Περιβόλι της Παναγίας). Το γεγονός αυτό το έζησε ο ίδιος. Οι φωτογραφίες προέρχονται από το βιβλίο που έγραψε ο Γεώργιος Ανδρεάδης «Οι Κλωστοί» (εκδόσεις Γόρδιος).
Σε μια Εκκλησία του Γαλατά στην Πόλη, όπου συχνάζουν οι ναυτικοί και ταξιδιώται ν’ ανάψουν το κεράκι τους για τους δικούς τους και το καλό ταξείδι προς τις φουρτουνιασμένες θάλασσες του Πόντου. Εκεί τη Μεγάλη Σαρακοστή του 195… πήγε να λειτουργήση και να ξομολογήση τους Χριστιανούς κάποιος Γέρων Πνευματικός, για πρώτη φορά επισκεπτόμενος την Πόλη.
Ο τακτικός εφημέριος, εξυπηρετών και άλλην Εκκλησίαν εις γειτονικόν Αγίασμα, αφού τον κατετόπισε εις τα του Ιερού βήματος, του έδωσε δε και μερικές δεκάδες ονομάτων «ζώντων και τεθνεώτων», τον ωδήγησε εις συνεχόμενον σκοτεινόν Παρεκκλήσιον, και

10514 - Η μελέτη των «Αρχείων του Άθω» χθες και σήμερα


Ο δρ. Αλέξης Χρυσοστάλης Ερευνητής στο College de France αναπτύσσει εισήγηση θέμα: «H μελέτη των “Αρχείων του Άθω” χθες και σήμερα». Η διάλεξη δόθηκε στο πλαίσιο του Studium Historicorum του Εργαστηρίου Ιστορίας, Πολιτικής, Διπλωματίας και Γεωγραφίας της Εκκλησίας του Τμήματος Ποιμαντικής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

10513 - Άγιος Καλλίνικος της Τσερνίκα (†1868)
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 11 Απριλίου