Πέμπτη, 5 Απριλίου 2018

10487 - «Πρωτοκλήτειες Εικόνες από την Ιερά Βατοπαιδινή Κοινοβιακή Σκήτη του Αγίου Ανδρέου» Νικολάου Θ. Κωνσταντινίδη - Tomasz W. Mościcki

Ο πρόλογος του βιβλίου από τον Tomasz Mościcki:
 «Θα περάσω το βράδυ σε ένα παράξενο μέρος. Είναι ένα μέρος με χαρακτήρα σχεδόν μη βυζαντινό. Κι εάν δεν ακούγονταν παντού η ελληνική λαλιά, ήμουν έτοιμος να σκεφθώ ότι κατά έναν περίεργο τρόπο μεταφερθήκαμε σε έναν άλλο χρόνο και σε μια εντελώς διαφορετική χώρα. Από τους τοίχους, οι εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι, με πρόσωπα τελείως μη ελληνικά, ρίχνουν ματιές επάνω μας, ενώ η μεγάλη εκκλησία έχει κρεμμυδόσχημους τρούλλους.
Ο Ράινχαρτ, ο συνοδοιπόρος μου, έχει συντροφιά (μέσα από ένα πορτραίτο που κρέμεται πάνω από το κρεβάτι του) τον Τσάρο Νικόλαο, που μαζί με την Τσαρίνα εποπτεύουν τον κοιτώνα μας.
Ρωσία;
Όχι. Βρίσκομαι στην πρώην ρωσική Σκήτη του Αγίου Ανδρέου.

10486 - Τον Νυμφώνα σου βλέπω (Αρχιμ. Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)

Τον Νυμφώνα σου βλέπω Σωτήρ μου κεκοσμημένο.
Ήρθες, Εσύ, κοντά μου και μου αποκάλυψες την Βασιλεία Σου.
Ήμουν αναίσθητος και δεν σε ένιωθα.
Ήμουν τυφλός και δεν Σε έβλεπα.
Έπαθες για να μου ανοίξεις τα μάτια να Σε δω.
Έπρεπε να Σε σταυρώσω, Θεέ μου, για να δω το μέγεθος της αγάπης Σου;
Σε βλέπω πάνω στον Σταυρό γεμάτο πληγές και αίματα.
Τώρα βλέπω καθαρά τα αιματοβαμμένα πορφυρά βασιλικά ιμάτια, που φόρεσες επάνω στον Σταυρό.
Τώρα βλέπω ότι ο Σταυρός, που σήκωσες, ήταν ο δικός μου.
Τώρα βλέπω καθαρά την αγάπη Σου για μένα.
Τώρα βλέπω την μόνη διέξοδο στον εαυτό μου, που με ωθεί να Σου φωνάξω:

10485 - Περί του μυστηρίου της υπακοής του Χριστού (Γέροντας Αιμιλιανός, Προηγούμενος Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας)

Σε λίγες ώρες θα σταθούμε μπροστά στον γυμνόν παίδα του Κυρίου, ο όποιος είναι εσταυρωμένος και ταυτόχρονα στο πρόσωπό του έχει όλο το μεγαλείον του θριάμβου και της βασιλικής δόξης και ηρεμίας. Για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε την αγάπη που πρέπει να έχωμε προς τους άλλους ανθρώπους, ή την αγάπην μας προς τον Θεόν, ή του Θεού προς ημάς, θα πρέπει να κατανοήσωμε την αγάπη που έχουν μεταξύ τους ο Πατήρ και ο Υιός. Ειδάλλως δεν θα καταλάβωμε ποτέ τι σημαίνει η λέξις “αγάπη”, αλλά θα είναι απλώς κάτι που μας θυμίζει μερικά αισθήματα, μερικές τρυφερότητες και κάτι το ανθρώπινο.

10484 - Ω παγκάκιστη αμέλεια! (Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης)

Σκέψου, αγαπητέ, την αιτία της αρνήσεως του Αποστόλου Πέτρου, που είναι η αμέλεια, η οποία φαίνεται φανερή σ’ αυτά τα τρία· στον τρόπο, με τον οποίον ακολουθούσε τον διδάσκαλο του˙ στον σκοπό για τον οποίον τον ακολουθούσε και στα αποτελέσματα που του προξένησε η αμέλεια. Ο τρόπος που τον ακολουθούσε ήταν από μακριά· «Ο Πέτρος τον ακολουθούσε από μακριά» (Ματθ. 26,58} που σημαίνει ότι ο Πέτρος κυριευόταν από μία χλιαρότητα και αμέλεια και ούτε εντελώς ήθελε να εγκαταλείψει τον διδάσκαλό του, ούτε τελείως να τον ακολουθεί, αλλά ήθελε στην περίπτωση αυτή και να φαίνεται ότι είναι μαθητής του και να μη κινδυνεύσει για τον διδάσκαλο του.

10483 - «Σήμερον ο Ιούδας καταλιμπάνει τον Διδάσκαλον» – Όρθρος Μεγάλης Παρασκευής
Ψάλλει ο Γέροντας Ιάκωβος πρωτοψάλτης του Πρωτάτου Αγίου Όρους. Ερμηνεύει μέλη της Μ. Πέμπτης σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στη Λετονία με τη σύμπραξη ρωσικής χορωδίας.

10482 - «Ο Χριστός θέλων εσταυρώθη, θέλων ετάφη, θέλων ανέστη». Αρχιμ. Εφραίμ Βατοπαιδινός


     Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ μιλάει για το εκούσιον Πάθος του Χριστού, ο οποίος θέλων παρεδόθη, θέλων εσταυρώθη, θέλων ετάφη, θέλων ανεστήθη. 
Στο λόγο του ο Γέροντας τονίζει το μυστήριο του Χριστού και της οικονομίας του για τη σωτηρία του ανθρώπου.

10481 - Μεγάλη ΠέμπτηΙερομονάχου Πετρωνίου Τανάσε (†2011)
Δικαίου Ρουμανικής Σκήτης
Τιμίου Προδρόμου
Αγίου Όρους