Δευτέρα, 2 Απριλίου 2018

10468 - Ιδού ο Νυμφίος έρχεται. (Αρχιμ. Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)

Ιδού ο Νυμφίος Χριστός έρχεται, δεν περιμένει, έρχεται ο Ίδιος.
Είναι τόση η αγάπη Του για τον άνθρωπο, ώστε δεν τον περιμένει, αλλά έρχεται ο Ίδιος κοντά του.
Δεν τον εξαναγκάζει, όμως, με την βία να Τον δεχθεί στην καρδιά του, αλλά του δείχνει την αγάπη Του με την θυσία Του.
Έρχεται κοντά του έτοιμος να θυσιασθεί γι' αυτόν.
Έρχεται κοντά του, για να του σβήσει τις αμαρτίες, που τον βαραίνουν.

10467 - Κυριακή των Βαΐων στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και συμμετοχή πολλών προσκυνητών εορτάσθηκε η Κυριακή των Βαΐων στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους.
Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η Μοναχική κουρά του Μοναχού Δανιήλ και η Ιερατική χειροτονία του Ιερομονάχου Πολυκάρπου.

10466 - Ιερομόναχος Σεραφείμ Αγιοπαυλίτης (1886 - 2 Απριλίου 1960)

Ένας των λαμπρών Αγιορειτών ηγουμένων του εικοστού αιώνος. Γεννήθηκε στο ωραίο χωριό Καλάτα της Κεφαλλονιάς το 1886, ο κατά κόσμον Νικόλαος Πανταζάτος. Στη μονή Αγίου Παύλου, όπου μόναζαν πολλοί συμπατριώτες του, ήλθε το 1909. Το επόμενο έτος εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος. Το 1916 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος.
Το 1920 ανέλαβε ηγουμενικά καθήκοντα. Στον ενθρονιστήριο λόγο του, απευθυνόμενος προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, μεταξύ άλλων είπε: «Μεγίστην συγκίνησιν αγαλλιάσεως ησθάνθη η ψυχή μου εκ της αθορύβου ταύτης τελετής, ήτις ενεργήθη υπό αντιπροσώπων του αρχαιοτέρου σωματείου της οικουμένης γης, καθ’ όν τρόπον είθισται απ’ αιώνων εν τω θείω και ομοσπόνδω ημών πολιτεύματι, εν τω οποίω ήθλησαν καλλινίκως στρατιαί των ηρώων του πνεύματος και των προμάχων της Ορθοδοξίας και της εθνικής αποκαταστάσεως. Αλλά φοβούμαι εξ άλλου, αναμετρών τας ασθε-νείς Διαβάστε περισσότερα »

10465 - Όσιος Γρηγόριος ο Βυζάντιος (14ος αι.)
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 2 Απριλίου