Τρίτη, 3 Απριλίου 2018

10473 - Η αίσθηση και η ευωδία της Χάριτος
Ο ομ. Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών κ. Γεώργιος Κρουσταλάκης στην αποκλειστική του συνέντευξη στη Πεμπτουσία μιλάει για τη ζωή και τις εμπειρίες του Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη.

10472 - Η καλλιέργεια του δάσους. (Αρχιμ. Γρηγόριος Δοχειαρίτης)

Διαβάζουμε στὰ τυπικὰ τῶν Μονῶν ὅτι τὴν Μεγάλη Ἑβδομάδα δὲν χτυπᾶμε «τὰς βαρέας», δηλαδὴ τὶς καμπάνες, λόγῳ τοῦ πενθίμου χαρακτῆρος τῶν ἡμερῶν, ἀλλὰ μόνον τὸ σήμαντρο καὶ τὸ ξύλο. Ἔτσι κι ἐμεῖς, διερχόμενοι τὴν Μεγάλη Ἑβδομάδα, ἂς ἀφήσουμε «τὰς βαρέας» καὶ ἂς χτυπήσουμε τὸ γλυκόηχο σήμαντρο καὶ ξύλο.
Ὁ Θεὸς ἔδωσε ἐντολὴ στὸν Ἀδὰμ νὰ φροντίζη καὶ νὰ καλλιεργῆ τὴν γῆ. Δὲν τοῦ ἔκανε διαχωρισμὸ μεταξὺ κάμπου καὶ βουνοῦ, μεταξὺ κήπου καὶ μπαϊριοῦ. Τοῦ εἶπε κατηγορηματικῶς νὰ φροντίζη καὶ νὰ καλλιεργῆ ὅλη τὴν γῆ. Ἀπὸ τότε, ὁ ἄνθρωπος ὁ φίλεργος δὲν ἀφήνει κανένα κομμάτι τῆς γῆς ἀφρόντιστο καὶ

10471 - «Παρθένος Μαρία. Εικόνες από το Περιβόλι Της, το Άγιον Όρος». Έκθεση αγιορειτικών χαρακτικών με θέμα την Παναγία, στη Βηρυτό.

Με μεγάλη ικανοποίηση η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) παρουσιάζει στους πολίτες της Βηρυτού και στο φιλειρηνικό και φιλοπρόοδο Λιβανέζικο λαό, σε συνεργασία με τον κυβερνήτη της Βηρυτού κ. Ziad Chebib, την έκθεση αγιορειτικών χαρακτικών με τίτλο: «Παρθένος Μαρία. Εικόνες από το Περιβόλι Της το Άγιον Όρος».
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της διάσκεψης που διοργανώνουμε με το Κοινοβούλιο του Λιβάνου και σε συνεργασία με την Αραβική Διακοινοβουλευτική Ένωση, στις 3 και 4 Απριλίου, με θέμα «Ενότητα στην ποικιλομορφία και θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων της Μέσης Ανατολής: Διάσκεψη για τον κοινοβουλευτικό διάλογο».
Ο Θεοτόκος Μαρία, ένα ιστορικό και ιερό πρόσωπο, όχι μόνο για τους Χριστιανούς αλλά και για όλους τους ανθρώπους καλής πίστης, αντιπροσωπεύει διαχρονικά τη φροντίδα και την αγάπη του καθενός που πάσχει, και κατά συνέπεια τις προσπάθειες όλων για τη λύση των

10470 - Ιερομόναχος Νεόφυτος Βατοπεδινός Β’ (1876 - 3 Απριλίου 1967)

Ο κατά κόσμον Αγαθάγγελος Θεοχαρούδης του Δημητρίου και της Αναστασίας γεννήθηκε το 1876 στο Γομάτι Χαλκιδικής. Προσήλθε το 1892 στο ωραίο και αρχαίο Βατοπεδινό Κελλί του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Προκοπίου, όπου θησαυριζόταν το χέρι του. Εκάρη μοναχός το 1899 από τον Γέροντα Νεόφυτο τον Α’. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1907 και πρεσβότερος το 1909.
Υπήρξε άριστος, διακριτικός και φημισμένος Πνευματικός. Τον καλούσαν συχνά στη Χαλκιδική προς εξομολόγηση των πιστών. Σε κανέναν άλλο Πνευματικό δεν πήγαιναν τόσοι πολλοί να εξομολογηθούν. Γράφει ο Γέροντας Γαβριήλ Διονυσιάτης στο περίφημο Λαυσαϊκόν του: «Προΐσταται ως Γέρων ο καλοκάγαθος και ευλαβής πνευματικός Νεόφυτος ιερομόναχος κατ’ έτος καλούμενος προς εξομολόγησιν εις την γείτονα Χαλκιδικήν όθεν κατάγεται, διεδέχθη εν τη διακονία ταύτη έτερον διάσημον πνευματικόν εκ των αυτών Βατοπεδινών Κελλίων τον Νεόφυτον και αυτόν καλουμενον, Διαβάστε περισσότερα »

10469 - Μεγάλη ΤρίτηΙερομονάχου Πετρωνίου Τανάσε (†2011)
Δικαίου Ρουμανικής Σκήτης
Τιμίου Προδρόμου
Αγίου Όρους