Τρίτη, 10 Απριλίου 2018

10512 - Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του κορυφαίου Σλαβολόγου Αντώνιου-Αιμίλιου Ταχιάου

   Με αισθήματα αναστάσιμης χαράς και ειλικρινούς συγκίνησης αποχαιρετούμε σήμερα τον μακαριστό Ομότιμο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Αντώνιο-Αιμίλιο Ταχιάο. Ο εκλιπών διηκόνησε την Επιστήμη της Θεολογίας με ζήλο και αυταπάρνηση καταξιώνοντας τις Σλαβολογικές Σπουδές. Το επιστημονικό του κύρος ξεπέρασε τα όρια της Ελλάδος και έγινε ιδιαίτερα αγαπητός στο Σλαβικό κόσμο.
Ιδιαίτερη ήταν η αγάπη του για το Άγιον Όρος το οποίο επισκέπτονταν τακτικότατα και όπως έλεγε ο ίδιος, «αυτές οι επισκέψεις του άφησαν βαθιά

10511 - Εκοιμήθη ο φιλαγιορείτης καθηγητής Θεολογίας Αντώνιος-Αιμίλιος Ταχιάος


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο ομότιμος καθηγητής της Ιστορίας και Γραμματείας των Σλαβικών Εκκλησιών της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Αντώνιος - Αιμίλιος Ταχιάος.
Ήταν αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Άθηνών, αλλοδαπό μέλος της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, ενώ είχε τιμηθεί με το Διεθνές Βραβείο της Ακαδημίας της Σλοβακίας. 
«Δάσκαλο - πρότυπο», χαρακτήρισε τον εκλιπόντα, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Σκαλτσής και πρόσθεσε ότι ήταν σημαντικό τόσο το επιστημονικό, όσο και το κοινωνικό του έργο.

10510 - Γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης: Ο Γέροντας των χαρισμάτων και των αρετών

Ο Δρ. Στέφανος Δημόπουλος, Χειρούργος Οφθαλμίατρος, στην αποκλειστική του συνέντευξη στη Πεμπτουσία μιλάει για τη γνωριμία του με τον Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη.
Στο τέταρτο μέρος της συνέντευξης ο κ. Δημόπουλος θυμάται περιστατικά  από τη ζωή του Γέροντα Εφραίμ, αναφερόμενος στα χαρίσματα και τις αρετές που διέκριναν τον μακαριστό Γέροντα και την παρρησία του προς τον Θεό.


10509 - Τη μνήμη του προκατόχου του Γρηγορίου Ε΄ τίμησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Το πρωί της Τρίτης της Διακαινησίμου, 10ης Απριλίου 2018, όπως κάθε χρόνο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος άναψε κερί και κατέθεσε ανοιξιάτικα άνθη πίσω από την κλειστή Πύλη του Πατριαρχείου, τόπο του απαγχονισμού του Ιερομάρτυρα προκατόχου του Γρηγορίου Ε΄ τιμώντας τη μνήμη του.
Ο Πατριάρχης, μέσα σε συγκινητική σιωπή, προσευχήθηκε λίγα λεπτά στον ιερό αυτό τόπο για το παρόν και το μέλλον της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, για την πνευματική προκοπή του ποιμνίου του, για την εκτόνωση των εντάσεων και την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο.

10508 - Φωτογραφίες από την κατανυκτική Ανάσταση στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους

Κοινωνοί της μοναδικά κατανυκτικής ατμόσφαιρας του Άθωνα είχαν την ευκαιρία να καταστούν οι εκατοντάδες προσκυνητές που κατέκλυσαν και φέτος την Ιερά Μονή Ξενοφώντος στο Άγιο Όρος για να γιορτάσουν την Ανάσταση. Μπορεί το Πάσχα να θεωρείται η μεγαλύτερη γιορτή της ορθόδοξης Εκκλησίας και να είναι συνδεδεμένη με την οικογενειακή θαλπωρή, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν την ξεχωριστή εμπειρία του αγιορείτικου Πάσχα. Συνέχεια

10507 - Φωτογραφίες από τη σημερινή Λιτάνευση της Εικόνας της Παναγίας Πορταΐτισσας στην Ιερά Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους

Μέσα σε κλίμα Αναστάσιμης χαράς και συμφώνως προς την Αγιορείτικη Παράδοση εορτάσθηκε, την Τρίτη της Διακαινησίμου, η κατά θαυμαστόν τρόπον εύρεση της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Πορταϊτίσσης, εις την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Ιβήρων Αγίου Όρους.

10506 - Εθνοϊερομάρτυς Γρηγόριος Ε΄, Πατριάρχης Κων/πόλεως (†1821)
Αγιορείτης Άγιος.
Μνήμη 10 Απριλίου

10505 - Οσιομάρτυς Χρύσανθος (†1821)
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 10 Απριλίου