Κυριακή, 8 Απριλίου 2018

10500 - Χριστός Ανέστη στο κελλί Μαρουδά

Αναστάσιμες φωτογραφίες από το Ιερό Χιλιανδαρινό Κελλί Γέννησης της Θεοτόκου, Μαρουδά.

10499 - Ιερομόναχος Γεράσιμος Κουτλουμουσιανοσκητιώτης (1892 - 8 Απριλίου 1991)

Ο κατά κόσμον Γεώργιος Στόγιας γεννήθηκε στις 26.5.1892 στο χωριό Πληκάτι του όρους Γράμμου, σε υψόμετρο 1200 μέτρων, με πανύψηλα μυρωμένα έλατα και πεύκα, πηγές υδάτων πολλών και ωραίους δρυμούς. Το 1908 προσήλθε στην Καλύβη του Αγίου Γερασίμου του Νέου της ιεράς σκήτης Αγίου Παντελεήμονος – Κουτλουμουσίου προς εκμάθηση της αγιογραφίας. Γέροντας ήταν ο πρώτος υποτακτικός του Γέροντος Χατζη-Γιώργη († 1886) ενάρετος Αβράμιος († 1915) μετά της ευλαβούς συνοδείας του, που ήταν όλοι Βορειοηπειρώτες. Εκεί εκάρη μοναχός στις 9.2.1912, Κυριακή της Ορθοδοξίας.

10498 - Εις την Ανάστασιν του Κυρίου

Προτού ακόμη χαράξει, νύκτα, μέσα από την γαστέρα, μέσα από την κοιλίαν του τάφου βγήκε, ξεπετάχτηκε ο Αναστάς Κύριος. «Εκ γαστρός προ εωσφόρου» τον ήγειρεν ο ουράνιος Πατήρ, για να μείνη πια από τότε ο αιώνιος δικός μας αρχιερεύς.
Η ανάστασις του Χριστού είναι ένα ιδιαίτερον δώρον, το τελευταίον εκ των επιγείων δώρων του Κυρίου, ο Οποίος ανέβλυσε σαν μύρον μέσα από τον τάφον εκείνον. Δεν υπήρξε ποτέ ωραιότερον θησαυροφυλάκιον από τον τάφον του Κυρίου.

10497 - Χριστός Ανέστη!

Η Αγάπη επάνω στον σταυρό καρφωμένη. Πόνο και λύπη γεμίζει η ατμόσφαιρα.
Η λύπη και ο πόνος, όμως, καλύφθηκαν από την σιωπή, γιατί η σιωπή είναι η γλώσσα της αγάπης. Τώρα μόνο η σιωπή μπορεί να μιλήσει.
Η σιωπή, όμως, γαληνεύει και ηρεμεί.
Μέσα στην γαλήνη της σιωπής προβάλλει το Φως της Αναστάσεως.
Η σιωπή παραχωρεί την θέση της στην χαρούμενη βοή, που βγαίνει μέσα από το κενό μνημείο: Χριστός Ανέστη!

10496 - Χριστός Ανέστη!

Χριστός Ανέστη!